Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Eylül '19

 
Kategori
Eğitim
 

E-eğitim Nedir?

Teknolojinin hayatı kolaylaştıran imkanlarından eğitim de hissesine düşeni almıştır. Daha nitelikli ve kaliteli bir eğitimin sağlanması adına, e-eğitim sisteminin oluşturulması eğitim ve teknoloji kardeşliğinin en büyük ifade bulduğu kavramdır. Bilgi çağında, bilgiye ulaşılması adına zamanın ve mekanın ortadan kaldırılmasını sağlayan internet teknolojisi, eğitimde de zaman ve mekan kavramını rafa kaldırmış, kişilerin bilgi çağına adapte olmalarında hızlı ve aktif olmalarını sağlamış, donanımlı bir fert olmanın bilincine sahip olanlara, daha esnek ve hızlı bir şekilde ideallerine kavuşma imkanı tanımıştır.
 
Artık eskisinden daha donanımlı ve birikimli olmanın, hayatta başarılı ve aranan eleman olmakla eşdeğer görüldüğü bir zamanı yaşamaktayız. Değer yaratmak adına kendinizi bilgi toplumunun tamamlayıcı öğesi durumuna getirmek, kaliteli yaşam standartlarına ulaşma idealinizi gerçekleştirmek anlamında yapmanız gereken ilk iş arasındadır.
 
E-eğitim bunun neresinde?
Eğitim hayatınızı daha güzel dizayn etmek adına gerekli olan ufkun ve bilincin kazanılmasını sağlayan, erdemli ve basiretli bir insan karakterine sahip olmanızda geçmeniz gereken elekleri size sunan hayatın sürükleyici değişmez bir parçası. Bilgi, zamanla beraber dönüşüme tabi olduğu gibi, sizinde her zaman dönüşüm yaşayan bilgiyle donanmanız gerekir.
 
Bugün bilgi toplumunun ayrılmaz bir dönüştürücü aracı durumunu ifade eden internet, bilgiye hızlı ulaşılmasını sağlayan bir dönüşümü ortaya çıkarmıştır. Bilgiye ulaşılması açısından meydana gelen rekabet, insanların birbirinden farklı konum ve statülere, kazanımlara sahip olmasını sağlayan, firmalar arasındaki rekabetin kaçınılmaz bir gerçeği olara bilgi toplumunda yerini almıştır.
 
Eğitim de, bilgi toplumunun sürükleyici hız dönüşümünden kendisini koparmak yerine aksi bir davranışla kendisini buna adapte ederek, zaman ve yeri ortadan kaldıran bir eğitim işleyişiyle, bilgi toplumuna adapte olmak isteyen fertlerin zaman ve mekana bağlı kalmadan hızlı bir şekilde bunu gerçekleştirme imkanlarını ortaya koymuştur.
 
E-eğitim nedir?
Öncelikle E - eğitimin ne olduğundan kısaca bahsetmeliyiz. E-eğitim, internet aracılığı ile kullanabildiğimiz ve çağımızda çözüm olarak adlandırabileceğimiz kadar önemli bir inovasyondur.
 
E-eğitimde asıl olan sizin memnuniyetinizdir; karşınızdaki size istediğiniz alanda eğitim veren kişi ya da kişiler değildir. Sizler istediğiniz zaman ve mekânda, dünyanın herhangi bir yerinden e-eğitimlere katılabilirsiniz. Bunun için tatilinizi ertelemenize, istediğiniz eğitimi alabilmek için milyarlarca lira harcayarak ülke veya şehir değiştirmenize, sevdiğiniz şeylerden vazgeçerek yoğun günün ardından kurslara koştura koştura gitmenize gerek yoktur. Hatta ders veren kişilerden memnun kalmadığınızda o kadar param çöpe gitmesin, belki anlarım deyip zorla verim alamadan devam etmek zorunda olmadığınız bir sistem olarak E-eğitim sizleri tüm bu olumsuzluklardan çağımızın çözümü olarak kurtarılmanızı sağlar.
 
Uzmanı olduğunuz alanlardaki güncellemeleri takip edebilmek, eksiklerinizi giderebilmek veyahut kendinize yeni hobiler edinmek, farklı bakış açılarına ulaşmak gayesiyle pek çok konuda ve aynı konuyu yüzlerce hatta binlerce eğitmenden öğrenmeye başlayabilirsiniz. Bir eğitmenin anlatmasını beğenmediğinizde başka bir eğitmenden ders alabilirsiniz ya da merak ettiğiniz bir konuda ders almaya başlamış ancak o konuyu aslında öğrenmek istemediğinizi fark edip farklı ilgi alanlarına yönelebilirsiniz. Diyelim ki yabancı dil öğrenmek istiyorsunuz ve kursa gidecek ne zamanınız ne de paranız var. Bu durumda e-eğitimler sizin için çözüm olacaktır. Neden hayallerinizi erteleyeceksiniz? Neden zamanı gelir bir gün diye bekleyeceksiniz? Günümüzde zaman çok hızlı ilerliyorken ertelemek hemze hayallerinizi…Tercih dahi edilemez bir konudur. Az uykuya ihtiyacınız olabilir ve geceleri boş boş evin içinde gezinmekten ya da sağa sola dönüp durmaktan daha iyi olacak şey ilgilendiğiniz, merak ettiğiniz bir konuda e-eğitime başlamak olabilir. Zamanınız o zaman müsaittir, canınız o vakit öğrenmek isteyebilir veya eviniz aslında çok kalabalıktır ve gece sessiz olduğu için daha iyi öğrenebiliyorsunuzdur. Ancak gecenin 2-3 olduğu vakitte bir hoca evinize gelip ders anlatmaz lakin e-eğitimde siz bilgisayarınızdan istediğiniz hocadan çayınızı kahvenizi yudumlarken ya da pastanızı yerken ders alabilirsiniz. Kulaklığınızı takarak sessizce bilgileri zihninize kaydedebilirsiniz.
 
Toplumumuzda her daim eğitim kurumları rağbet görse dahi gözden kaçırılan bir husus var. Ya eğitim kurumlarına gidemeyecek durumda olanlar…. Mesela yürüme yetisini kaybedenleri ele alacak olursak onlar öğrenmekten vazgeçecek bir köşede ölmeyi mi beklesinler? Özel ya da kamu tüm kuruluşlar ne yazık ki bu tarz durumlara karşı fazlasıyla yetersizler. Bunu birkaç ufak gözlemle fark edebilirsiniz. Tekerlekli sandalye ile merdivenleri nasıl çıkacak bu insanlar? Yürüyen merdiven bir yerde var birinde yok. Ancak bu kişiler evlerinde hatta istedikleri herhangi bir köşede bilimden, sanata, sosyal alandan kişisel gelişime, yabancı dil öğrenmekten sanata ve hatta psikolojik terapiler bile alabilme imkanlarına sahipler. Multitasks dediğimiz çoklu görevleri sadece e-eğitim bazen bedava bazen de oldukça düşük maliyetlerle sağlamakta iken tüm bu olanakları birebir kurumlarda veya evlere gelen özel hocalarla nasıl karşılaştırılabilir ki?
 
E-eğitim platformlarında bir diğer husus seçeceğiniz hocanın daha önce verdiği dersler hakkında öğrenci yorumlarını görebiliyorsunuz. Bu sadece sizin memnuniyetiniz için sağlanmış bir kolaylık. Eğitmenin nasıl biri olduğu, derslerini nasıl işlediği, ders içi yaptığı eğitici aktivitelerin neler olduğu veya işe yarar sağlayıp sağlamadığı hatta kullandığı dilin anlaşılır olup olmamasına kadar, akademik yeterliliğini öğrencinin ihtiyaçlarına göre kullanıp kullanamadığına kadar aklınıza gelebilecek her hususta bilgi sahibi olabilirsiniz. Ancak bir kursa veya okula gitmeye karar verdiğinizde muhtemelen bu kadar çok bilgiye erişim sağlamanız olası değildir.
 
Öte yandan bir öğrenci için en büyük sorunlardan biri öngörülemeyen sebeplerden ötürü meydana gelen ders kayıplarının yani derse katılamama sorununun varlığı. İşte burada e-eğitim arşivlenmiş kayıtlarını saklı tutar. Bu sizin kaçırdığınız konu veya dersleri farklı bir zamanda yahut uygun olduğunuz zamanda öğrenmenizi sağlar. Ancak bir eğitim kurumunda böyle bir imkânımız ne yazık ki yoktur. Birebir etütlerle sağlanmaya çalışılsa bile sınıf dersi kadar verimin alınamadığı öğrenciler tarafından beyan edilmektedir.
 
Sınavsız bir hayatın mümkün olmadığını elbette biliyorsunuz. Yaşınız kaç olursa olsun muhakkak ismi ve amacı farklı olsa bile pek çok sınavla karşı karşıya kalmaktayız. E-eğitimlerde de elbette snavlar yapılıyor. Lakin bu sınavlar belli bir periyot aralığında yani yayılmış bir zaman aralığında yapılarak katılımcıların olası aksaklıklarını (hastalık, unutma, geç kalma vb.) minimum seviyeye indirgemeye çalışarak yapılmaktadır. Yarın saat 10:00’da sınav var dendiğinde sınava katılacaklardan hasta olan, kaza geçiren, bir yakınını ziyarete gitmesi gereken, seyahat biletini aylar önceden o güne almış olan ya da aynı saatte çakışan başka sınav ve daha sayamadığımız bin bir çeşit aksaklıklar olabilir.
 
Toplantınızı ertelemeniz gerekmez, ailenizle geçirdiğiniz vakitleri kısaltmanız gerekmez, uykunuzdan feragat etmeniz gerekmez. Hasta yatağınızdan kalkıp ders çalışmak zorunda bırakmaz. Misafirlerinizi erken uğurlamanıza sebep olmaz. İnternetiniz olmadığı zamanlarda dahi videoları kaydedip kendi arşivinizde offline olarak dahi izleyebilirsiniz. İstediğiniz her an ve her yerde sizin memnuniyetiniz için, sizin başarıya ulaşmanıza yardımcı olmak için yanınızdadır.
 
 
Toplam blog
: 26
: 1653
Kayıt tarihi
: 10.03.16
 
 

2005 yılında işletme bölümünden mezun olduktan sonra 2010 yılın insan kaynakları yüksek lisansına..