Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ekim '14

 
Kategori
e-Ticaret
 

E-ticaret sektörünün kanayan yarası: Kargo sorunları

E-ticaret yönetimi yaptığım süre boyunca (yaklaşık 7 sene) pek çok sorunla karşılaştım. Ürün tedarik sıkıntısı, müşteri ilişkileri hatta bankalarla yapılan sanal POS sözleşmelerinde bile aktif rol aldım. Bunların büyük çoğunluğunu olumlu bir şekilde neticelendirdim. Elbette başarısız olduklarımda oldu ama bir tanesi var ki her zaman başımı ağrıttı, ağrıtmaya devam ediyor.Kargo Sorunları

Kargo sorunlarının bu kadar önüne geçilemez olmasının altında pek çok etken yatmakta. Bazen müşteri tarafında, bazen ise kargo firması tarafında yaşanan sorunlar çözüme gitmemi zorlaştırdı. Bu yazıda (kısmen de olsa) yaşanılan örnek problemleri, sebeplerini ve tecrübe edindiysem çözümlerini paylaşmak istedim.
Kargo Firması Tarafından Kaynaklı Yaşanabilecek Kargo Sorunları

1. Fiyatlar:

Ülkemizde e-ticaret sitelerine hzmet veren pek çok kargo firması mevcut. Yeni kurulan ve küçük bütçeli olan e-ticaret sitelerinde ilk başta kargo firmasıyla anlaşmanın tek sebebi vardır. Ekonomik fiyatlar. Ancak zaman ilerledikçe ve satışlar arttıkça aslında neden daha ucuz olduğunun anlaşılaması kaçınılmazdır.

Öte yandan başlangıçta gönderim miktarı düşük olduğundan kaliteli hizmet veren ancak yüksek fiyatlara taşıma sağlayan firmalarda hem alıcı hem de satıcı tarafında yüksek maliyetler çıkarmaktadır.

Çözüm: Aslında bunun tek çözümü iyi pazarlık diyebiliriz. Firmanızı ne kadar iyi pazarlarsanız o kadar düşük fiyatlar elde edebilirsiniz. Kargo firmaları ile yapılan sözleşmeleri 6 aylık periyodlarla belirlediğinizde,gönderi sayınızı çoğalttıkça gönderim başına maliyeti düşürebilirsiniz.

2. Kargo Personeli:

Neden bilmiyorum, özellikle kargo firmasında dağıtım yapan personelin kaba davranması şikayeti sıkça karşılaşılan bir problem. Tahminim gün boyu yük taşıyan bir insanın zamanla psikolojisinin bozulduğu yönünde. Ülkemizde verilen asgari maaşı da düşünecek olursak belki haklı bile olabilirler. Ancak kimse kimseyi zorla da çalıştırmıyor.

Çözüm: Malesef buna bir çözüm sunamam. Tamamen kargo firmasına bağlı çalışan birine ne yapabilirsiniz ki? Belki 1-2 ihtar çekilebilir ama o da doğru olur mu tartışılır.

3. Mobil Bölge:

Mobil bölge kavramının tam karşılığı benim gözümde şu; “Uzak bir noktaya teslimat yapabilmek için gerekli süre”. Süre dedim çünkü ne zaman mobil bölge uyarısı görsem o siparişin minimum 3 gün kargo şubesinde bekleyeceğini düşünürüm. Kargo firmalarını tercih ederken en çok dikkat ettiğim konulardan biridir. Mobil ya da uzak bölge listesi ne kadar azsa o kadar artı puan veririm. Siparişlerinizin hepsinin şehir merkezlerinden gelmeyeceğini düşünecek olursak size de tavsiye ederim.

Çözüm: Dediğim gibi, ne kadar az mobil bölge, o kadar başarılı teslimat felsefesini benimserseniz bu sıkıntıyı çok fazla yaşamazsınız.
Müşteri ya da Alıcı Tarafından Kaynaklı Yaşanabilecek Kargo Sorunları

1. Fiyatlar:

Bazen kargo hesaplamasını ya da hesaplama mantığının bilinmemesinden kaynaklı yaşanan sorunlar.

Örneğin en sık karşılaştığım sorun Gittigidiyor ya da N11 gibi platformlardan yapılan Alıcı Ödemeli kargolarda, sipariş tutarının üzerinde ya da aynı değerde bir kargo bedeli çıkarsa, siparişler iade edebilemekte ya da kabul edilmemekte. Aslında burada ilk bakışta müşterileriniz kendilerini haklı görebilir, 3 TL değerindeki bi ürüne 3,5 TL kargo parası vermek pek mantıklı görünmüyor. Ancak bu durumun sipariş tutarına bağlı değil, alınan ürünün desisine bağlı olarak değiştiğini müşterilerinize uygun bir dille anlattığınızda sorunların büyük çoğunluğu çözülmekte.

Çözüm: Müşterilerinizie sipariş öncesi kargo bedelini yansıtmanız sorunu çözmenize yetecektir.

2. Kargo Personeli/Asabi Müşteri:

Kargo personelinden kaynaklı sorunların çözümünde bazen müşterilerinizin tutum ve tavırları da etkili olabilmekte. Sinirli bir müşteriyle karşılaşan kargo personeli de negatif yaklaşabilmekte.

Çözüm: Malesef buna da bir çözüm sunamam. Müşterinize sakin olun diyemezsiniz ya.

Bu yazıyı hazırlarken aklımda daha fazla örnek vardı ama bunların arasından bazılarını ayıklamak, bazılarını ise tek taraflı olduklarını düşündüğüm için kaldırdım. Eğer sizlerin de aklnda gelen ya da yaşadığınız örnek bir sorun varsa, bunları benimle paylaşırsanız sevinirim.

Bol kazançlar dilerim…

Kaynak: http://www.ademaltan.com.tr/eticaret-kargo-sorunlari/

 
Toplam blog
: 17
: 1201
Kayıt tarihi
: 12.11.12
 
 

Bir eticaret uzmanı olarak uzun süredir e-ticaret, SEO ve Google Adwords gibi konulara kafa yoruy..