Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ekim '14

 
Kategori
Güncel
 

E Devlet Şifresi ile yapılan sorgulama işlemleri

E Devlet Şifresi ile yapılan sorgulama işlemleri
 

E Devlet


E devlet sistemi ile tüm devlet kurum ve kuruluşları yer almaktadır. Bu haberimizde e-devlet üzerinden e-devlet şifresiyle en sık yapılan sorgulama işlemlerinden bahsedeceğiz. Ülkemizde en çok merak edilen ve turkiye.gov.tr üzerinden yapılan sorgulamaları başlıklar halinde sizlerle paylaşıyoruz. E devlet sisteminde de en sık kullanılan sorgulamalar olarak ana sayfada yer alan işlemler aşağıda verilmiştir.

E DEVLET GİRİŞİ İÇİN TIKLAYINIZ!

MAHKEME DAVA DOSYASI SORGULAMA

Mahkeme dava dosyası sorgulama başlığı altında paylaşılan bilgi portalı üzerinden şahıslar yargı sisteminde isimleri açılmış yada müdahil oldukları bir dava olup olmadığını sorgulama yöntemiyle öğrenebilmektedirler. Bu sayede adreslerine gönderilen mahkeme evraklarının ellerine geçmesi konusunda yaşanabilecek aksaklıklara karşı önlem alarak bilgi edinmiş olurlar.

4A HİZMET DÖKÜMÜ SORGULAMA

SSK HİZMET DÖKÜMÜ İÇİN TIKLAYINIZ!

Yine SGK kapsamında en çok yapılan sorgulama türü budur. Çünkü ülkemiz genelinde işçi olarak çalışan kişilerin çoğunluğunu ilgilendirmektedir. E devlet üzerinden 4a hizmet bilgilerinize ulaşabilirsiniz. SSK kapsamında çalıştığınız dönemlere ait SSK prim ve gün sayılarınızı bu başlıktan öğrenebilirsiniz. Yapacağınız emeklilik hesaplamalarında bu verileri kullanabilirsiniz. 4a hizmet dökümü sorgulama işlemi sıklıkla yapılması gereken bir işlem olması hasebiyle bu kadar ilgi görmektedir.

VERGİ BORCU SORGULAMA

Vergi mükelleflerinin sıklıkla yapmış oldukları işlemlerin başında vergi borcu sorgulama gelmektedir. Tüzel kişiliğe sahip işletmeler yada şahıslar devlete herhangi bir sebepten dolayı olan vergi borçlarını e devlet sisteminin bu uygulaması kanalıyla öğrenebilmektedir. Gib üzerinden alınan bilgiler güncel ve güvenilir bilgilerdir. Bu sayede vergi mükellefleri vergi borçlarını gecikme ve faizlere maruz kalmadan ödeme imkanı bulurlar.

Ülkemizde trafiğin durumu ortadayken anlayacağınız gibi araç sayısı da çok fazladır. Bu sebeple araçların alım satımlarında ve araçların plakalarına işlenmiş herhangi bir borcun olup olmadığı, araçların kazalara karışıp karışmadığı, hasar durumlarının ne olduğu gibi sorgulamalar bu başlık altından yapılmaktadır. Genellikle araç alım satımlarında alıcı kişinin alacağı araç hakkında bilgi toplamak için sıklıkla kullanılan bir sorgulama türüdür.

TAPU BİLGİLERİ SORGULAMA

Tapu bilgileri kısmından yapılan sorgulama ile adınıza kayıtlı olan taşınmazınız olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Bu taşınmaz ve talşınmazlarla ilgili yapmanız veya bilmeniz gereken tüm bilgiler bu başlık altında listelenmektedir. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü verilerine göre sunulan bilgiler güncel ve tamamen güvenilirdir.

GÜNLÜK DÖVİZ KURLARI

Ekonomiyle iç içe yaşayan  bir ülke olarak günlük döviz kurlarını takip etme sayımızda oldukça fazladır. E devlet sisteminin Merkez Bankası verilerine göre hazırlayıp lğiste halinde sunmuş olduğu döviz kurları listesi sayesinde günlük döviz hareketlerini görebilirsiniz. Buradan döviz alış ve satış kurları ile efektif alış ve satış kurlarına ulaşabilirsiniz. Ancak bu veriler serbest piyasa verileri değildir. Tamamen Merkez Bankası verileri sunulmaktadır.

3 GÜNLÜK HAVA TAHMİNİ

Meteoroloji hava tahminleri ülkemiz gibi 4 mevsimin yaşandığı bir yerde sıklıkla başvurulan bir sorgulama türüdür. E devlet şifresi ile öğrenebileceğiniz sorgulamalardan biride 3 günlük hava tahminidir. Bu bölümde il seçimi yaparak tüm Türkiye için 3 günlük hava tahmini almak mümkündür. Böylelikle özellikle seyahatlerde daha çok kullanılan bu yöntem sayesinde vatandaşlarımız planlama yapabilmektedirler.

4A EMEKLİ AYLIK BİLGİSİ

SSK kapsamında emekli olan yada emekli olmak için başvurusu bulunan kişilerin kullandıkları sorgulamadır. 4a emekli aylık bilgisi sayesinden kendisine emekli maaş bağlanıp başlanmadığını ve var olan maaşı üzerinde herhangi bir işlem olup olmadığını sorgulayabilirsiniz.

4B BORÇ DURUMU SORGULAMA

4B borç durumu Bağkur kapsamında olan SGK sigortalılarının prim borçlarıyla ilgilidir. Bağkurlular bu bölümden sigortalılık durumlarını ve prim borçlarını sorgulamak suretiyle öğrenebilirler. Böylelikle 4b prim borcu sorgulama işlemi yapılarak eğer herhangi bir borç varsa bununla ilgili erkenden işlem yaparak gecikme ve faiz ödemlerine maruz kalınmaktan kurtulunmuş olur.

MOBİL HAT SORGULAMA

Bilgi Teknolojileri Kurumu ve e devlet işbirliği sayesinde hizmete sunulan sistem sayesinde kişiler Turkcell, Avea, Vodafone gibi gsm operatörlerinde isimlerine bulunan herhangi bir mobil hattın olup olmadığını sorgulayabilirler. Şahısların haberleri bile olmadan adlarına açılan hatlar yüzünden bu konu çok önemlidir. Mutlaka bu sorgulama sıklıkla yapılarak gerekli kontroller sağlanmalıdır. Adınıza size ait olmayan bir mobil hat tespit etmeniz durumunda bu hattın iptalini sağlayarak gerekli yerlere bildirimde bulunmalısınız.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖĞRENCİ BİLGİ SİSTEMİ

Bu bölümden veli bilgilendirme sistemine bağlanarak velisi olduğunuz öğrenciler hakkında bilgi alabilirsiniz. Öğrenciye ait sınav bilgileri, devamsızlık bilgileri, not bilgisi, haftalık ders bilgisi, sınav tarihleri, aldığı belgeler, okuduğu kitaplar, davranış notları, yıl sonu notları, diploma puanı ve nakil durumları hakkında bir çok bilgiye ulaşabilirsiniz.

ARAÇ SORGULAMA

ADLİ SİCİL KAYDI SORGULAMA

Bu bölümden adli sicil kaydı sorgulaması yaparak sabıka kaydınız olup olmadığını sorgulayabilirsiniz. Düzenlenen form sayesinde adli sicil belgesini hangi kuruma verecekseniz ona göre özel yada resmi seçeneğini kullanarak formu döktürebilirsiniz. Bu sayede adliyeye gitmeden resmi adli sicil belgesi almış olursunuz.

E devlet sorgulamaları sade yukarıda açıkladığımız sorgulamalardan ibaret değildir. Türkiye Cumhuriyeti'nin tüm kurumlarıyla alakalı işlemleri bu portal üzerinden yapabilirsiniz.

 
Toplam blog
: 8
: 5251
Kayıt tarihi
: 21.09.13
 
 

İktisat Fakültesi mezunuyum ve sosyal güvenlik konularında danışmanlık hizmetleri vermekteyim. ..