Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Mart '12

 
Kategori
e-Ticaret
 

E-ticaret satışlarınızı arttırmanın püf noktaları

E-ticaret satışlarınızı arttırmanın püf noktaları
 

Bu makalede siz, e-ticaret ekosisteminin Business/İş Geliştirme tarafında bulunan girişimcilerine, firma sahiplerine, üreticilerine, tedarikçilerine ve yöneticilerine hitap etmek istedim. Türkiye’deki internet ve e-ticaret bu kadar yoğunken aşağıdaki bilgilerin faydalı olmasını diliyorum.

Tecrübelerime istinaden , e-ticaret satışlarını arttırmanın püf noktalarına özetle 5 ana başlıkta değindim. Önemli noktaları da kalın yazı ile işaretledim.

1. Müşteri

Bu yıl Haziran ayında yapılan araştırma (The 2011 Social Shopping Study) gösteriyor ki, kullanıcılar internette uzun süre vakit harcayıp, en iyi ürünü en uygun fiyata nasıl alacağını sorguladıktan sonra satın alımı gerçekleştiriyorlar.

Kullanıcıların % 59’u müşteri yorumlarını/incelemelerini okuduktan sonra satın almayı tercih ediyor. User-generated contentin en belirgin örneklerinden olan kullanıcı yorumlarına/incelemelerine sitenizde yer vermeniz conversion oranınızı/cironuzu arttıracaktır.

Yine bu araştırmaya göre kullanıcıların % 42’si Sıkça Sorulan Sorular ve Yardım Sayfalarını aktif olarak kullanıyor, dolayısıyla sitenizde bu tür içeriklere de yer vermeniz faydalı olacaktır.

Müşteri memnuniyeti bu kadar önemliyken, hızlı ve kaliteli ürün teslimatı, her adımda müşterinin bilgilendirilmesi ve müşteri destek biriminin önemi de apaçık ortada.

2. Ürün/İçerik

Kullanıcıların internette yaptığı arama sonucunda sizin ürününüze/web sitenize tıklama ihtimali, sunduğunuz içerikle oldukça ilişkili. Örneğin detaylı ürün açıklamasıprofesyönel ürün resimlerinin kullanılması, Cimri, Akakçe, CNet, iceCat vb bir katalog sağlayıcısı tarafından ürünlerin kataloglanması, hem kullanıcı tecrübesi açısından sitenizi daha popüler kılacaktır, hem de arama motorları açısından trafiğe etkisi olumlu yönde olacaktır.

Kültürel alışkanlıkları da göz önünde bulundurduğumuzda, millet olarak indirimkampanya,promosyon ve taksitli alışverişe olan düşkünlüğümüz bilinen bir gerçek. Bu argümanları kullanmak cironuzu arttıracaktır. Bunun yanında hava durumu, hafta sonu, tatiller ve önemli günler vb dış etkenler için ürün yelpazenizi farklılaştırmak da satışlarınızı arttıracaktır.

Fırsat algısı da satın almayı arttıcı etkenlerin başında gelmektedir. Fırsat algısını oluşturan temel öğeler ise; zamanadet ve kitle kısıtıdır. Örneğin son 19 saat, son 59 adet, sadece şu kredi kartlarına özel, % X indirimli gibi ifadeler pazarlama tekniğiniz olabilir.

Kullanıcılar, istediği ürüne sitenizde ulaşmak için çaba sarfederler, arama yaparlar, inceleme ve yorum okurlar, fiyat karşılaştırırlar. Buna özetle pull yöntemi denir. Klasik e-ticaret siteleri de genel olarak bu yöntemi kullanırlar. Push yöntemine ise kullanıcıların ilgi duyabilecekleri ya da sizin satmak istediğiniz ürünleri paket halinde kullanıcıların önüne çıkarmak diyebiliriz. Private Shopping siteleri buna en güzel örneklerdendir. Pull ve Push stratejilerinin her ikisini de aktif olarak kullanmanız, cironuzun artmasını destekleyecektir.

Kullanıcıların geçmiş tecrübelerini (alışveriş, sepete ekleme, gezinme, izlemeye alma vs) teknik altyapınızı kullanıp göz önünde bulundurabiliryorsanız, kullanıcılarınıza ilgili ürünler önerebilirsiniz. Benzer ürünler, tamamlayıcı ürünler, bunu alan şunu da aldı şeklinde kullanıcıya göstereceğiniz ürünler de cironuzu arttıracaktır.

Yine alışveriş alışkanlıklarına göre kullanıcılarınızı segmente edip onlara özel kişiselleştirilmiş ekranlar sunmak, kullanıcıların sitenize olan bağlılığını arttıracaktır. A/B testleri ile kullanıcı davranışlarını ölçmek de artı sağlayacaktır.

3. Trafik ve Reklam

Web sitenizin trafiğinin artması, her zaman doğru orantılı olmasa da, genel olarak cironuzun artmasını da sağlayacaktır. Trafiğinizi arttırmanın sihirli bir yolu olmamakla birlikte yukarıda bahsettiğim ürün içeriğinin kalitesi dışında SEO -SEM  çalışmalarıaffiliateoffline ve online reklamlarPR çalışmaları, Twitter, Facebook, Friendfeed vb sosyal mecra kullanımımailing vb mecralar site trafiğinizi ve dolayısıyla cironuzu arttıracaktır. Tabii bu mecralara harcayacağınız rakamların hesabını yapabilmek de oldukça zahmetli bir teknik altyapı gerektirebilir.

4. Teknik Altyapı

Genelde göz ardı edilen bir konu olan teknik altyapınız, sizin ne kadar esneyebileceğinizin ölçütüdür. Büyümenize paralel olarak ölçeklenebilir , yüksek erişilebilir , yedekli , güvenli, tutarlı ve kararlı bir teknik altyapınızın olması, kullanıcı deneyimi açısından ve rekabet açısından oldukça önemli.

Çoğu kişi, yazılımın kodlamadan oluştuğunu ve bir kere yazılıp bittiğini zanneder. Oysa yazılım yaşayan bir organizmadır ve kodlamadan ziyade yazılımın kalitesi, ne kadar süre ayakta kalacağı, ne kadar esneyebileceği ve bakım maliyeti ile ölçülür, mühendislik de tam burada yatar.

Yine teknik altyapı ile ilişkili olarak Ar-Ge faaliyetleri, teknolojiyi en önde izlemek size fark yaratacaktır. Günümüz çağında teknoloji = bilgi = güç olduğuna göre, masraf gibi görünen ArGe kalemi orta ve uzun vadede kazanç sağlayan bir yatırımdır.

Web siteniz dışında, mobil wapiphone, ipad, android, vb akıllı telefonlara özel mobil uygulamamasa üstü uygulamasıAPI vb kanallar hem trafiğinizi, hem kullanıcı sayınızı, hem de cironuzu arttıracaktır.

Kredi kartı, havale/eft, paypal, ipara (çok yakında), kapıda ödeme, vb kanallar ile ödeme alternatiflerinizi artırmak da müşteri potansiyelinizi arttırıcı etkenlerdendir.

5. Firma

Firma olarak en önemli konu ise güvenilirlik olsa gerek. Robert Bosch’un İnsanların Güvenini Kaybetmektense, Para Kaybetmeyi Tercih Ederim” prensibini benimsemek güvenilirliğiniz için en önemli adım olacaktır.

Rakiplerinizi incelemektrendi takip etmekprofesyonel çalışanlar ile çalışmak, gerektiğinde danışmanlık desteği almak, çeşitli firmalarla hem siz hem müşterileriniz için win-win anlaşmalar yapmak çeşitli anketler düzenlemek, firma hakkında şeffaf bilgiler sunmak firmanız adına olumlu etki yaratacaktır.


 
 
 
Toplam blog
: 175
: 1323
Kayıt tarihi
: 21.01.09
 
 

Serkan Hacıömeroğlu 1 Kasım'da  Trabzon'da doğdum. Yüksek öğrenimi 2000 yılında tamamladım. Çeşit..