Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Kasım '09

 
Kategori
Psikoloji
 

Duyarsızlaşmak

Duyarsızlaşmak
 

Bazı konulara neden gereken önemi vermiyoruz, ya da eskiden önemsediğimiz bir şey neden artık eskisi kadar önemli gelmiyor bize? Önemi azaldığı için mi? Hayır, duyarsızlaştığımız için.

İnsan her şeye karşı duyarsızlaşabilir. Bir sese bile. En basit örneği, bir yerde oturuyorsunuz ve bir makine çalışmaya başlıyor sesli olarak. Bir süre o ses sizi rahatsız eder, sonra alışır, duyarsızlaşırsınız. Hatta ses durunca ancak o sesin olduğunu hatırlarsınız yeniden.

Ben toplum olarak trafik kazalarına da çok duyarsızlaştığımızı düşünüyorum. O kadar fazla trafik kazası oluyor ki artık gazetelerde trafik kazası haberlerine bile çok az, çok küçük yerler veriliyor. Ama bu trafik kazalarının önemsiz olduğunu göstermiyor. Sadece toplum olarak trafik kazalarına o kadar alışmışız ki gazeteler ilgi çekmeyeceğini düşünüyor. Bunun üzücü bir yanı var. Bu kadar önemli ve üzücü bir olaya insanların alışması, belki onların trafiğe gereken önemi vermelerini engelliyor.

Duyarsızlaşma sadece toplum olarak yaşanmıyor.

Kişisel olarak da duyarsızlaştığımız bir çok yer var bana göre. Örneğin kavga etmek. Her türlü ilişkiye zarar veren kavga etme durumuna duyarsızlaşmak, ilişkileri zedeler. Karşınızdaki insana ilk defa kızdığınızda belki kendinizi çok kötü hissedersiniz, pişman olursunuz. Bu olay birkaç kere tekrarladıktan sonra belki size aynı pişmanlığı ve üzüntüyü vermeyebilir. Böylece kavga etme miktarınız artar ve arttıkça siz etkilenmemeye başlarsınız. Sürekli kavga eden ve pişman olmadan yaşamına devam eden bir kişi olursunuz. Karşınızdaki kişi bir kere affetse birkaç defa sonra dayanamayabilir.

Başarısızlık için de aynısı geçerlidir. Bir kişi ilk defa başarısız olduğu zaman (iş, okul, hedef…) üzülür, belki pişmanlıklar duyar ama bu başarısızlık birkaç defa tekrar ederse kişi bu duruma alıştığı ve duyarsızlaştığı için efor sarf etmeyi bir kenara bırakır ve alıştığı başarısızlık haliyle yaşamaya devam eder.

Bana kalırsa bir kere de olsa duyarsızlaştığımız neler var diye düşünmek belki bazı şeylere tamamen duyarsızlaşmadan önce bir fırsat olabilir. Belki duyarsızlaştığımız şeylerin yeniden farkına varıp o konularda duyarlı bir kişi haline gelebiliriz.

 
Toplam blog
: 10
: 5438
Kayıt tarihi
: 07.10.09
 
 

Ayse Ipek Bilen Koc Universitesi Psikoloji Bölümü  California State University Long Beach..