Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Şubat '09

 
Kategori
Eğitim
 

Düşünmek

Bizler olayları günlük değerlendiriyoruz, çok irdelemiyoruz, yani günübirlik, menfaatimize ulaşalım da, nasıl olursa olsun. Hak hukuk o da ne? Gelecekte insanlar arasında benim yapmış olduğum davranışların sonucu ne olur diye de fazla düşünmeyiz. Düşünürsek yanlış yapma riski ortadan kalkar. Sakın düşünmeyin(!)

Düşünmekten de çok nefret ederiz. Bunu birçoğumuz yaşamıştır. Hayatımızın alt üstü olduğu durumlar meydana geldiğinde, ben bunun böyle olacağını hiç düşünmemiştim diye söyleniriz. Söylensek ne olur kocaman hiç…

Düşünmek ilkeli olmayı gerektirir. Günlük gazeteleri okuyunca insan televizyon izleyicilerinin ne kadar kurgularla konuştuğunu anlıyor. Düşünceli insan kurgulandığını değil, yorumladığını söyler.

Görüntüye göre durum değerlendirmesi yapmak çok yanlış olur. İyi ki medya var. Yerelde, ulusalda da yazarlara zaman zaman yazılarından ötürü yazılarının içeriğinin doğru olduğuna bakılmaksızın, düşüncesizce sözler sarf edilebildiğini okuyoruz. Fikir doğru, ifade doğru ama kişinin yanlışı ortaya çıkmakta. Yanlışı ne kaynaklı? Düşüncesizlik .

Yazılardan rahatsız olan kesimlerin bazıları yazarlara da düşünmediklerini anlatırcasına laflar edebiliyorlar. .O yüzden yazıdan rahatsız olanlar, düşünerek hareket etseler kimse söz söylemez. Köşe yazarı veya gazeteci yanlış mı yazdı?

Çaresi var. Tekzip alırsınız ve de aynı köşede yayınlatırsınız. Şahsen bana öyle gönderen olsa memnun olurum. İnsanlar önce yapacaklarını, söyleyeceklerini çok iyi düşünmelidir.

Kişilerin konuştuklarını duyunca “düşüncesizce “ konuşmalar diyorum. Düşüncesizce derken kişiliğiyle bağdaşmayan fertler hakkında ki laflar anlatmak istediğim.

Kendimizi düşünerek konuşma yeteneğimizi geliştirmek için alıştırmalıyız, yoksa çok inandırıcı olamayız. Konuşanlar düşünerek konuşacakta, yazanlar düşünmeden mi yazacaklar?

Yazanlar düşünme mevzuunda iki kat gayret sarf etmelidir. En çok ifrit olduğum konuşur düşünmeden konuşanlardır. Bu sözüm, başta kendime…

Sözleri gerek yazıyla, gerekse konuşmamız anında iyi test etmeliyiz. Öyle kişiler tanıyorum ki, düşünmeden konuştuğunu hesap etmeye kalksanız, ömrünüz yetmez.

Dünyanın en zor işlevidir, düşünmek. Kolay olsa zaten herkes düşünerek konuşacak, düşünerek hareket edecek. O zaman da hayat anlamını bulacak.

Düşünen insandan zarar gelmez. Konuşmak için çırpınanlardan daha çok zarar gelir. Hırsta etkendir düşünmeden konuşmalarda. İkinci amil de çekememezlik. Çekememezlik kişiye başlı başına kötülük olarak yeter.

Düşünen insandan ne olursa olsun zarar gelmez. Düşünen insan kendisi için bile düşünse topluma da azda olsa faydası olur. Düşünerek hareket eden insan olayları sezer.

Allah’ in verdiği aklı öyle hamal gibi taşım ayıpta işlevini icra ettirirsek düşüncelerimizden dolayı çevremiz güvenir.

Zararda gibi olsak da düşünerek karar vermeli. Çok kazançlı oluyor gibi görünse de düşüncesizlik çukurdur.

 
Toplam blog
: 375
: 678
Kayıt tarihi
: 12.07.08
 
 

Mehmet Şener 1964 doğumluyum, Burdur-Gölhisar'da yaşıyorum. Doğum yerim Burdur/Atınyayla . Lisans..