Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Aralık '08

 
Kategori
Bayramlar
 

E-Bayram, E-Kurban

E-Bayram, E-Kurban
 

Sanal ve gerçek KUCAKLAŞMA


Herhalde başka söze gerek yok diye düşünebilirsiniz. Aslında başka söze ve fazla söze gerek yok. E- beveynlerimize artık kutlamaları E-posta ile yapanlarımızın sayısı azımsanmayacak kadar arttı. İyisi kötüsü tartışılabilir mesafe vardır gitme ve buluşma imkanı yoktur. Hiç olmazsa “Kestane kebap acele cevap” devrinden hallicedir. İç güveyinden hallice tekerlemesi gibi. Zaman bu zaman, el öpenleriniz çok olsun yerini, mailleriniz bol olsuna bırakmak üzere Bayram ziyaretleri bazılarına eziyet gibi gelmekte bazıları diyorum bu konuda genelleme yapmak , tabi ki haksızlık olur bir o kadar da örf ve adetlerini aksatmadan sorumluluklarını yerine getiren insanlarımız mevcut. Peki internet ortamında ya da cep mesajları ile bayramlaşma bir nevi geçiştirmemidir dersek , çoğumuz herkesi gidip kucaklayacak halimiz yok mesaj çekiyoruz ya işte söylemlerini duyar gibi oluyorum.

Esas konu ise gerçek ve sanal yaşamın biribirine girmiş olması yada başka bir tanımla bazılarımızın bunları ayırt edememesi. Telefonuma bir mesaj düştü bugün eski bir dostumuzun babası vefat etmiş, biliyorum ki bırakın ulaşmayı belki iletişim kurma imkanınız yok fakat bir şekilde yanıtlanması ulaşılması gereken bir durum ortada duruyor başsağlığı dileme gibi önemli bir davranışın mesaj yoluyla yapılmayacağını bildiğimden iki ayağım bir pabuca girdi desem yeridir. Sonunda telefonla başsağlığı dilemek zorunda kaldım belki etik değildi fakat ulaşma imkanımda yoktu. Bu durum başka bir şey, esas konu ise ziyaretleri ertelediğimiz hatta ihmal ettiğimiz bir dönemde mailler ve mesajlar sanki imdadımıza yetişmiş gibi fakat ne hikmetse kötü bir alışkanlık halini aldığını üzülerek gözlemlemekteyim. Zira biraz daha uzak durmak ya da kat edilen mesafelerin uzamasındanmıdır nedir mesajla kutlamalar günümüzde revaçta, askerle evde ya da internet kafeler de hasret gideriliyor. Yar artık mektubun ucunu yakamıyor iki cümle bazen aşkı öldürüyor ya da onduruyor bir de kamera ile görüşüyorsanız söze hiç gerek yok gözler ve duruş her şeyi söyleyiveriyor. Belki de mahremiyet özlemidir bu didinmeler , bir zaman bir cümle ile hayaller kurarken şimdiki zamanda bir bakışla her şeyin bitiverdiği sanal kameralar.. Bir bayram böyle geçiyor çoğu dostumuza mesaj ve e-postalarla ulaştık aslında onlara hiç kavuşamadık ve birbirimizin kokusunu duyamadık fakat zaman bu zaman şimdi eski köye yeni adet geldi bile yüz görümlüğünün adı internet görümlüğü olarak isim değiştirirse şaşırmamak gerek.

Bu bayram LÖSEV’e ( Lösemili çocuklar vakfı) internet vasıtasıyla kurban bedelimizi gönderdik Allah kabul ederse bu benim için bir ilkti. Geçen yıl ise yine internet aracılığı ile siparişi vermiş ve bir firmadan ayıklanmış ambalajında kurban paketimiz kapımıza kadar gelmişti. Oysa ben böyle yetişmemiştim Koçumuz bahçeye bağlanır birgün önceden yemini suyunu verir başına kurdelalar bağlardık o gece benim için sanki bir kabus olurdu zira o birgün de alıştığımız koç ertesi gün bıçak altına yatacaktı. Hiç sabah olmasını istemezdim. Büyüklerimin dini bir vecibe olduğunu bana kabul ettirmeleri çok uzun yıllar aldı hala daha da hayvanların bilhassa çocuklar önünde ve usulsüz kesimlerle kurban kesilmesini içime sindiremem fakat bu gerçekti. İşte sanalın faydasını tam bu nokta da gördüm . E- kurban çek mesajını ver talimatını hem kan görme hem başkalarının yaşamına katkıda bulun işte ben bundan memnunum diyebilirim.

Bayramlarımızı canlı canlı sohbetlerde yaşamanızı dilerim. Yaşamın ta kendisi ise kucaklaşmak, her ne kadar sanal ortamlarda , telefon frekanslarında bir araya gelinse de kucaklaşmanın yerini hiçbir şey tutmuyor. Herkese iyi günde kötü günde dostlarıyla kucaklaşmak ve paylaşım nasip olsun.

 
Toplam blog
: 181
: 1067
Kayıt tarihi
: 07.03.08
 
 

1957 Eskişehir doğumlu, Esk.A.Ü İşletme, İşbankası emeklisi, İstanbul Büyükçekmece de yaşayan, ST..