Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ocak '08

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

DVD'den Türk Filmleri

DVD'den Türk Filmleri
 

Her ne kadar kocamda "Bunlar da benim kumam!!!" yorumuna neden olsa da, DVD'den film veya dizi seyretmek, hele ki bunu kocamın da dahil olması, benim için büyük keyif. Sağolsun köşebaşındaki DVD'ci de içimdeki dipsomanı keşfettiği için, neredeyse yeni film geldiğinde mesaj atacak, "Aaaaa, bunu da illaki görmeniz lazım!!!" diye.

Bildiğiniz gibi, bu aralar hayli güzel Türk Filmi çekiliyor, biz de minik bir frakans farkıyla onları izleyebiliyoruz.

Son bomba, elbette ki, Yılmaz Erdoğan ve Demet Akbağ'ın birlikte oynadıkları "Haybeden Gerçeküstü Aşk" isimli oyunun DVD'si. Şöyle söyleyebilirim, izleyeli 2 gün oldu, hala karın kaslarımız ağrıyor. Bir insan evladı, kelimelerle bu kadar mı güzel oynar, bu kadar mı güzel gözlem yapar. Sizleri bilemem ama bizim ilişkimizdeki bir çok yaşanmışlık aynen oyunda mevcuttu.

Hele ki "adamın" bir kitap okuma bölümü var. 14 aydır bitiremediği kitabı!!! Bize kocişin, 4 yıldır her seyahatte bavuluna koyduğu ve şu aralar nerede olduğunu bilmediğimiz (ya bavulların birinde ya da kayboldu), en fazla da 100 sayfasını okuduğu, kitabı hatırlattı, iyice dağıldık.

Yakın zamanda, birazdan biraz daha fazla gecikerek, Mutluluk, Yaşamın Kıyısında ve Zincirbozan'ı izledik.

Zincirbozan bizce olmamış. Kötü oyuculuk, aceleye gelmiş bir çekim. Yönetmen, yapımcı veya senariste bir yerden bilgi gelmiş, o - onlar da bunu bir şekilde duyurmak istemişler ama malesef ifade açısından yetersiz kalmış.

Altın Portakal zamanı bayağı bir gürültü kopmuştu, Mutluluk - Yaşamın Kıyısından ve Özgü Namal - Nurgül Yeşilçay arasında. Bizce Mutluluk, Özgü Namal ve Murat Han'a verilen ödüller analarının ak sütü gibi helal.

Nasıl güzel kurgu, nasıl güzel çekimler (Bir alkışta yönetmen Abdullah Oğuz ve yazar Zülfü Livaneli'ye), nasıl güzel oyunculuk. Bir İstanbul'a ilk geliş sahnesi var, ifadesi, heyecanı ile sanırsınız Özgü buraları ilk görüyor, vapura ilk biniyor. Sevgisi, nefreti, acısı, komedisi dozunda bir film Mutluluk ve bence en güzel tarafı sonunu tahmin edemiyor olmanız.

Yaşamın Kıyısından'da ise fena bir senaryo olmamasına rağmen, belki de Fatih Akın'ın Almancılığından, devamlı bir isyan, bir argo, küfür hakim ve Adem'in Trenleri'nde oyunculuğuyla büyüleyen Nurgül, burada ezilmiş gibi geldi bana.

Yurt dışında yaşayan yönetmenlerimizin, yaşadıkları bölgelerin kültüründen etkilenmeleri çok normal ama sanırım ben Fatih Akın'ın underground tarzını sevmiyorum. Diğer taraftan, Ferzan Özpetek filmleri için ölebilirim(!!) Filmlerine yansıttığı İtalyan kültürü, arkadaşlıkları, sofraları, mağrur kişilikleri ve olmazsa olmaz Gay figürleriyle içine alır sizi. Film bittiğinde de kekremsi bir tat kalır damağınızda. Seyretmediyseniz öncelikle Cahil Periler ve Karşı Pencere.

www.divitimle.blogspot.com
 
Toplam blog
: 107
: 2008
Kayıt tarihi
: 09.08.06
 
 

"Hayat, özellikle, yazılanları okumak, çekilenleri seyretmek ve tabii kipişirilenleri yemek için çok..