Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Nisan '20

 
Kategori
Bilişim
 

E’ler Hayatımızın Tam İçine..

E-‘LER HAYATIMIZIN TAM İÇİNDE GİRDİ
 
Sevgili okurlar, bu hafta sizlere hayatımızın tam içine giren E-‘lerden bahis edeceğim. Artık hemen hemen her bir şeyin başına neredeyse E- gelmiş vaziyette. Türkçesi posta olan Mail’in başına E- gelmiş ve E-Mail olmuştur, namaz vakitlerini ve kıblenin yönünü gösteren ve benzeri çok amaçlı uygulamalar yapılmıştır. Örneğin bu iki örnek için; başına e- getirilerek; e-namaz, e-kıble gibi yazılımlar oluşturulmuştur. Kitapların başına e- gelmiş ve e-kitap olmuştur. E-okul, e-evlilik, e-İstanbul ve Hatta devletin başına bile e- gelmiş ve ortaya E-Devlet terimi çıkmıştır. Eskiden çok zaman alan, çok vakit kaybettiren işler, artık e-devlet sayesinde sadece saniyelerce bir vakitte çözüme kavuşuyor. Mesela sabıka kaydı, askerlik durumu, ikametgâh, ceza, borç ne ararsanız orada mevcuttur. Artık bir alışveriş yaparken, e-ticaret sitelerine bakmadan bir şey alıyor musunuz?
Mutlaka fiyat araştırmaları yapıyorsunuzdur. Yapmıyorsanız, yaptırıyorsunuzdur. Şayet yaptırmıyorsanız, azınlığı temsil ediyorsunuz demektir ve bir şekil de bu meseleden çok uzaklarda kalmışsınız demektir.
 
Bakınız ev, araba, motosiklet, elbise, makyaj malzemesi, incik boncuk ne ararsanız hepsi tek bir yerde oda internette. Artık her şey ama aklınıza gelebilecek her şey internet üzerinde yer alıyor. Peki bugün E’lerden uzak kalanların, çocukları, torunları e-‘lerden uzak kalabilecekler midir? Ben size söyleyeyim muhtemelen kalamayacaklardır. Çünkü ben Nüfus kağıdımı ve ehliyetimi yeniledim. Artık yeni kimlikler ve nüfus kâğıtları e-kimlik adı altında verilmektedir. İnternetten araştırınız. Sebebi de şu ki artık kimliğiniz bir cihaza dokundurulmak sureti ile tüm bilgilerinizi oraya dökecek. Hem de üstünde ki cip sayesinde hastane, postane her yerde daha hızlı işlemler yapabileceksiniz. Peki ya e-ehliyetler ne işe yarıyor. Onlarda kimliklerin bir benzeri vazife görüyor. Değiştirilmesinin sebebi ise Avrupa birliği standartlarıdır. Mesela, Avrupa ülkelerine gittiğiniz de yeni ehliyetleriniz ile araç kullanabilme hakkınız doğuyor.
 
Başta da söyledim ya, artık e-devlet var işe girerken evrak lazım olduğunda mutlaka o evrakları alacaksınız. İş demişken birde marka vermeden e-li iş ve işvereni bir araya getiren siteler var. işte bu siteler sayesinde artık işler internetten bulunuyor. Belki de şuan da siz bu yazımı e-gazete üzerinden okuyorsunuz. İşte E-‘ler bu kadar hayatımıza girmiş vaziyettir. Bu arada E- neden her kelimenin başına gelir de, teknolojik bir terim halini alır sorunu merak edenlere söyleyeyim. E- harfi Elektronik kelimesinin kısaltmasıdır. Yani E-Mail demek, aslında Elektronik Posta demek oluyor. Eee peki Elektronik ne demek diyenleriniz varsa şayet; Elektronik, elektrik kullanarak bilgi işleyen, taşıyan veya depolayan elemanları ve sistemleri inceleyen bilim dalıdır.
 
Sevgili okurlar, E’-ler doğru kullanılırsa gerçekten çok faydalı olabilir mesela, E-Randevu sistemi ile hastane randevusu alırsanız bu iyi bir şey. Ancak sigarayı tamamen bırakmak yerine, fazla ısındığında patlama riski olan E-Sigara kullanırsanız bu zararlı bir şeydir gibi. Bu hafta sizler için E-konu işlemeye gayret ettim. E-‘lerden fazlası ile uzak olanlar için bir aydınlanma olacağını umut ettiğim bu yazımında sonuna geldik. Haftaya görüşünceye dek esen kalın diyor, eski yazılarımızı okumak için e-gazetemizi ziyaret etmeyi de unutmayınız diyerek tamamlıyorum.
 
Toplam blog
: 97
: 66
Kayıt tarihi
: 21.12.17
 
 

Gazeteci, Yazılımcı, Youtuber, Blogger ve Twitch, Dlive, Podcast Yayıncısı - metinaltincekic.com...