Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ocak '07

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Düşünü kurduğum akım

Düşünü kurduğum akım
 

Akıl yolunu takip etmekle, zekanızı kullanmakla ne kazandınız? Hiçbir zaman gerçeğe ulaşılamadı. İnsanlar hep şanssız oldular. Ve yaşlı dolandırıcı Greklere göre bilginin başına taç olan felsefe, çelişkiler içinde çırpınıyor, aczini itiraf ediyor.

Felsefenin doğduğu zamanlarda ortaya çıkan iki munzur şahıs cezalarını gördü. Sokrates zehirle öldürüldü, Eflatun köle oldu. Fakat bu cezalar yeteri kadar sert değildi. Çünkü bunlar kendilerini takip eden seksen öğrenciyi zehirleyip zincirlerle bağladılar. Canavar Sokrates, Atinalıların kendisine içirdiği baldıran otunun intikamını, yimi dört asır boyunca pasif Avrupalıları mantık bilimiyle zehirleyerek aldı. Sonucu görüyoruz. Kısır olduğu kadar inatçı da olan akıl bize septizime, nihilizime, bıkkınlığa ve ümitsizliğe sürükledi. Bunlarla elde edilmiş gibi görünen birkaç gerçek ise yıkıcılığı doğurdu.

Zamanımızın en uyanık filozofları, en son çareyi deliliğe sığınmakla buldu. Rousseau, Comte ve Nietzsche çıldırarak öldü. Bu bir şanstı. Çünkü bu sayede batı düşüncesi daha verimli, daha cesur fikirlerle yenilenebilirdi. Zira kurtuluşun sırrı budur. Eğer zeka insanları şüpheye ve yanlışa götürüyorsa, sapkınlık da güven ve doğruya götürür götürür diyebiliriz. Eğer fazla akıl gerçeğe değil, deliliğe götürüyorsa dünyanın sırrını çözecek bir rasyonalite için delilikten hareket etmek gerekir. Bilgi sevgisi olan filosofi yerine, cinnet sevgisi olan filomanyayı getirmeliyiz. Ancak, delilik mantık ve metodoloji ile öğretilmez.

İnsanların beyinlerini eski rasyoalizimin berbat uygulamalarının yarattığı alışkanlıklardan kurtarmak gerekir. Zekaya tapma derecesindeki yıkıcı sevgiyi ortadan kaldırmak yetmez. Aklımızdan söküp atmamız gereken şey entellektüalizm yani açıklık, kıyas, çözümleme, selamet, özetle kavrama urlarıdır.

Gizli veya evrensel hakikatlerin en üstün seviyesine ulaşmak isteyen kişi herşeyden önce deli olmalıdır. Çünkü akıllı kişi hiçbir zaman hakikat cennetine giremez. Yirmibeş asırdır doğaya karşı yaptığımız denemeler bunu bize ispatladı.

Fakat ters istikametten hareket eder de, deliliği hareket noktası olrak kabul edersek, akıllı insanların bir türlü ele geçiremediği gerçekleri belki yakalayabiliriz.

Bir kitap okudum ve üzerine zorlu araştırmaların içinde buldum kendimi. Teşekkürler Ken KESEY, "One flew over the cuckoo's nest"i (guguk kuşu) yazdığın için.

Delilik hastalık mı? Hayır. Delilik belki kurtuluş.

Not: İlk paragraf "One flew over the cuckoo's nest" adlı kitaptan bir alıntı değildir. Kişisel araştırmam sonucu bulduğum bir akımdır.

 
Toplam blog
: 9
: 451
Kayıt tarihi
: 14.01.07
 
 

Merak eden olursa adım Serdar, 25 yaşındayım. Bir reklam ajansının grafik tasarım bölümünde çalışıyo..