Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Eylül '06

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Düşünme tembelliği

Gelişen teknoloji, bilgisayarlar, otomatik satış aletleri ve daha önemlisi test tipi bilgi ölçmeleri giderek düşünme gereğini ortadan adeta yok ediyor. Zaten pek de düşünmek ve yargılamak gibi şeylerden hoşlanmayan çağdaş insan tipi sanki basit robot konumuna getirilmek isteniyor.

Tv ekranlarında, internet ortamında konuşulup sergilenen düşünce ve davranış biçimi bir anda toplumda yaygınlaşıyor .Yığınla insan ve özellikle genç kuşaklar aynı davranış ve hatta aynı yanlış sözcükleri kullanır hale geliyorlar.

Çoğu zaman bilimsel hiç bir yönü olmayan, Pedegojik alt yapısı irdelenmemiş klipler günlerce yayınlanıyor, aynı kalıplaşmış cümleler dillerde dolaşıyor, kimsenin de durumu sorguladığına tanık olunmuyor.

Çok değil 10-15 yıl önce dillerde dolaşan " Ballı Lokma tatlısı aman haydi hayırlısı " sözlerini kaç kişi anımsıyor şu günlerde. Yine o yıllarda ciddi bir köşe yazarımız değinmişti. Bir şarkı sözünde dikkatini çekmiş: " Amma velakin. cümbür cemaatin pek hoşuna gittin sen..." diye nakaratı olan bir şarkıydı bu. Yazar haklı olarak soruyordu: Cümbür ceamatin lafı böyle kullanılır mı falan diye ... Kimsenin aldırdığını anımsamıyorum. Şu anda hemen herkes kullanır oldu " Hayretbirşey " lafını ne kadar yanlış oysa...

Amacım DİL konusunu işlemek, yanlış kullanımları anlatmak değil .Toplumun düşünmeden yaptığı kendi ana diline sahip çıkmamayı sergilemek istedim. Evet düşünmeye gerek yok diyorsanız buyrun ülkemize...

 
Toplam blog
: 3
: 856
Kayıt tarihi
: 06.09.06
 
 

Oldukça yaşlı ama çok da genç eski bir yazın(edebiyat) öğretmeniyim. Uzun bir bürokratik yaşamım old..