Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ağustos '17

 
Kategori
e-Ticaret
 

E-Ticaret Projelerinde Kısa Vadeli Göreceli Yenilgilerden Öğrenilmesi Gerekenler

E-Ticaret Projelerinde Kısa Vadeli Göreceli Yenilgilerden Öğrenilmesi Gerekenler
 

eticaret


E-Ticaret projelerinde henüz işin başındayken hedeflenenler ile gerçeklerin uyumsuz olması, ki ben buna ”hayal görme süreci” diyorum, bu süreçte e-ticaret projesinin başarılı veya başarısız olacağını aslında en başından anlıyoruz. Bugüne kadar yaşadığım tecrübelerden aldığım dersler neticesinde, bir yıl içinde karşılaştığım yüzlerce e-ticaret projesinin aslında birçoğunun hedeflerinin, amaçlarla, imkanlarla uyumsuz olduğunu görüyorum. Sektör tabiri ile batan projelerin neredeyse tamamında da bunları görmek mümkün.
 
Hedefler, gerçeklerle ya da imkanlarla uyumsuz olduğunda ve bu hedefler zaman içinde yaşanılan olumsuzluklara rağmen değişmediğinde genelde büyük bir maddi kayıp yaşanıyor. Hedefler çok yüksek olduğu için zamansız yapılan gereğinden fazla harcamalar, e-ticaret sitesini adeta freni boşalmış kamyon durumuna düşürüyor. Sonucunda da kamyon bir yere fena şekilde tosluyor. Hele ki piyasa şartları ve iş bilmez yöneticiler de  sürece eklenince yokuş aşağı iyice hızlanan bir kamyona dönüyor. Sonuç da çok yüksek ihtimalle geri dönülemez çöküş yani iflas oluyor.
Her daim belirttiğim üzere e-ticaret projelerinde hedeflerin gerçekçi olması son derece önemlidir. Rakiplerle, piyasanın durumu da hedefler belirlenirken ciddi şekilde göz önüne alınmalıdır. Rakipleri çok hafife almak veya rakipleri gereğinden fazla yüceltmek de ayrı bir sorun bu noktada ve bu da beklenen kötü sonuçları doğuruyor. Rakiplere göre pazarlama planları oluşturmak hiçbir zaman benimsediğim bir strateji olmamıştır lakin yine de rakiplerin çalışmalarının izlenmesi gerektiğini ve alınabilecek dersler varsa alınması gerektiğini düşünüyorum.
 
Bazı e-ticaret projelerinde gözlemlediğim bir şey var ki, bu e-ticaret projelerinde yönetici veya tüm süreci maddi olarak destekleyen kişilerde özellikle pazarlama çalışmalarında rakiplerine karşı ilginç bir koşullu refleks oluşuyor. Rakipler takip ediliyor, buraya kadar tamam ama rakipler takip edilmekle kalmıyor taklit de ediliyor. Örneğin, rakip veya rakipler reklam bütçesini artırırsa biz de artırmalıyız düşüncesi hasıl oluyor. Çok dikkatimi çeken bir davranıştır bu ve bir türlü anlam veremem. Rakibin hedefi, mevcut durumu bilinmeden, göz önüne alınmadan nasıl olur da sadece rakiplerin stratejisine göre bir pazarlama planı yapılabilir? Daha doğrusu bir pazarlama planı nasıl değiştirilir veya daha düzgün tabirle bir pazarlama planı berbat edilir?
 
Bir e-ticaret projesini başarıya ulaştırmak günden güne zorlaşıyor. Piyasa şartları, rakiplerin artışı işimizi günden güne daha zor hale getiriyor ama bu zorluklar da bizleri, sektör profesyonellerini yeni yollar bulmaya itiyor. E-Ticaret siteleri için uygulanan pazarlama stratejileri günden güne gelişirken ayrıca karmaşıklaşıyor da ve doğal olarak bu stratejileri oluşturmak her zamankinden daha zor hale geliyor.
 
Yeni Fikirler
 
Son yıllarda e-ticaret pazarlama stratejilerinde yeni fikirler üretmek, yeni stratejiler geliştirebilmek, özgün çalışmalar sağlayabilmek tahmin edemeyeceğiniz kadar değerli hale geldi. Çünkü daima belirttiğim üzere rekabetin çıtası çok yükseldi. Hal böyle olunca zor olanı başarıp yeni stratejileri üretip bunları istikrarlı şekilde yönetmek de aynı şekilde önem kazandı. Yani iyi bir stratejiye sahip olduğunuzdan eminseniz kesinlikle stratejinizden vazgeçmeyin. Böyle bir hata yapmak, kaybetmeyi baştan kabul etmektir. Kaybedilenleri kabul etmektir.
 
Birçok projede şahsen yaşadığım veya dolaylı olarak tanık olduğum bir şey var ki; birçok kısa vadeli başarısız strateji uzun vadede çok önemli başarılara ulaşıyor. Sabredemeyen, dayanamayan, en önemlisi stratejisine inanmayanlar hem süreç sonundaki başarıdan mahrum kalıyor hem de vazgeçmenin cezasını ödüyor. Aslında inandığınız proje, strateji ve eğer iş veren konumunda iseniz inandığınız profesyonele sonuna kadar destek olmalısınız. Dolayısıyla ilk başta vereceğiniz kararı acele vermemeli, stratejinizi çok dikkatli seçmeli ve dereyi geçerken at değiştirmemelisiniz.
 
Kaybetmenin Kıymeti
 
Her zaman başarılı olmak çok zordur. Projelerinizde bazı stratejileriniz sizi başarıya ulaştırırken bazı da sektör ağzıyla sizi çuvallatabilir. Her zaman kazanmak imkansız gibidir. Dönem dönem kayıplar olacaktır bu da son derece normaldir. Önemli olan kayıplarınızdan ders çıkarıp çıkarmadığınızdır.
 
Kayıpları ardında bırakmak, gerekli dersleri alıp eskiye takılmadan yola devam etmek çok önemlidir. Yenilik yapabilme cesaretiniz, yeni fikirler üreterek hatalarınızdan ders çıkarmanız sizi başarıya götürecek en önemli etkenlerdir. Bu bağlamda bazen kaybetmek güzeldir.
 
Göreceli Kayıplar
 
Bazı projelerde stratejileriniz kötü gidiyormuş gibi görünebilir. Dışarıdan çok eleştiri alabilirsiniz ve hakikaten geçen süreçte maddi olarak bir kayıp içerisinde olabilirsiniz. Bu gibi durumlarda önemli olan sizin ne düşündüğünüzdür. Eğer siz geçen süreci kayıp değil aksine uzun vadede kazanç olduğunu düşünüyorsanız bu sizin ve projeniz için bir kayıp değildir. Bu gibi süreçlere ben göreceli kayıplar diyorum. Kısa vadede zaten başarılı olmak, büyük başarılar kazanmak çok zordur. Sizleri kısa süre içerisinde yaşadığınız kayıplar neticesinde acımasızca eleştirenleri görmezden gelmenizi tavsiye ederim. Çevrenize göre belki büyük bir mağlubiyet yaşıyorsunuzdur ama siz bilirsiniz ki sizin gittiğiniz yol doğrudur. Bu gibi durumlarda etrafınıza kulaklarınızı tıkamak yapabileceğiniz en iyi harekettir.
 
Kısa Vadeli Strateji Kurmayın!
 
E-Ticaret projelerinde kısa vadede kazanç sağlama devri çoktan geride kaldı. Dilimizde tüy bitti yıllardır ama sanırım artık sektörün tamamına yakını bunu anladı. Kısa vadede birçok iş kolunda olduğu gibi bu mecrada da kazanç sağlamak çok zor. Bu sebeple hem proje olarak hem de proje içerisinde strateji olarak kısa vadeli planlar yapmayı aklınızdan bile geçirmeyin. En az 1 yılı öngörmeye çalışıp, 1 yıla göre ölçeklendirmeler yapın. Yazımızın genelinde de belirttiğim üzere harika fikirleriniz olsa da, mükemmel projeler geliştirseniz de sabır göstermezseniz bunların hepsi boşa gider.
 
Süreç içerisinde yaşadıklarınız size gelecekte başarılı olmanız için gereken dersleri verecektir. Önemli olan bu derslerden ne ölçüde faydalandığınızdır. Süreç içindeki kayıplardan dersler çıkarabilenler genelde başarı hikayelerinde bunun ne kadar önemli olduğu daima belirtirler.
 
Özetle; bir proje başlangıcında iken aklınızdan çıkarmamanız gereken en önemli husus, birçok kayıp yaşayacağınızı unutmamanızdır. Başlangıcından, gelişimine kadar tamamen başarılı bir süreci izleyen proje yoktur. Birçok başarısızlık, kayıplar olacaktır. Hatta uzun süreli başarısızlık süreçleri de olacaktır. Bu gibi durumlardabu kayıplardan ne çıkardığınızdır. Bu ve benzeri durumlarda sakinliğinizi korumanız, iş disiplininizi bozmamanız sizi başarıya götürecek en önemli hareketler olacaktır.
 
Kaynak: https://www.ibrahimkavakli.com/e-ticaret-projelerinde-kisa-vadeli-goreceli-yenilgilerden-ogrenilmesi-gerekenler/ 
 
Toplam blog
: 2
: 1406
Kayıt tarihi
: 12.03.16
 
 

En baştan başlarsak 1983 İstanbul doğumluyum, nerelisin sorusuna verdiğim cevap övünmek gibi olma..