Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Şebnem Kandıralı Yıldırım

http://blog.milliyet.com.tr/sebnemkandirali

27 Mayıs '22

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Duygusal Açlık

Gerçek Açlıktan mı Yoksa Duygusal Açlıktan mı Yemek Yiyorsunuz? 
 
Gerçek açlık: Gerçek açlıkla, yemek yeme ihtiyacı hissedersiniz, ancak belirli bir yiyeceğin olması gerekmez. Sevdiğiniz her yemek açlığınızı giderecek ve yemeğinizi bitirdikten sonra kendinizi suçlu hissetmeyeceksiniz. Gerçek açlık, gıdaya gerçek bir ihtiyaçtan kaynaklanır ve zamanla yavaş yavaş gelişir. Gerekirse yemek için bekleyebilir ve karnınız doyuncaya kadar yemek yemeyi bırakabilirsiniz.
 
Duygusal açlık: İyi ya da kötü bir duyguya tepki olarak ortaya çıkar ve genellikle belirli bir yiyecek ya da içecek türünü özlemeyi içerir. Bu yiyecekler genellikle yağ ve şeker bakımından yüksektir ve tok olsanız bile bazen yemek bitene kadar yemeye devam edersiniz. Bu tür bir açlık aniden ortaya çıkar ve hemen yemek yeme ihtiyacı hissedersiniz. Ancak yemek yemeyi bitirdiğinizde genellikle suçluluk veya utanç hissedersiniz.
 
Açlık ölçeği: Gerçek açlıktan mı yoksa duygusal açlıktan mı yemek yediğinizi belirlemenize yardımcı olabilir. 1 den 10’a kadar bir ölçekte, 1 açlıktan ölmek üzere olduğunuz ve 10 aşırı tok olduğunuz, bir lokma daha yiyemediğiniz anlamına gelir. 5 veya daha yüksekse büyük olasılıkla gerçek açlıktan ziyade duygusal nedenlerle yiyorsunuz. Ölçekte 3 veya 4 olduğunda yemelisiniz ve 1’e gelene kadar beklememelisiniz aksi takdirde daha fazla yiyebilirsiniz. Açlık ölçeğinde 7’ye ulaştığınızda yemeyi bırakın.
 
Duygusal açlıkla başa çıkmak için; bir yemek günlüğü tutun. Ne zaman yemek yeme eğiliminde olduğunuzu ve bu zamanlarda hangi yiyecekleri canınızın çektiğini anlamanıza yardımcı olabilir. Duygusal açlık hissettiğinizde yemek yemek yerine bir arkadaşınızı aramak, yürüyüşe çıkmak veya kitap okumak gibi ne yapacağınıza dair bir plan yapın. Evinizde kolay ulaşılabilir abur cuburları bulundurmayın ve acıkmaya başladığınızda yemek yemeden 5 dk bekleyin, böylece gerçekten aç olup olmadığınızı veya sadece alışkanlıktan mı yoksa duygusal nedenlerle mi yemeye ulaşacağınızı anlayabilirsiniz.
 
https://www.instagram.com/diyetten_fazlasi/
 
Toplam blog
: 56
: 44
Kayıt tarihi
: 28.02.19
 
 

ST. Benoit Fransız Lisesi Fen Bilimleri ( Fransızca ) Yakın Doğu Üniversitesi – KKTC (Sağlık Biliml..