Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Kasım '17

 
Kategori
Deneme
 

Düşünür, Ne Düşünür?

Düşünür, Ne Düşünür?
 

         Tarih boyunca dünyaya binlerce düşünürler gelmiştir. Bu düşünürlerden adı olmayıp da tarihten silinmiş düşünür sayısı kim bilir adı kalanlardan ne kadar fazladır?

         Düşünür, bir işçi gibi bir zanaat erbabı gibi bir meslek değildir. O halde hayatta kalabilmesi için aynı zamanda ya karnını doyurabileceği bir meslek sahibi olması gerekir ya da karnını birisinin doyurması gerekir.

         Düşünür eğer kendi karnını doyurabilecek seviyede bir işle meşgulse ne kadar değerli fikirleri olsa da yaptığı işten dolayı kimse ona ve düşüncelerine saygı  göstermediği gibi dikkate de almak istemez.

            Amerika’da yapılan bir sosyal deneyde uzunca bir süre metroda dünyaca ünlü bir müzik dehası denilebilecek bir adam dünyaca tanınmış en zor ve en nitelikli eserleri çalmış. Sıradan insanların saatlerce imza alabilmek için kuyrukta bekleyeceği nitelikte bir müzik dehasının yaptığı müzik kimse tarafından anlaşılmadığı gibi kişi dikkate de alınmamış. İnsanlar kendileriyle aynı ortamda bulunan gerçek bir kahraman özlediklerini söylerler ancak kendi içlerinde dünyaca ünlü bir yetenek olabileceğine ihtimal vermezler. İşte insanlara önemli bir yönetim dersi; sıradan insanlarmış gibi görün ama asla bu gerçek olmasın. Zira sıradan insanlar kendileri gibi birisinin yetenekli, bilgili olacaklarına inanmazlar.

            Düşünürün de niteliği ne olursa olsun, dünyada hangi ülkede yaşarsa yaşasın, yaptığı eserler o devirdeki güçlerle mücadele ederek, hayatta kalmayı başaramayabilirler. Eser veremez duruma gelebilir veya belki de asla eser veremezler. Kitapları satılmaz, satılmayabilir. Cesur korkusuz bir insan olmalıdır ki, gerçek anlamda ne düşünüyor söylesin. Ancak yine tekrarlanırsa, o sırada etkin olan güç konumunda olan insanları açık ve alenen eleştiremezler. Eleştirenlerin de kalıcılığı olmaz. Kitaplarını bastıracak matbaacı bile bulamayabilirler.

           Sırf bu yüzden, dünya dönüyor demenin suç olabildiği, suç olmakla kalmayıp ölüm nedeni olabileceği düşünüldüğünde kim bilir kimler ne düşündüler de bunu söylemediler diye düşündüğüm çok olur. Mevcut zamanın güçlerine ters düşen düşünürlerin; kitapları binler, milyonlar satmasını bekleyemezsiniz. Onlar belki de fikirlerini asla söylemezler. Altının değerini altına değer verenler olduğu için, değer veren; biz insanlar, sözü dinlendiği ve güçlü olduğuna inandığımız güç,  altın derse biz ona altın deriz.

 

 
Toplam blog
: 2271
: 163
Kayıt tarihi
: 15.10.14
 
 

Bugünün doğrusu yarının eğrisi, dost görünenler düşman ve herşey aslında zıddı olabilir. Büyük ih..