Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Eylül '15

 
Kategori
Yazılım
 

E-tahsilat Sistemlerinin İş Hayatına Girişi

E-tahsilat Sistemlerinin İş Hayatına Girişi
 

E-tahsilat Sistemleri Artık Vazgeçilmez Durumda


Öncelikle bireysel olarak baktığımızda, internet kullanımı hayatımızın her noktasında. Sabah gazetemizi okumak, öğle yemeğimizin siparişini vermek, akşam gideceğimiz konser veya filmin biletini almak için ihtiyaç duyduğumuz tek şey internet. Örneklere de bakıldığında gün boyunca yapacağımız herşeyi internet üzerinden elektronik ortamda halledebilir durumdayız. Bireysel ihtiyaçları karşılama konusunda elektronik hizmetlerin zirve seviyede olduğunu görebiliyoruz. Kurumsal ihtiyaçlar konusunda internet ortamı ne kadar yeterli, ne kadar kullanıyoruz; biraz da bunun üzerinde duralım.

Kurumlar için de ihtiyaçlarını gidermede internet artık etkin bir role sahip. İnternet üzerinde yayınladıkları kurumsal web siteleri, banka hesaplarını yönettikleri internet bankacılığı uygulamaları, ürün satışları için kullandıkları e-ticaret siteleri de oldukça yaygın kullanılıyor. Konumuz, internet üzerinden tahsilat yapma konusunda geliştirilen bir yazılım. E-tahsilat yani elektronik tahsilat.

E-tahsilat, internet üzerinden tahsilat yapmamızı sağlayan bir altyapıdır. Bilinirliği daha yüksek e-ticaret altyapılarından yola çıkarak, e-tahsilat hakkında bilgi sahibi olmasak dahi tahminler yürütmemiz mümkün. Kısaca e-tahsilatın nasıl çalıştığı konusundan bahsedecek olursak; müşterilerimizin internet üzerinde e-tahsilat yapısını kurmuş olduğumuz alana gelerek, bu alanda konumlandırmış olduğumuz sanal poslar aracılığı ile kredi kartlarından bize ödeme yapmasını sağlamakta.

Sanal pos kavramını açmak istiyorum biraz. Görmeye çok alışık olduğumuz, pos denince aklımıza gelen bir nesne var; fiziki pos. Üzerinde rakamların yazıldığı tuşların olduğu, kartın takılarak ödeme çekiminin tamamlanmasını sağlayan cihaz. Buradan mantık yürüterek de sanal pos ile ilgili fikirler edinebiliriz. Fiziki olmayan, sanal olan pos. Yani herhangi bir madde varlığı olmasa da fiziki pos ile aynı amacı güden; kredi kartından ödeme çekmemizi sağlayan bir kavram.

Kredi kartı tahsilatları tabi ki e-tahsilat sistemleri geliştirilmeden önce de yapılıyordu. E-tahsilat sistemleri ile başlamadı kurumlar, kredi kartı ile tahsilat yapmaya. Mail order diye bilinen ve hala yaygın olarak kullanılan(!) yöntem ile kredi kartlarından ödeme alınmaktaydı. Yeni bir yönteme neden ihtiyaç duyuldu sorusuna cevap verecek olursak, mail order kullanan (ödeme yapan veya alan) herkes şu anda içinden söylüyor, yeterli güvenliğe sahip olmaması; kart bilgilerinin paylaşılıyor olması. Mail order ve güvenlik konusundan neden sınıfta kaldığı ile ilgili Gelişime Kapalı Tahsilat Yöntemi: Mail Order başlıklı makalemi okuyabilirsiniz.

Kredi kartı kullanımında ki artış, tahsilatlarda daha etkin bir rol alması ve mail order'ın verdiği rahatsızlık e-tahsilat sistemlerini daha çok soktu kurumların hayatına.

Daha önceleri bankaların sanal pos ekranları kullanılarak yapılıyordu elektronik tahsilat. Sonraları geliştirilen yazılımlar ile tüm bankalardan aldığımız sanal poslar bir sistemin içine dahil edilmeye başlandı. Bu sistem ekranları üzerinden kredi kartı ile yapılacak ödemeler alınabiliyor ve tüm sanal poslar yine tek bir ekranda yönetilebiliyordu. 

Kredi kartı tahsilatları, e-tahsilat altyapısının kolaylığı ve uzaktan erişilebilir olması ile daha da artış göstermeye başladı. Yeni ihtiyaçlar da doğmaya başladı böylece. Bir kurumun yaptığı tahsilatlar, yani para akışı sürekli olarak raporlanmalı ve yönetime sunulmalıdır. Haliyle para akışı da kredi kartı üzerinde yoğunlaşınca, kredi kartı ile yapılan tahsilatların da raporlanmaya ihtiyacı başladı. Önceleri alınan ödemelerin basit bir şekilde bize ulaşması dahi bankalarla uzun uğraşlar gerektirmekteydi. E-tahsilat altyapısında detaylı raporlama ve arama kriteri gibi geliştirmeler yapılarak; bu uğraşlar sadece bir kaç tıklamaya indirgendi.

Muhasebe departmanlarını en çok yoran ve zamanını çalan ise kurum içerisinde ki her hareketin muhasebe programına da işlenmesi. Bu ihtiyaca da kısa sürede cevap alındı. E-tahsilat sistemleri üzerinden yapılan kredi kartı tahsilatları, muhasebe programlarıyla entegre çalıştı ve gelen ödemeler otomatik olarak muhasebe programına da aktarıldı. Bu kadarla da sınırlı kalmadı. İşleri daha da kolaylaştırmak adına, müşterilerin hesap ekstrelerini web üzerinde e-tahsilat sistemi içerisinde görebilmesine yönelik çalışmalar yapıldı. Bu sayede müşteriler e-tahsilat sistemine giriş yaparak adlarına kesilen faturaları, yaptıkları ödemeleri ve bunların detaylarını görebilir hale geldiler.

Sadece yaptığı ürün veya hizmet satışı için tahsilat yapan şirket ve kurumlarla sınırlı kalmadı e-tahsilat altyapısının hedefi. Belirli periyodlarda ve belirli miktarlarda ödeme alan kurumların da kredi kartı ile tahsilat yapmasını en kolay hale getirecek şekilde geliştirildi bu sistem. Aidat, abone tahsilatı olarak bildiğimiz ödemeler de güvenli bir altyapı içerisinde e-tahsilat aracılığı ile yapılabilmekte.

Kredi kartı tahsilatları ile ilgili doğan her ihtiyaca cevaplar verdi e-tahsilat altyapısı.  Süregelen zaman içerisinde hızlıca çözümünü üretti. Tabi ki her zaman bir fazlası istenecek, kullanıcılarda zaman geçtikçe yeni istekler belirecek. Sürekli gelişmekte olan e-tahsilat da bu isteklere çözüm bulma konusunda arayışlara girecek. E-tahsilat altyapısı, gelişime açık olan bir oluşum; tüm ihtiyaçları karşılayabilecek güçte bir yapı.

 
Toplam blog
: 10
: 4382
Kayıt tarihi
: 03.09.15
 
 

Ödeme Sistemleri Pazarlama Uzmanı ..