Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Mayıs '14

 
Kategori
Beslenme / Diyet
Okunma Sayısı
611
 

Dutun faydaları!

Nisan ve Mayıs aylarında çiçekler açan, meyvelerini yaz başında veren bir ağaçtır. Meyvesi tüketilen ve birçok türü olan dut ağacının en çok kullanılan türleri beyaz dut (Morus alba), karadut (Morus nigra), kırmızı veya mor olanı (Morus rubra) ‘dır. Ağaçlarından toplanan meyvelerden taze veya kurutulmuş tüketimin yanında, karadut pekmezi, karadut reçeli, dut şurubu, dut pestili, köme (cevizli sucuk) gibi yiyeceklerde yapılmaktadır. Karadut suyu da hem faydası hem de susuzluk giderici özellikleri sebebiyle oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır.

100 gr. beyaz dut 62 kalori iken ,karadut 93 kaloridir.

Dut’un içinde: Thiamin , potasyum, riboflavin , niacin , B1, B2, B3 ve C vitaminleri bulunmaktadır. Ayrıca Karadut’un içinde şeker, organik asitler, pektin, tanen ve müsilaj bulunmaktadır.

 

Dut ‘un  faydaları :

*taze yapraklar kanamaları durdurmak için burna ve derideki yaralara tampon yapılabilir

*Kara dut şurubu gargara olarak ağız, diş eti ve boğaz hastalıklarına ve bebeklerin yakalandığı pamukçuk hastalığına iyi gelmektedir

*dut yaprakları idrar söktürücü olarak kullanılabilir

*dut ağacının kabukları kurt düşürücü ve şeker hastalığı tedavisinde kullanılır

*romatizmal ağrılara iyi gelir

*böbrek ağrılarına iyi gelir

*stresi azaltır

*yorgunluğa iyi gelir

*uykusuzluğa iyi gelir

*pekmez olarak yendiğinde ülser, gastrit gibi mide hastalıklarına, bronşit, astım gibi akciğer rahatsızlıklarına iyi gelmektedir

*zeka geliştirici özelliği nedeni ile çocuklara yedirilmesi tavsiye edilmektedir

*dut pekmezi soğuk havalarda tüketilirse vücut direncini arttırır

*kansızlık (anemi) tedavisinde pekmez tüketilmesi önerilmektedir

*kabızlığa iyi gelmektedir

*beyaz dut kurusunu şeker hastalarının tüketmemesi tavsiye edilir. Çünkü dut kurusu kan şekerini yükseltici etkiye sahiptir. Bunun dışında herhangi bir zararı yoktur.

*ateşi düşürür

*karaciğeri kuvvetlendirir

 

Bir ömür boyu sağlık diliyorum

 

Diyetisyen Neslihan AKTEPE

Diyetisyen Neslihan Aktepe-facebook

Dyt.neslihanaktepe-twitter

Dytneslihanaktepe-instagram

Sündüs Akkaya bu blog'u önerdi.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Dutu ne kadar severim cümlelerim kafi gelmez anlatmaya, hele pekmezi benim için şifa kaynağıdır. Çocukluğumda annem karnım ağrıdığında dut pekmezi yedirmişti ve geçmişti, o gün bugün her karnım ağrıdığında dut pekmezi imdadıma yetişir. Emeğinize sağlık. SEVGİLER

Sündüs Akkaya 
 02.06.2014 16:02
Cevap :
Sündüs hanım yazılarımda ilgili yorumlarınız beni çok mutlu etti.Fayda sağlamanıza çok sevindim.Sevgiler  02.06.2014 17:11
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
 
Toplam blog
: 53
Toplam yorum
: 8
Toplam mesaj
: 0
Ort. okunma sayısı
: 7120
Kayıt tarihi
: 21.11.13
 
 

1971 yılında Adana'da doğdum. İlk, orta ve lise tahsilimi Adana'da tamamladıktan sonra Ankara'ya ge..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster