Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Şubat '11

 
Kategori
Bilişim
 

E-Devlet Dedikleri...

E-Devlet Dedikleri...
 

Kulaktan kulağa hızla yayılan e-devlet sistemi vatandaşları akın akın PTT’lere yönlendiriyor.

Aklımın ucundan e-devlet geçmezken bir anda beni şifreyi almaya yönlendiren kalabalığı gördüğüm PTT’de, bir süre e-devlet şifresi almaya çalışan insanları gözlemledim.

1 lira karşılığında kapalı zarf içerisinde verilen şifre ile www.turkiye.gov.tr adresine girildiğinde devlet kurumları ile olan bürokratik işlemlerinizi bilgisayarınız aracılığı ile gerçekleştirebiliyorsunuz. Bu sistemle hedeflenen, vatandaşın birçok işlemini evinden çıkmadan, bürokrasiye takılmadan ve kırtasiye ile uğraşmadan sorunsuzca, pratik bir biçimde yapabilmesi.

İlk aldığınız şifre ile sisteme giriş yaptığınızda sistem otomatik olarak şifrenizi değiştirmenizi talep ediyor. Yeni belirlediğiniz şifreniz ve TC kimlik numaranızla ulaşabildiğiniz sistemin temel mantığı daha önce devlet kurumlarının web siteleri üzerinden erişebildiğiniz hizmetlere artık tek çatı altına toplanmış, bu güvenli site üzerinden ulaşmak. Söz gelimi eski Adı SSK olan ve SGK adı altında ismi değişen sosyal güvenlik kurumuna kayıtlı olan günlerinizi, prim borçlarınızı SGK’nın sitesinden sadece kimlik numarasıyla yapabiliyorken, artık bu işlemi sizin dışınızda biri gerçekleştiremeyecek; çünkü siz, sizin için hazırlanmış kişisel şifrenizle kendi bilgilerinize erişebileceksiniz. Buradaki amaç kişisel bilgilerin güvenliği ve gizliliği ile başkaları adına yapılan bürokratik işlemlerin engellenmesi.

Başbakan Erdoğan ve hükümet üyelerinin büyük bir reklam kampanyası ile tanıttığı E-devlet uygulaması vatandaşın günlük rutin işlemlerinin sistem içine kaydırılması ile yoğun talep görmeye başlamış. Benim şifremi aldığım Bornova PTT Merkezi’nde sadece Ocak 2011’de 5 bin 900 civarında şifre verilmiş. İlk kez şifre alacaklar bir, şifresini unutanlar ve yeniden talep edenler 10 lira ödeyerek şifre alabiliyorlar. Şifre alacak kişilerin dikkat etmesi gereken önemli bir husus var. Şifre talep eden kişinin mutlaka TC Kimlik numarası taşıyan geçerli bir kimlikle başvuru yapması gerekiyor. Eğer TC Kimlik Numaranız kimliğinizin üzerinde yer almıyorsa mutlaka kimliğinizi değiştirmeniz gerekiyor. Devlet bu sistemle hala TC kimlik numaralı nüfus cüzdanı taşımayan vatandaşların kimliklerini değiştirmelerini de sağlıyor. İmzaladığınız sözleşme ile edindiğiniz şifre ile yapabilecekleriniz şimdilik sınırlı görünüyor…

E-Devlet Şifresi İle Neler Yapılabiliyor?

Adalet Bakanlığı ile ilgili işlemler: Mahkeme dosyası sorgulama, dava takibi… Başbakanlık ile ilgili işlemler: Başbakanlığa müracaat, iletişim merkezi başvuruları… Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu işlemleri: Cep telefonu IMEI kaydı sorgulaması ve eşleştirmesi… Cumhurbaşkanlığı işlemleri: Cumhurbaşkanlığı ile iletişim. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı işlemleri: Yabancı işçilerin çalışma sistemine erişim. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü: Hava tahminlerine ulaşım, raporlar… Dışişleri Bakanlığı: Yurtdışı temsilciliklerimiz, konsolosluk bilgileri, Türkiye’deki büyükelçilikler… Türk Silahlı Kuvvetleri: Askere alma işlemleri, yedek subay işlemleri… Emniyet Genel Müdürlüğü: Araç plaka, tescil, ceza sorgulama işlemleri… Gelir İdaresi Başkanlığı: Vergi İşlemleri… PTT Genel Müdürlüğü: Kayıtlı gönderi takibi. TCDD Genel Müdürlüğü: E-Bilet İşlemleri…

Görüldüğü üzere hizmet verilen işlemlerin birçoğu hala kurumların kendi web sitelerinden de işlemi gerçekleştirilebilen hizmetler. Ancak en çok talep gören SSK ile ilgili işlemler sadece E-devlet üzerinden gerçekleştirilebiliyor.

Sabıka kaydı ile ilgili hizmetlerinde en kısa zamanda bu alt yapı içine sokulmasıyla adliye koridorlarında insanların eziyet çekip 5’er lira vermesi engellenmeli ve yıllar önce bu konuda verilen sözler tutulmalı diye düşünüyorum.

E-devlet ile ilgili yapılan tanıtım faaliyetlerinin kişiler üzerinde yarattığı etki ile ihtiyaç duyan duymayan herkesin PTT’lere koşarak bu şifreyi almaya çalışması hoş, ancak vatandaşa bu sistemle neler yapılabileceğinin çok daha iyi bir biçimde anlatılması, aynı zamanda şimdilik içi çok da dolu olarak görünmeyen sistemin vatandaşın günlük işlerini kolaylaştıracak biçimde doldurulması kesinlikle gerekli.

A.Buğra TOKMAKOĞLU

Abtokmakgolu@gmail.com

 
Toplam blog
: 430
: 2186
Kayıt tarihi
: 18.06.07
 
 

20 Nisan 1989'da İzmir'de doğdu. İlköğretim ve lise öğrenimini Karşıyaka'da tamamladı. 20..