Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Nisan '07

 
Kategori
Turizm
 

Düzce / akçakoca, ceneviz kalesi

Düzce / akçakoca, ceneviz kalesi
 

İstanbul’dan Zonguldak’a kendi arabamızla dönerken, Düzce/Akçakoca 'ya geldiğimizde yoldan sahile doğru bir inelim dedik ve yolumuzu bir tabelanın ardına düşerek ''ceneviz kalesi'' denilen yere düşürmek istedik. Bu yol güzergahında giderken etrafı tenha, toprak bir yolda bir anne kızın önünde arabamızı durdurduk ve sorduk;

-Ceneviz kalesi buralardaymış, biliyor musunuz?

-Valla bizde Ankaradan geldik, siz gibi bizde orayı arıyoruz.

-Hadi atlayın arabaya bakalım, beraber bulalım. Dedik.

Buldukta. Beraberce hem kaleyi ve çevresini gezdik, hem de karadeniz sahillerinin eşsiz güzelliğini bu kalenin çevresindeki güzelliği seyrederken dile getirdik.

Denize dik ve yüksek bir yerde kurulan kalenin batısı ve doğusunda bulunan plajlar ve kale etrafında bulunan çay bahçesi sayesinde kale hiç yalnızlık çekmiyecek gibiydi. Henüz turizm mevsimi başlamasada öğrenciler çoktan tenha köşelerini kapmışlardı.Konumu itibariyle yıl boyunca sanırım ziyaretçi akınına uğrayacak kale moloz taşlarla bir burun üzerine inşa edilmiş.

Kesin kanıt olmamakla beraber Cenevizliler tarafından yapıldığı söylenen kale günümüzde mesire yeri olarak kullanılıyor. Gerçekte Selçuklulardan kalma olan kale, Osmanlılar tarafından onarılmış, Cenevizlilere karşı kullanılmış diyenler de bulunuyor.

Ayrılırken, adını bile sormayı akıl edemediğim genç kıza blog milliyet adresimi vermeyi de unutmadım. Biz Zonguldak ‘a dönerken anne, kız akşam Ankara’ya dönüş saatine kadar Akçakoca’yıı iyice keşvetmek için kaldılardı.

Bizden önce eski tahta evlerin olduğunu söyledikleri ‘’yukarı mahalle’’yi gezmişler ve bize tavsiye etmişlerdi. Bizde orayı görmek için yola koyulduk. Sorarak bulduk ve dolaştık...Safranbolu evlerine benzeyen yapılarla dolu bu mahallenin, yaşanmışlığı yansıtan güzelliği umarım hiç bozulmaz.


Aslında ben diyorum ki yaz tatilinizi şöyle bir karadeniz turuna ayırın. Zonguldak’ı ve batısında , ereğli, akçakoca, doğusunda, Bartın, amasra, çakraz, kurucaşile, ve cideyi bir keşvedin.... Eminim şunu söyleyeceksiniz;Geç kalmışız!.. Yol yorgunluğumu atmadan , hiç tanımadığım bu iki insanla paylaştığım bu güzelliği, bu günün anısına yazmak istedim.

 
Toplam blog
: 285
: 1333
Kayıt tarihi
: 09.12.06
 
 

Zonguldak doğumluyum. AÖF Mezunu olup, üç çocuk annesiyim. İki de torunum var. Şiir, doğa yürüyüş..