Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Mayıs '14

 
Kategori
Psikoloji
 

Duygusal yeme

Duygusal yeme
 

Yemenin, insanı hayatta tutan fiziksel bir ihtiyaç olmasının yanında, duygu ve öğrenme ile de güçlü bir bağı vardır. Yeme ile ilgili problemleri çözmek, hayatımızda bir fark yaratmak  istiyorsak, kendi düşünce ve duygularımızın farkında olmaya hazır olmalıyız. Bu düşünce ve duygularla uğraşmalı ve yeni öğrenmelerle bunları desteklemeliyiz.
Hayatınız boyunca diyet yapıp bıraktınız, ve bazı gıdalara karşı aşırı bağlılık hissediyorsunuz Tekrarlayıcı (kompulsif) aşırı yeme probleminden muzdarip olabilirsiniz. Tekrarlayıcı aşırı yemek yiyen insanlar diğerleri gibi kesitsel anlar yaşamayıp, tokluk hissini geçecek kadar çok yemelerler.Aşırı yiyen kişiler, benliklerini tehdit eden bir duygulanım yaşadıklarında, düşüncelerden ve anlamlardan dikkatlerini yemek ile dağıtarak kaçarlar.?Bir diğer görüş ise, aşırı yemenin pozitif duyguları artırma yoluyla negatif duygulanımı hafiflettiği yönündedir. Bu daha çok yasaklı meyveyi yemenin zevki gibi görülebilir.“Duygusal yeme problemi, cinsiyet, beden ölçüsü, ırk ve yaş ayırt etmeksizin görülebilir.”
 
Kendini yatıştırma, acı veren duygulardan kaçma, yakınlıktan, suçluluk ve utanç duygularından  kaçma, dikkat dağıtma, öfkeyi yatıştırma, keyif verme, hissizleşme, daha büyük bir bedenin verdiği güvenlik hissine ihtiyacınız olduğu  için yiyor olabilirsiniz!
Çoğu duygusal yeme problemine sahip kişi, aşırı yeme halini kontrol edemediğini anlatır. Bu problemden ne yediğinizi farkederek. Duygularımızı düzenleyerek kurtulabiliriz. Bilinçli farkındalık teknikleri duygusal yeme problemlerinin çözümüne bir anahtar sunmaktadır. Uygulanması kolay bu yöntemler anın farkında olmaya bizi götürür ve duygularımızı hissetmemizi ve kabul etmemizi sağlar. Başa çıkma ve düzenleme sırasında terapisinin yol gösterici olacaktır. 

 
Toplam blog
: 2
: 161
Kayıt tarihi
: 21.03.14
 
 

2007 yılında Hacettepe Üniversitesi Psikoloji bölümünden mezun oldu. 2010 yılında Okan Üniversite..