Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Mart '11

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Duymak, dinlemek midir?

Biliyor musunuz, daha önce ne kadar çok konuştuğumu yaşam koçluğuna adım attığımda fark ettim. Meğer zihni susturarak söylenenlere odaklanmak, karşınızdakine kendinizi bütünüyle vererek dinlemek ne zormuş! Koçluk yolculuğunda öğrendiğim altın ders, “dinlemek” idi. Önceleri çok iyi bildiğimi (!) sandığım dinlemek. Duymak, sonrasında da fikir yürütmek zannediyordum ben dinlemeyi. Hani birisi size bir şeyler anlatırken neler söyleyeceğinizi düşünürsünüz ya! Tabii böyle dinlemek gereken zamanlar da yok değil. Ancak birisiyle etkili iletişim kurmak, o kişiyi yakından tanımak ya da bir durumu çözüme ulaştırmak istediğinizde kesinlikle yetersiz kalıyor. Güzel haberse şu: Etkili dinlemek öğrenilebiliyor!!!

Duyduklarımızı bütünüyle anlamak, anlarken yargısız olmak, cümlelerin içinde gizli inanç ve değerleri fark edebilmek, alışık olduğumuz dinlemeye yeni bir form kazandırıyor. Bu şekilde dinlemek tüm insanlığa yayılacak bir öğreti olsa ne harika olurdu diye düşlüyorum hep. Düşünsenize, herkes birbirini yargılamadan, kendi vereceği cevapları düşünmeden, kişisel çıkarlara odaklanmadan yürekten dinliyor, dinliyor, dinliyor…Böyle bir düzende savaşlar, tartışmalar, boşanmayla sonuçlanan evlilikler, iflas eden şirketler ve iletişim kazalarından doğan benzeri olumsuzluklar olur muydu hala?

Koç gözlüğümü taktığım andan beri, yargısız olma, inanç ve değerleri fark ederek saygı gösterme ve kesinlikle empatik dinleme çabası içindeyim. Bu yolda öğrenmenin sonu yok gibi… Her insan bir dünya ve o dünyaya adımınızı attığınız anda kafanızdan geçen tüm cümlelere dur diyerek adeta tek yürek dinlemeye başlıyorsunuz…Bir süre sonra kulaklarınızın yalnız olmadıklarını fark ediyor, zihninizin, kalbinizin ve gözlerinizin de dinlemeye eşlik etmelerini keyifle izliyorsunuz. Size yönelen her cümle yeni bir fırsat. Dinlemeye başlamak yeni kıtalar keşfetmek gibi adeta. Sadece duyduğunuzda ve öylesine dinlediğinizde ise ayak bastığınızın yepyeni bir kıta olduğunu fark edemeyebilirsiniz!

Siz de etkili dinlemek istiyorsanız, işe dinlerken kendinizi dinleyerek başlayabilirsiniz. Bakalım ne kadar ve ne şekilde dinleyebiliyorsunuz? Bunu bir kez belirledikten sonra, belli bir kişiyi ya da herkesi dinlerken erişmek istediğiniz dinleme boyutuna yönelebilirsiniz. Küçük adımlarla başlayın, gerçekten odaklanın ve yüreğinizle dinleyin. Sırlar basit. Mesele, uygulamak ve yaşamınıza yaymak. Bunu başardıkça, etkili dinlemenin yaşamınıza kattıklarını gözlemleyecek, daha da iyi dinlemek isteyeceksiniz.

Benim bir düşüm var, söylemiştim. Herkesin birbirini yürekten dinleyebildiği bir dünya hayal ediyorum. Etkili dinleme yolunda atabileceğiniz küçücük bir adımla bu hayale biraz daha yaklaştığımı umuyor, size kendi dünyanızın bilinmeyen kıtalarını keşfetme serüveninde başarılar diliyorum.

Beril Atakul
İş ve Kişisel Yaşam Koçu 

 
Toplam blog
: 9
: 796
Kayıt tarihi
: 03.02.11
 
 

Kadıköy Anadolu Lisesi’nin ardından İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi İngilizce İktisat Bölümü..