Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mart '13

     
    Kategori
    İnternet
     

    E-ticaret Notları

    E-Ticaret Sitelerine Denetim Geliyor

    "Devlet nihayet gördü.." ya da "günaydın" mı demek lazım bilemiyorum ama Maliye Bakanlığı Eticaret sitelerini kontrol edeceğini duyurdu. İşlem hacmi 2007 yılında 5 milyar TL olan sektörün 2012 yılı cirosu 30 milyar TL. Bu paralelde büyümesi halinde 2023 yılında 350 milyar TL ciro beklenen sektörün hala elle tutulur bir hukuki altyapısı yok. “Burası Türkiye” dedirten cinsten bir durum.

    Maliye Bakanlığı duruma el atacağını duyurdu. Yapılan açıklamalardan ilk anladığımız sistemin kayıt altına alınacağı. Buradaki kayıtdışılık sadece müteşebbilserden kaynaklanmıyor aslında.

    Bankaların sanal pos "vermemek" için kırk türlü bahane üretmesi sistemin kilit noktası oldu. Dropship firmaları veya değişik tahsilat sistemleri ile sorun kısmen çözülmüş olsa bile "kayıt dışında kalmak" zorunda olan hatırı sayılır eticaret sitesi bulunduğu biliniyor. Bu durum kaçınılmaz olarak vergisini ödeyerek yoluna devam etmek isteyenlere karşı haksız rekabet olarak dönüyor.

    Bunun yanında asıl üzerinde durulması gereken konu "kötü niyetli uygulamalar." Yani bir nevi sanal hırsızlık. Düşünün herhangi bir eticaret sitesi vitrinine bir cep telefonu koymuş, piyasanın yarı fiyatına satıyor. Ne sabit telefon var, ne şirket ünvanı, ne de sabit bir adres. "Böyle bir siteden kim alışveriş yapar" diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Ortada gerçekten korkunç bir durum var.

    Vatandaş bu ürünü alıyor, ürün olarak birşeyler gidiyor tabi de sitede belirtilenle ilgisi yok. Tüketici mahkemeleri bu tip şikayetlerle dolu.

    Bu alandaki her kötü uygulama sektöre vurulan bir bıçak gibi aslında.. İşini hukuka ve ticaret ahlakına uygun olarak yapmaya çalışan diğer eticaret firmaları da bu tip uygulamalardan olumsuz etkileniyor.

    Keşke bu kadar hızlı büyüyen bir sektör kendi içinde bir denetim mekanizması oluşturabilse idi.

    Neyse ki devletin bu alanda adım atma hazırlığı içerisinde olduğunu öğrendik. Bundan sonra "dolandırıcılık" yapan web siteleri kapatılacak. Geç de olsa hayırlı olsun.

     

     
    Toplam blog
    : 1
    : 208
    Kayıt tarihi
    : 03.03.13
     
     

    1967 Erzurum doğumlu, evli ve 2 çocuk babasıdır. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunu olup..