Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ağustos '18

 
Kategori
İlişkiler
 

Duygu ve Mantığın Amansız Kapışması!

Duygu ve Mantığın Amansız Kapışması!
 

Kimi insan duygusal, kimi insan mantıklı, kimi insanda hem duygusal, hem mantıksal olabilir. Bu çevre, aile, sosyal yaşam, yetiştirilme tarzı ile ilgilidir. Kararlarımızda duygularımızı önemsemezsek mutsuz olabiliriz, devamlı mantıklı kararlar verirsek yine mutsuz olabiliriz. Duygu ve mantık yerine göre kullanılırsa mutlu olunup doğru kararlar verilebilir ama bunu da ayarlayabilmek zor o yüzden içimizdeki sesi dinlemek en güzeli o genelde doğruyu söyler.
 
Duygularıyla hareket eden insanın doğru yanlış kaygısı yoktur arzularına göre yaşar duyguları aklına hakim olur tersindeyse akıl hakimdir. İlkinde beden ruha hakim olurken, ikincisinde ruh bedene hakim olur ve böylece akıllıca davranamayan kaybeder. 
 
Duygular içgüdüseldir bir tür bağımlılıktır, bu yüzden duygular ruhun ihtiyacını karşılamak için mantıkla sürekli savaş halindedir. Duygularımızı yönlendirme şeklimiz önemlidir, duyguları tamamen reddetmek bize sadece zarar verir hepimizin duyguları yaşamaya ihtiyacımız var. Eğer duygularımız olmasaydı aktarma gücümüzde olmazdı.
 
Duygular bir arabanın gaz pedalı, mantık ise fren pedalıdır. Biri olmadığında arabanın güvenle hedefe ulaşması zorlaşır. Duyguları düşünce sürecinde saf dışı bırakırsak insan olmanın erdemini de bir kenara bırakmış oluruz. 
 
Biyolojik yapımız sayesinde dürtülerimiz, egomuz ve duygularımız var. Bazen duygular mantığımıza engeldir. Üzüntüler, kaygılar, sevinçler ve diğer duygular biyolojik yapımızın sebebidir ve bunları kontrol edebiliriz. Mantığımızı kullanmak çoğu durumda zordur, duygularımız ile hissettiklerimizin gerçek olduğunu düşünürüz bu bir nevi halüsinasyon halidir bunu yenmek de bizim elimizdedir. Algı ve hislerimizi kontrol edip mantığımızı ön plana çıkarabiliriz. Mantıklı olmak engel yaratmak değil çözüm üretmektir, onun için duygulara engel çıkarmak yerine çözüm üretmek gerekir. Duygular mantıklı düşünmeye engel değildir. Düşünceler realist, duygular romantiktir. Mantıklı düşünmek insanı güçlü kılar. Akıllı insan İkisinide kullanır. 
 
Duygu ve mantık bir bütünün tamamlayıcısıdır. Doğru kararlar için bazen duygularımız öne çıkar, bazen de mantığımız, bunun bilinen bir formülü yoktur mevcut şartlara göre değişkenlik gösterir.
 
Kimilerine göre mantık, kimilerine göre duygular ön planda olmalı. Bence içinden nasıl gelirse öyle hareket edilmeli.
 
HÜLYA ÇAKICI
 
Toplam blog
: 822
: 574
Kayıt tarihi
: 19.12.15
 
 

Hacettepe Üniversitesi İktisat Fakültesi ve Akdeniz Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Fakültesi ve..