Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ağustos '06

 
Kategori
Sinema
 

Duyduğumuz sesler gerçek değil

Duyduğumuz sesler gerçek değil
 

Özellikle Hollywood düşler üzerine kuruludur. Ve bazen o kadar güzel oluyor ki bizlerde ekranlarda gördüklerimize inanmaya başlıyoruz. Keanu Reeves dünyayı kurtaran adam, Christopher Reeve superman oluyor.

Ekranların arkasında olanlar ise inanılmaz. Örneğin Notting Hill filminde Hugh Grant filmin sonunda Julia Roberts’ı öperken çıkan ses aslında stüdyoda elinin üstünü öpen birinin çıkardığı ses.

"Foley artist" diyorlar buna Hollywood’da. Bu terim Jack Donovan Foley’den geliyor. 1950’lerde yaptığı bu tipte seslendirmeler sayesinde soyadı terminolojiye giriyor. Filmlerin çekimleri esansında sadece oyuncuların sesleri kaydediliyor başka hiç bir şey kaydedilmiyor. Daha sonra bizlerin duyduğu kapı kapanma sesi yada fermuar çekme sesi stüdyolarda ekleniyor.

Hollywood’da şu anda en kıymetli işlerden biri. Fakat göz ve kulak koordinasyonunu ile zamanlama becerisinin çok iyi olması gerekiyor. Eğer gerçekten yetenekliyseniz stüdyolar size staj imkanı tanıyabiliyor. Bu işten iyi para kazanmak mümkün ama herhangi bir hata yaptığınızda bu işi bedava yapabilecek bir çok kişinin kapıda beklediğini unutmamanız gerekiyor.

Sanki bit pazarını andıran bir yerde çalışılıyor. Etrafta sepetler, daktilolar, kutular, tenekeler, kask, araba kapıları, oyuncak silahlar, kumaşlar, naylon vb. bir sürü şey.

Foley’ler çok titiz bir mimarın bir evi tasarladığı gibi stüdyolarını tasarlıyorlar. Taş, kum vb. herşey ile. Yürüme, koşma, zıplama vb. seslerin çıkarılması için bu şart. Hatta bazen birden fazla karakterin farklı ayak sesleri için ayakkabılarını sürekli değiştiriyorlar. Detaylar çok önemli: eğer üzerinde deri ceket olan biri varsa kolların sürtünme sesi ile ayak sesi uyumlu olmalı.

Örneğin gerekli bir koltuk gıcırdaması sesi çıkarmak için her defasında farklı bir şey yapılması gerekiyor. Ör. Bir ayak alta alınıyor, geriye iyice yaslanıp 45 derece dönülünce çıkan ses ile başka bir yöntemle çıkarılan ses aynı olmuyor.

DuPilka bu konudaki en önemli Folay’ler den birisi. Birçok filmde imzası var. Çok yaratıcı ve temiz iş çıkarmasının avantajını yaşıyor. Bir boks filmi öncesi boks eldivenleri alıp araba koltuğuna vurarak tüm sesleri hazırlayabiliyor.

DuPilka Men in Black filminin başındaki yusufçuk uçuşunun sesini Toys "R" Us’da bulduğu bir oyuncakla 3 gün uğraşarak çözüyor. Tüm bu uğraşısının karşılığı olan doğru sesin süresi ise 2 dakika.

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..