Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Nisan '09

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

E-Index raporu - 2

E-Index raporu - 2
 

Yiyeceklerimizde kullanılan katkı maddeleri, bizim "iyiliğimiz" için! Yoksa başka bir amacı yok!


Yaklaşık 20 yıldır alacağım her ürüne dikkatle yaklaşırım. Zihnimde markalar konusunda -çoğu önyargı seviyesinde- fikirler gelişti. Bunda markanın imajı, ambalaj kalitesi, pazarlama uygulamalarındaki özeni etkili oluyor. 2000’li yıllar ile birlikte gıda maddelerinin etiketlerinin içerikleri ZORUNLU hale gelince, ürün tetkikinde etiketteki bilgileri de değerlendirme şansına sahip oldum.

Ürün üzerindeki etiketlerde yazılı katkı maddelerinin aslında neler olduğunu araştırmaya başladım.

Sonuçta binlerce maddelik müthiş bir liste oluştu.

İşte o listeden, piyasada en çok karşılaşılan birkaç örnek:

GIDA KATKI MADDELERİ İNDEKSİ 2. BÖLÜM:


E 131: Patent blue (RENKLENDİRİCİ, KANSOREJEN)
* Kanser yapıcı etkileri bulunmaktadır. Ama renklendirmede çok büyük faydaları vardır.

E 132: Indigotin (çivit) Indigotine, Indigo Carmine (RENKLENDİRİCİ)
* Renklendirme amacı ile kullanılmaktadır.

E 133: Brillant Blue FCF

E 140: Klorofil bakır tuzları ( Chlorophylls and chlorophyllins) (RENKLENDİRİCİ)
(i) chlorophylls
(ii) chlorophyllins
* Renklendirme amacı ile kullanılmaktadır. Kaynak: [07], [15a]

E 141: Bakır klorofil (Copper complexes of chlorophylls and chlorophyllins) (RENKLENDİRİCİ)
(i) copper complexes of chlorophylls
(ii) copper complexes of chlorophillins
* Yeşil sebzelerde koyu rengi korumak için kullanılır.
* Renklendirme amacı ile kullanılmaktadır.
* ŞÜPHELİ KATKILAR: Bu katkı maddeleri ile ilgili araştırmalar sürmektedir. Kaynak [04]

E 142: Green S (KANSOREJEN)
* Kanser yapıcı etkileri bulunmaktadır.
* KANSOREJEN MADDELER: ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Rusya ve Japonya başta olmak üzere birçok ülkede yasaklanan bu katkı maddeleri, ne yazık ki ülkemizde renkli çikolata ve kaymaklı bisküvi imalatında kullanılmaya devam etmektedir. Kaynak [04]

E 150: Karamel (RENKLENDİRİCİ, şüpheli KANSEROJEN)
E 150c: Caramel (Ammonia),
E 150b: Caramel (Caustic sulphite),
E 150a: Caramel (Plain),
E 150d: Caramel (Sulphite ammonia)
* Kolalı içecekler ve Ketçap'ta var. Kaynak: [01], [17]
* Renklendirici olarak gıdaların lezzetini ön plana çıkarmakta yararlanılıyor! Büyük şirketlerin etkisi ile kanser yaptığı kesinleştirilmemiştir. Kaynak: [15b]
* ŞÜPHELİ KATKILAR: Bu katkı maddeleri ile ilgili araştırmalar sürmektedir. Kaynak: [04]

E 151: Brillant Black BN, Black BN

E 153: Vegetable carbon
* Bira, viski, konserve soslar ve turşularda kullanılır. Kaynak: [09]

E 153: Vegetable carbon
* ŞÜPHELİ KATKILAR: Bu katkı maddeleri ile ilgili araştırmalar sürmektedir. Kaynak: [04]

E 154: Brown FK

E 155: Brown HT

E 160: Karotin (RENKLENDİRİCİ)
E 160b: Anatto, bixin, norbixin
E 160e: Beta-apo-8'-carotenal (C 30)
E 160a: Carotenes
(i) Mixed carotenes
(ii) Beta-carotene
E 160f: Ethyl ester of Beta-apo-8'-carotenic acid (C30)
* Renklendirme amacı ile kullanılmaktadır. Kaynak: [07]

E 161: Xantofil (RENKLENDİRİCİ)
* Renklendirme amacı ile kullanılmaktadır.

E 162: Kırmızı turp (RENKLENDİRİCİ)
* Renklendirme amacı ile kullanılmaktadır.

E 163: Antosigenin (RENKLENDİRİCİ)
* Renklendirme amacı ile kullanılmaktadır.

E 171: Titandioksit (RENKLENDİRİCİ)
* Şekerlemelerde kullanılır.
* Renklendirme amacı ile kullanılan faydalı bir metaloksit!
* ŞÜPHELİ KATKILAR: Bu katkı maddeleri ile ilgili araştırmalar sürmektedir. Kaynak: [04]

E 172:
* ŞÜPHELİ KATKILAR: Bu katkı maddeleri ile ilgili araştırmalar sürmektedir.

E 173: Aluminyum
* Renklendirme amacı ile kullanılan faydalı bir metal!
* ŞÜPHELİ KATKILAR: Bu katkı maddeleri ile ilgili araştırmalar sürmektedir. Kaynak: [04]

E 174: Silver
* Kek süslemelerinde kullanılır.

E 200: Soribat ve Sorbikasit
* Konserve maddesi
* ŞÜPHELİ KATKILAR: Bu katkı maddeleri ile ilgili araştırmalar sürmektedir. Kaynak: [04]

E 201: Soribat ve Sorbikasit

E 202: Soribat ve Sorbikasit

E 203: Soribat ve Sorbikasit

E 210: Benzoik asit (KANSEROJEN)
* Konserve maddesi
* Kanser yapıcı etkileri bulunmaktadır.
* KANSOREJEN MADDELER: ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Rusya ve Japonya başta olmak üzere birçok ülkede yasaklanan bu katkı maddeleri, ne yazık ki ülkemizde renkli çikolata ve kaymaklı bisküvi imalatında kullanılmaya devam etmektedir. Kaynak: [04]

E 211: Sodyum Benzoat (KANSEROJEN)
* Konserve maddesi

E 213: (KANSEROJEN)

E 214: (KANSEROJEN)

E 215: (KANSEROJEN)

E 216: (KANSEROJEN)
* KANSOREJEN MADDELER: ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Rusya ve Japonya başta olmak üzere birçok ülkede yasaklanan bu katkı maddeleri, ne yazık ki ülkemizde renkli çikolata ve kaymaklı bisküvi imalatında kullanılmaya devam etmektedir. Kaynak: [04]

E 217: (KANSEROJEN)
* Kanser yapıcı etkileri bulunmaktadır.
* KANSOREJEN MADDELER: ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Rusya ve Japonya başta olmak üzere birçok ülkede yasaklanan bu katkı maddeleri, ne yazık ki ülkemizde renkli çikolata ve kaymaklı bisküvi imalatında kullanılmaya devam etmektedir. Kaynak: [04]

E 220:
ŞÜPHELİ KATKILAR: Bu katkı maddeleri ile ilgili araştırmalar sürmektedir.
E 220: Kükürt dioksit
Konserve maddesi

(DEVAM EDECEK)

Murat SEVGİ


Kaynak: http://www.onverita.com/blogs/mental/e-index-raporu-2


 
Toplam blog
: 370
: 1092
Kayıt tarihi
: 10.07.08
 
 

1969 doğumlu. Tasarımcı, endüstriyel otomasyon sistemleri için yazılım geliştiriyor. Yüksek öğren..