Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Kasım '06

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

e-Devlet yazıları - 2: Ulusal e-Ödeme sistemi

e-Devlet yazıları - 2: Ulusal e-Ödeme sistemi
 

Kamu çalışanları için ulusal e- ödeme sistemi öneriyorum. Bu sistem çalışanların maaşlarını alacakları ve ödemelerini yapacakları hesaplarla ilgili düzenlemeler içeriyor. Sistem şöyle çalışıyor:

1- Kamu çalışanı dilediği bir bankada hesap açar, işyerine bu hesabı maaş hesabı olarak bildirir. (Çalışanın maaş hesabının olduğu bankayı özgür seçme hakkı, bankalar ve kamu işyerleri arasında maaşların yatacağı bankaların seçimi konusunda var olan veya olmaya bütün sorunları çözecektir.)

2- Bankalar maaş hesabından yapılacak işlemlerden ücret almaz. (Bankalar daha çok çalışanı kendilerine bağlamak için çeşitli promosyonlar düzenler. Devlet bunların abartılmaması için önlemler almalıdır.)

3- Bu maaş hesabına sahip kişinin T.C. Kimlik numarası ve hesap numarası e- Devlet bilgi sisteminde kayıtlı olur. Diğer kamu kuruluşları o kişiyle ilgili ödemelerde bu hesap numarasını muhatap alır.

4- Hesap sahibi ev, araba ve diğer vergileri için bu hesabı kullanır. Tüm vergi ödeme bilgileri bu hesaba ulaşır. Kişiler vergileri için vergi dairelerinde uğraşmazlar. Bu hesabın açıldığı banka bu sorumluluğu üstlenir. (Maaşından daha büyük ödemeler sözkonusu olduğunda bu hesaba ayrıca para yatırması gerekir.)

5- Vergi iadeleri için bu sistem kullanılır. Banka kartı ve kredi kartı ile yapılan ödemelerde devletin belirlediği vergi iadeleri bu hesaba yatırılır. (Bunu daha önce yazdığım "Vergi iadesi kalkmasın, e- vergi iadesi olsun" başlıklı ilk e- Devlet yazısında anlatmıştır.)

6- Trafik ve diğer cezalar doğrudan bu hesaba haber verilir ve ödeme buradan yapılır.

7- Telefon, doğalgaz, elektrik, su gibi periyodik ödemeler de bu hesaba kayıtlı olur.

8- Diğer bankalara ve kredi kartlarına yapılacak ödemeler için de bu hesap kullanılır.

9- Hesapta yeteri kadar para olmadığında ödeme önceliğini hesap sahibi belirler.

10- Kamu çalışanı dilediğinde bankasını değiştirebilir. Ancak bu kurallara bağlanır. (1, 2, 3 yıl gibi süreler belirlenebilir. Bankaya, bu değişiklik olduğunda diğer bankaya tüm bilgileri aktarma sorumluluğu verilir.)

11- Bu hesap Internet bankacılığı için ana hesap olarak kullanılır. Bankalar bu hesaptan yapılacak EFT’ler için ücret almayarak tüm işlemlerin bu sistem içinde yapmaları için teşvik eder.

12- Hesaptaki tüm hareketler tek bir mektupla ulaşacağı için kamudaki yazışmalar çok azalacaktır.

13- Hesaptaki önemli hareketler ve bilgiler bu hesaba bağlı olarak resmen kaydedilmiş cep telefonuna mesaj olarak iletilir. (Telefon şirketleri de müşterileri için bunu bir promosyon olarak bedava olarak yaparlar.)

e- Ödeme sistemi kamu çalışanlarının bürokrasiyle uğraşmalarını engelleyecek, iş saatleriyle çakışan saatlerde bankalarda zaman geçirmelerine, vergi dairelerinde ceza ödemek için izin almalarına gerek kalmayacak. Ulusal e- Ödeme sistemi e- Devlet yolunda önemli bir adım olacaktır.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..