Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ekim '16

 
Kategori
e-Ticaret
 

E-Ticaret en çok kime kazandırıyor?

E-Ticaret en çok kime kazandırıyor?
 

2015 verilerine baktığımızda e-ticaret sektörü yaklaşık 25 milyar TL ciro yaparken 2016 yılında bu rakamın 31 milyar TL ye yaklaşması beklenmektedir. 2016 tahmini verileri baz alırsak tüm perakende pazar içerisinde e-ticaret'in aldığı pay ise sadece %2 olarak gerçekleşecektir. Rakamlara baktığımızda e-ticaret sektörünün yeni yatırımlar ve yatırımcılar için ne kadar cazip bir pazar olduğunu görebiliyoruz.

Ülkemizde kullanılan kredi kartı rakamlarını incelediğimiz zaman 55 milyon gibi bir rakamla karşılaşıyoruz ki bu rakamın sadece 22 milyonluk kısmı e-ticarette kullanılmış durumda. Yani 33 milyon kredi kartı hiç e-ticaretle tanışmamış durumda. E-ticaret sektörü en çok kime kazandırıyor  sorusunun cevabı ise Turizm sektörü olarak karşımıza çıkmaktadır. Online bilet satışları ve otel rezervasyonları yani tatil ve seyahat harcamaları şuanda e-ticarette bir numara diyebiliriz. Turizm alışverişlerini ise çoklu alışveriş siteleri, bahis siteleri ve teknolojik ürün alım satımı ile ilgili işlemler takip etmektedir.

e-ticaret-en-cok-kime-kazandiriyor

Perakende sektörü içinde sadece %2 paya sahip olan e-ticaret sektöründeki web sitelerine baktığımız zaman ise günlük sipariş adedi 1 veya 2 den fazla olan site sayısı ise 1000 dahi değildir. Türkiye'de yayında olan e-ticaret site sayısının yaklaşık 15 bin olduğunu var sayarsak sektörün büyümeye ve yatırıma ne kadar açık olduğunu görebiliriz.

Perakende sektörüne baktığımızda ise rakamlar ve alışveriş alışkanlıklarının farklılaştığını söyleyebiliriz. İlk sırada market ve süpermarket harcamaları bulunmaktadır. Sektörün en çok ciro yapan yüz firmasına baktığımızda bu firmaların 17 si süpermarket ve ilginç bir şekilde 13 tanesinin e-ticaret sitesi bile yok. Demek oluyor ki e-ticaret sektöründe özellikle gıda ve market konusunda oldukça fazla yol alınabilecek alan mevcut.

Yatırım alanının oldukça fazla olduğu e-ticaret sektöründe mevcut günlük sipariş adetlerinin 2 yi geçmediği site sayısının ne kadar az olduğuna dikkatinizi tekrar çekmek isterim. Bu durum müşterinin ne aradığının neye önem verdiğinin araştırılması kısaca Empati çalışmalarının ne kadar önemli olduğunu ortaya koymaktadır.

empati-gokhansezer

E-ticarete konusuna hakim olmayanların, yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olunmadan yapılan yatırımların ne kadar fazla olduğunu rakamlara bakarak anlamak mümkündür. Evet sektör yatırıma ve genişlemeye çok müsait ve cirosal anlamda kazancınızı fazlasıyla artırabilirsiniz fakat bunu yapabilmek içinde doğru adımları atmanız ve doğru yatırımları yapmanız gerekmektedir. Projenizin ölü doğmaması içinde mutlaka e-ticaret danışmanlığı  konusunda profesyonel destek almanız gerekmektedir.

 
 
Toplam blog
: 16
: 530
Kayıt tarihi
: 21.03.15
 
 

20.05.1980 yılında Sakarya'da doğdum. İlköğretimin bitimiyle baba mesleğine istinaden 1990 yılınd..