Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ocak '09

 
Kategori
Eğitim
 

Düzeltici Faaliyet

Düzeltici Faaliyet
 

İşi kalite olan birçok kişi düzeltici faaliyeti bilir. Sıkıntılı bir durumdur, ama mükemmele giden yoldur. Olan uygunsuz bir durum karşısında, bir daha tekrarlanmaması için yapılan faaliyetler zinciri olarak kısaca tanımlanabilir.

Geçen gün büyük kızın veli toplantısındaydım. Önce öğretmenle kısa bir konuşma oldu, sonra müdür bey geldi. Yeni öğretim sezonunun başında basit bir anket yapılmıştı. Birçok veli aksayan noktalarla ilgili fikirlerini belirtmişti. Okul yönetimi bu noktaları kaydetmiş, kendilerince bir takım iyileştirme faaliyetlerinde bulunmuş. Ve bizi bir cumartesi günü okula davet etmişlerdi. Müdür bey, aksayan noktalarla ilgili son durumu bize sundu, oldukça yol alındığını gözlemledik.

Kalite dünyasında da durum aynı. Uygunsuz ( aksayan ) durumlar kaydedildiğinde ve bir ekiple ( özelikle deneyimli ) birlikte çözüm araştırıldığında, çözüm arkasından geliyor. Sonrasında bir daha tekrarlanmaması için tedbir aldığınızda o aksaklığı bir daha yaşamıyorsunuz ( beklenti bu ).

Toplum olarak ( veya insanlık olarak ) bu tekniği hayatımızın her alanında kullanmamız mümkün. Öncelikle kayıt altına almak önemli. İşin başı bu. Sonra bu durumun neden kaynaklandığının araştırılması geliyor. Beyin fırtınaları ile, beş neden analizi ile kök sebebe iniyorsunuz. Etkinlikleri sıralıyorsunuz. Ve bir kez daha yaşamamak için alacağınız tedbileri alıyor, doğrulama yapıyorsunuz. Doğrulamanın pozitif çıkması durumunda, kurallarla talimatlarla güvence altına yoluna gidiyorsunuz.

İş dünyasında yaygın biçimde kullanılan bu yol, aslında toplum yaşamımızda da gerekli. Yoksa şikayet edilen olumsuzlukların tekrar etmesi kaçınılmaz. Toplumun ileriye gitmesi, çağdaşlaşması, yerinde saymaması ancak böyle olur. Düzeltici faaliyet çalışmasının bir sonraki adımı, Önleyici Faaliyet. Edinilen tecrübeyle, olması muhtemel uygunsuzlukların, henüz gerçekleşmeden önlenmesi. Toplumun bu düzeye gelmesi hedef olmalı.

Okulumuzun bu faaliyetini bir kez daha kutluyorum. Özellikle bu tür faaliyetlerin okullarımızda uygulanması bizleri mutlu edecektir....
 
Toplam blog
: 487
: 1730
Kayıt tarihi
: 01.04.07
 
 

1965 İstanbul doğumluyum. İTÜ Elektrik mühendisliğinden mezun oldum. Özel sektörde Kalite Bölümünde..