Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ocak '17

 
Kategori
e-Ticaret
 

E-ticaret'in sırları / E-ticaret ne kadar güvenli?

Merhaba arkadaşlar, bildiğiniz üzere internet her geçen gün büyüyor ve internetin büyümesi ve günümüzdeki çoğu şeyin sanal Dünya'ya taşınmasının önü alınamaz hâle gelmiş durumda. İnsanlar eskiden alışveriş merkezlerinde saatlerce mağaza gezerken, şuan tek tuşa basarak binlerce mağaza gezebiliyor. Tabiki bunlar buz dağının görünen yüzü, eminim ki sizlerin de yorum olarak yazabileceği yüzlerce örnek vardır. En basit şekilde anlatmak gerekirse artık internet hayatımızın bir vazgeçilmezi olmuş halde. Bu evrede bizlere ise internete ayak uydurmak düşüyor.


Bugün sizlerle; (E-Ticaret yaparken nelere dikkat edilmeli, marka koruma kânunu, kredi kartı bilgilerim ne kadar güvende?, internet üzerinden alışveriş yaptım ve dolandırıldım ne yapmalıyım?, E-Ticaret güvenli mi?) konularını işleyeceğiz.

 

1. E-Ticaret Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

 

- Kredi kartı bilgilerinizi girdiğiniz site ödeme aşamasında iken direkt olarak kullandığınız bankanın sitesine mi yönlendiriyor?
- Alım/Satım yapacağınız site E-Ticaret sertifikasına sahip mi?
- Ticaret yapacağınız site [Com.tr], [Net.tr] gibi tüzel ve resmi bir domain adresine sahip mi?
Bu tür dolandırıcılıklar (site.xxx) veya (site.com) gibi marka tescil belgesi gerekmeden alınabilen domain adresleri kullanırlar. Bunun sebebi tüzel kâyıt gerekmeden alınabilmesi ve kime ait olduğunun bulunma ihtimalinin olmamasıdır.
- Instagram, Twitter, Facebook üzerinden aldığınız sahte ürünlerden dolayı dolandırılabilirsiniz, bu kişiler satışlarından vergi vermedikleri ve alımlarından vergi ödemedikleri gibi sattıkları sahte ürünler ile marka koruma kânunu ihmal ederler.

 

2. Marka Koruma Kânunu.

 

- Sahte ürünler sadece dayanıksız ve garantisiz değil aynı zamanda emek hırsızlığıdır.
- İnternet üzerinden ucuz diye aldığınız; (ayakkabı, kol saati, cep telefonu vs..) ürünler üretilirken sağlığınıza etkileri ile ilgili hiçbir test aşamasından geçmezler.
- Sahte ürünler Ülkemize yasal/(vergi ödenerek) girmezler. Bu ürünler Ülkemize kaçak olarak girer ve Ülke sermayemize zarar verirler

 

ÖNEMLİ: (Marka Koruma Kânunu.) kapsamınca sahte, imitasyon ürünler (alan, satan, aracı olan.) kişiler hakkında çok ağır işlemler uygulanacaktır.
Ayrıntılar: http://www.ankarabarosu.org.tr/siteler/ankarabarosu/frmmakale/2009-2/3.pdf

 

3. İnternet Üzerinden Alışveriş Yaptım Dolandırıldım Ne Yapmalıyım?

 

- Kesinlikle bu kişi hakkında suç duyurusunda bulunmalısınız. unutmayalım ki (3)'den fazla kişi veya kuruluşu dolandırmış kişi (nitelikli dolandırıcı)'dır. "50 liradan ne olacak", "İşin yoksa mahkeme kapısı bekle" şeklinde düşünürsek sadece bize yapılan dolandırıcılığa değil, bu kişilerin ardımızdan dolandıracağı kişilere göz yummuş olacağız.
- İnternet üzerinden tüzel olmayan bir site beni dolandırdı ve kart bilgilerimi kullandın diyorsanız. Direkt olarak kartınızın bulunduğu bankayı aramalı ve durumu bildirmelisiniz.

 

ÖNEMLİ: (Dolandırıcılık Ağır Bir Suçtur.)
Ayrıntılar: https://barandogan.av.tr/blog/ceza-hukuku/nitelikli-dolandiricilik-sucu-cezasi.html

 

4. E-Ticaret Güvenli mi?

 

Evet bana kalırsa E-Ticaret gayet güvenli, fakat doğru (E-Ticaret) güvenli.
Demek istiyorum ki; Bir şeyi yaparken bilinçli olmamız, araştırmalar yapmamız gerekir.
E-Ticaret güvenli mi? (Doğru Ve Bilinçli E-Ticaret Güvenli.)

 

 


Okuduğunuz için teşekkürler, yorumlarınızı belirtmeyi unutmayın. 

 
Toplam blog
: 5
: 645
Kayıt tarihi
: 13.01.17
 
 

F4K, gerçek adıyla Kemal Can, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrenimine müziğe olan tutkusu ..