Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Mart '08

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Duygusal zekâyı geliştirme 2

Duygusal zekâyı geliştirme 2
 

Duyguları bir amaç doğrultusunda toplayabilmek, dikkat edebilmek, kendini harekete geçirmek, kendine hâkim olabilmek, yaratıcılık için gerekli yetenektir. Buna sahip olanlar yaptıkları işlerde üretken ve etkilidirler. Duygularını tanıyan kişiler iş, evlilik gibi konularda yaşamlarını daha iyi idare ederler, kişisel karar gerektiren konularda düşüncelerinden çok daha emin olurlar. Duygularını idare edebilme, Özbilinç temeli üstünde gelişmektedir. Bu yeteneği zayıf kişiler sürekli huzursuzluk içindeyken, kuvvetli olan kişiler olumsuz yaşantılar sonucu kendilerini daha kolay toparlarlar.

Duygu, düşüncelerinizi karşı tarafa anlatırken 'Ben'li cümleler kurun. Mesela arkadaşınızla bir problem yaşadınız. 'Ben falan davranışından dolayı çok üzüldüm, kendimi kötü hissettim, sana kızdım' gibi kişinin kendisini anlattığı, duygularını ifade ettiği ve yargılama olmayan cümleler kurulmalı. Buna 'ben dili' diyoruz. 'Sen böylesin', 'sen şöylesin' diye yargılayıcı, suçlayıcı, eleştirili olmamalı. Bu gibi cümleler 'sen dili'ne giriyor. Sen dili kullanıldığında karşıdaki kişi otomatikman savunmaya geçiyor. Hepimizin doğasında bu var. O zaman da çatışma, kavga başlıyor. Problem çözülmüyor. Cunku canlilarda bedeni savunma sisteminden kaynaklanan negatif programlanma vardir. Canlilar kendini korumak icin savasma, savunma ve sivisme (kacma) sistemi kendini gosteriyor. Pozitif etkilemek icin veya motive etmek icin 'Ben dili' kullanıldığında karşı taraf sizin neler yaşadığınızı anlıyor. Kendi davranışlarını görüyor, problem çözülüyor. Çocuklara da ben dilini kullanmayı öğretmek gereklidir. Ebeveynler bunu kendi aralarında uygularsa çocuk ta örnek alır.

Duygusal zekâsi gelismis kisiler hedeflerini belirleye bilirler, kendilerini harekete geçirebilme becerisine sahiptirler, ruh hallerini, başkalarindan daha iyi düzenleyebilirler, olaylari araştırirlar, duygusal yaşantıları ve olayları çabuk öğrenme yetenekleri gelişmistir, başkalarının duygularini iyi anlarlar. Görsel zekâsi gelismis kisiler kitap veya gazete okurken kelimelerden çok resimleri öğrenirler, fazla hayelcidirler, sanaat etkinliklerinden zevk alırlar, motif çizme, örnek bulmada çok başarılıdırlar, rahat harita okuyabilirler, zihinleri, görüntüleri kolayca hafizalarina kaydeder.

Empati yani başkalarının duygularını anlamak bireyin, ilişkilerde temel becerileridir. Bu yeteneğe sahip kişiler, egitimcilik, yöneticilik gibi mesleklerde başarılı olurlar. İlişkileri yürütebilen bireyler becerisi gelişmiş kişilerdir ve bu kişiler, sosyal yaşamlarında son derece başarılıdırlar.

Saygılarımla,

Mustafa Uçman

 
Toplam blog
: 92
: 2862
Kayıt tarihi
: 14.01.08
 
 

Hatay-Antakya’da 1963 yılında doğdu. İzmir İmam Hatip Lisesinden sonra 1981 yılında aile birleşim..