Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Eylül '07

 
Kategori
Sağlık
 

Duygusal Özgürleşme Tekniği (EFT)

Duygusal Özgürleşme Tekniği (EFT)
 

DUYGUSAL ÖZGÜRLEŞME TEKNİĞİ- EFT ( Emotional Freedom Techniques )

Belki duydunuz, belki de ilk defa duyuyorsunuz...EFT yani Türkçe açılımı ile "duygusal özgürleşme tekniği" mucize sözü çok iddialı gibi görünse de tam bir mucize.

EFT bir enerji psikolojisi tekniğidir. Bir çeşit ağrısız akupunktur olarak da tanımlanabilir.Akupunktur, akupresür ve NLP nin bileşimi sayılabilecek bu yöntem olumsuz duygu ve düşüncelerin ortadan kaldırılarak yerine olumlu düşünce modellerinin konduğu zihin ve beden iyileştirme yöntemidir.Herkes kolaylıkla öğrenebilir ve kendine uygulayabilir.Çünkü EFT çok etkili bir "kendi kendine yardım"yöntemidir.

EFT'nin Yaptığı Nedir ?

Birçoğumuz artık biliyoruzki yaşam kaynağı enerjisi "chi", meridyen denilen enerji kanalları ile tüm vücudumuza yayılmaktadır. Yaşadığımız bazı olumsuz deneyimler, travmalar bu enerji meridyenlerinde tıkanıklara neden olur. Aynen büyük kaya parçalarının bir ırmağın akışını engellediği gibi olumsuz deneyimlerde enerji akışını keserler blokajlar oluştururlar.Enerji düzgün akamadığı zaman ise tıkanıklığın olduğu organ ve sistemler hastalanır.Bu tıkanma/blokaj , kızgınlık, acı, öfke, korku, endişe gibi olumsuz duygular ile yaşanan olay arasında bir köprü görevi görür.Geçmişte yaşadığımız bir travmayı hatırlatan/çağrışım yaptıran her türlü durumda bu köprü, bizi olumsuz duygulara bağlar.Ve bu bir kısır döngü halinde sürer gider.

EFT bu blokajı ortadan kaldırarak, kötü deneyimler ile olumsuz duygular arasındaki iletişimi koparır.Olumsuz duygulardan kurtulmuş, özgürleşmiş oluruz.Yaşadığımız şeyleri hatırlar ama acı, endişe, pişmanlık, suçluluk, öfke....gibi olumsuz duygular hissetmeyiz.

Öğrenilmesi ve uygulanması çok kolay olan bu yöntem, özgürlüğe açılan kapınızın anahtarı olabilir....

EFT HANGİ SORUNLARI ÇÖZER

EFT yaşamımızdaki birçok blokajı kolaylıkla ve hızla çözebilen son derece etkin bir yöntemdir.Psikolojik, fiziksel , mental, entelektüel, sosyal... her türlü sorununuzun çözümü için EFT’yi kullanabilirsiniz.Örnek vermek gerekirse :

Olumsuz duygular (üzüntü, suçluluk, öfke, kızgınlık, nefret, korku, utanma, kıskançlık...)

Travmalar sonrası ( terk edilme, işten ayrılma, yakınlarını kaybetme , kazaya uğrama, taciz, şiddet, doğal afetler sonrası gelişen ruhsal sorunlar...)

Bağımlılıklar ( alkol, sigara, madde, yemek, tatlı, insan , alışveriş ....)

Olumsuz davranışlar ( tırnak yeme, parmak emme, aşırı yeme, fiziksel olmayan gece işemeleri...)

Psikolojik sorunlar ( panik atak, fobiler, anksiyete, cinsel sorunlar...)

Bedensel sorunlar ( şişmanlık, allerjiler, sırt-bel-boyun ağrıları, sedef, kabızlık...)

Başarı ( yaratım güçlüğü, konsantrasyon zorluğu, motivasyon eksikliği...)

Ruhsal İyilik ( huzur, kendinden memnun olma, kendini sevme, hayat amacını belirleme, güven duyma...)

Burada saydıklarımız EFT ile yapabileceklerinizden sadece küçük bir örnekleme.
EFT ‘yi öğrendiğinizde hayatınızın hangi alanlarında kullanabileceğiniz sizin yaratıcılığınıza kalmıştır.

EFT’ nin AVANTAJLARI

Öğrenilmesi ve uygulanması kolaydır: Herkes tarafından öğrenilebilir. Uzun ve yorucu bir eğitim programı gerektirmez.

Pratiktir : Herhangi bir malzeme, özel bir zaman, mekan veya başka bir insanın yardımını gerektirmez.İhtiyacınız olan tek şey parmaklarınız.

Hızlı, etkili ve kalıcıdır : Daha önce başa çıkamadığınız birçok sorununuzdan 1 saat gibi bir sürede kalıcı olarak kurtulabilirsiniz.

Özeldir : Hiç kimseye sorunlarınızı uzun ve ayrıntılı bir şekilde anlatmak zorunda kalmazsınız.

Güvenlidir : Hiçbir yan etkisi yoktur. Bütün enerji çalışmalarında görülen bazı belirtiler sizde de görülebilir. Esneme, uyuma, ağlama, geğirme, karın guruldaması vb. Bu belirtiler enerji toksinlerinin atıldığını gösterir ve geçicidir. Bol su içerek enerji toksinlerinin atılması hızlandırılabilir.

Başarılı bir tekniktir : Soruna bağlı olarak başarı oranı % 85 / 97 arasındadır.

EFT ‘ yi KİMLER ÖĞRENEBİLİR

EFT herkes tarafında kolaylıkla öğrenilip uygulanabilecek bir yöntemdir.Sağlık personeli, öğretmenler, yöneticiler, yaşam koçları EFT’den profesyonel çalışmalarında yayarlanabilirler.Bunun dışında herkes EFT’yi hem bireysel sorunlarının çözümü için hem de yaşam kalitesini arttırmak için öğrenip kullanabilir.

**** EFT'yi herkes kullanabilir ancak psikoz olarak tanımlanan ruh hastalıklarında ( şizofreni, bipolar kişilik, paranoya v.b...) kullanılmaması önerilir.

**** EFT ve diğer Tamamlayıcı Tıp Teknikleri modern tedavilerin alternatifi değildir.Devam eden tedaviniz varsa doktorunuzun da görüşünü alarak tedaviye yardımcı olarak kullanılabilirsiniz.


EFT' nin TARİHÇESİ

Bir klinik psikolog olan Dr. Roger Callahan aynı zamanda doğu tıbbı üzerine araştırmalar da yapan bir adamıdır.Bu araştırmaları sırasında travmaların ve olumsuz deneyimlerin bedenin enerji sistemindeki akışı olumsuz yönde etkilediğini gözlemlemiştir.

Dr.Callahan 1980 senesinde 1.5 yıldır klasik terapiler ile su fobisini tedavi etmeye çalıştığı ancak kayda değer bir sonuç alamadığı Mary isimli hastasıyla seansdadır.Bu senas sırasında Mary midesinin bulandığını söylediğinde Dr. Callahan incelemekte olduğu konularla ilgili olduğu için, işleyip işlemeyeceğini merak edip, mide meridyeninin uç noktası olan göz altı noktasına hafifçe birkaç kez vurur.

Mary aniden tüm su fobisinin yok olduğunu söyler.Bu sonucu test etmek için birlikte yakınlarındaki havuza giderler ve Mary yüzüne su serpmeye başlar.O senasdan sonra Mary'nin su fobisi ortadan kalktığı gibi korkuları, kabusları, baş ağrıları da bitmiş ve bir daha tekrarlamamıştır.

Callahan buradan yola çıkarak “Thought Field Therapy-TFT” (Düşünce Alanı Terapisi) adını verdiği bir terapi yöntemi geliştirmiş, bir mühendis olan Gary Craig ise bu yöntemi daha basitleştirip, herkesin kullanabileceği bir teknik haline getirerek “Emotional Freedom Techniques : EFT” (Duygusal Özgürleşme Teknikleri) adını vermiştir.

Bugün bütün dünyada çok sayıda tıp doktoru, psikiyatrist, hemşire, psikolog,
diş hekimi EFT' yi hastalarının iyileştirilmesinde modern tedavi yöntemleri ile birlikte başarı ile uygulamaktadır. Diğer disiplinler de kendi profesyonel alanlarında EFT gtekniğinden yararlanmaktadır.

Sevgilerimle.

Ayşenur Hakime Özkan
EFT PRACTITIONER

 
Toplam blog
: 11
: 5634
Kayıt tarihi
: 06.09.07
 
 

1966 yılı 12 Ekim’inde bir ikindi vakti geldim yeryüzü kabuğuna.Sorular sorup durdum annemgillere, ö..