Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Kasım '19

 
Kategori
Anne-Babalar
 

Duygularımız

İnsanoğlu varolduğundan bu yana, bireyin davranış ve tutumlarının önemli etmenlerinden sayılan, bireyin uyum ve uyumsuzluklarını etkileyen duygular psikoloji alanında üzerinde en çok durulan konulardan birisi olmuştur. Birey günlük yantısmda herhangi bir davranışta bulunurken sürekli değişik duygular içen.indedir. Bireyin düşünce ve davranışlarını farklı yönlerden etkileyen sevgi, sevinç, ötke, kaygı vb. sözcüklerle ifade edilen olumlu, olumsuz pek çok duygu vardır. Duygu kavramı ile ilgili olarak belirli bir tanımın yapılması güç olmakla birlikte, duygu kavramı ile ilişkili bazı tanımları gözden geçirmek yararlı olacaktır.

Duygu terimi Latince "emoverc" sözcüğünden gelmekte olup; kışkırtmak, teşvik etmek, uyarmak, heyecanlandırmak anlamındadır. Duygular, bitişler, duyumlar, fizyolojik tepkiler ve ifade edici davranışlarla karakterize olan, direkt olarak gözlenemeye ölçülemeyen durumlardır. Duygu , bir his ve bu hisse özgü belirli düşünceler, psikolojik ve biyolojik haller, ayrıca bir dizi hareket eğilimidir. Karışımları, çeşitleri ve nüansları ile pek çok duygu sözkonusudur. Duygular, uyarıcılara verilen tepkilerdir.

Duygular hoş olan ve olmayan veya haz ve elem arasında değişen geniş bir yelpaze içinde yer almaktadır. Ayrıca haz ve elem doğrultusunda nitelik olarak farklılaşabilmektedirler. Aynı nitelikteki duygular arasında nicelik farklı olabilir ki buna duyguların şiddeti denir. Aynı nitelikteki duygunun hafif ya da şiddetli olması farklı tepkilere yolaçar. Örneğin, şiddetli öfke, korku panik yaratabilir ya da kişiyi hareketsiz bırakabilir.

Duygular gerginlik doğuranlar veya gevşeklik verenler olarak da sınıflandırılabilirler. Örneğin; bekleyiş, hayret çeşitli ölçülerde gerginlik uyandıran duygularken, şefkat, neşe gevşeklik ve rahatlık vermektedir.

 

 
Toplam blog
: 2
: 132
Kayıt tarihi
: 12.08.18
 
 

Pergola ..