Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Şubat '14

 
Kategori
e-Ticaret
 

E-ticaret sitelerinin vazgeçilmezi sosyal medya ve arama motoru optimizasyonu

E-ticaret sitelerine en çok trafik sağlanan ve geri dönüşüm oranları oldukça fazla olan iki çalışma kanalı bulunmaktadır. Bunlar sosyal medya ve arama motoru optimizasyonudur. Arama motoru optimizasyonu SEO olarak bilinmekte sosyal medyanın temelini ise genel olarak sosyal paylaşım siteleri oluşturmaktadır.

Sosyal medya ve SEO e-ticaretin vazgeçilmezleri arasında olmalıdır. En çok trafik sağlanan kanallar oldukları gibi birbileri ile de ilişkilidirler. Bir sitenin sosyal medya kanalı ne kadar başarılı ise arama motoru optimizasyonununda başarıya ulaşması o kadar kolay olabilmektedir. Yine aynı şekilde arama motoru optimizasyonu başarılı olan bir site için açılan sosyal medya alanları kısa süre içerisinde istenilen kitleye ulaşabilmektedir.

Şimdi isterseniz arama motoru optimizasyonu ve sosyal medya ile ilgili yapılacak olan stratejik çalışmalar ve bu çalışmaların e-ticaret sitelerine sağlayacağı faydalardan bahsedelim. 

SOSYAL MEDYA ÇALIŞMALARI

Şu anda Türkiye’de en çok kullanılmakta olan sosyal paylaşım siteleri Facebook, Twitter, Google Plus, Tumblr, Instagram ve Pinterest olarak sıralanabilir. Başlangıç olarak bu sitelerde yer almanız yeterli olacaktır. Yapılan etkili çalışmaların ardından 100’ün üzerinde sosyal paylaşım sitesinde de profesyonel bir şekilde yer almanız e-ticaret sitelerinize büyük katkılar sağlayacaktır.

Sosyal medya sitelerinde yapacağınız paylaşımlar sayesinde genel olarak takipçi ve beğeni sayılarınızı arttırabilmektesinizdir. Ayrı ayrı emek isteyen bu çalışmaları her gün düzenli bir şekilde yaparsanız kısa bir süre içerisinde trend olabilirsiniz. On binlerce kullanıcıyı vereceğiniz emekler sonucunda sayfanızı takip etmelerini sağlayabilir ve satmakta olduğunuz ürünlerin reklamlarını ve tanıtımlarını ücretsiz bir şekilde yapabilirsiniz. On binlere ulaşmanın yanı sıra arama motoru optimizasyonunuza da büyük katkı sağlarsınız. Özellikle son zamanlarda yapılan güncellemelerden sonra arama motorları sosyal paylaşım sitelerinde etkili bir şekilde yer alan siteleri farklı bir kriterde değerlendirerek, sıralamalarını direk olarak değiştirmektedirler.

SEO ÇALIŞMALARI

Seo çalışmalarının faydalarını ve aynı zamanda arama motoru optimizasyonunun nasıl yapılması gerektiğini dilerseniz 6 farklı madde şeklinde aktarmaya çalışalım. Her ne kadar arama motorları algoritmalarını tam olarak açığa sunmasalarda genel olarak bilinen ve yapıldığı taktirde sitelerinize fayda sağlayacak olan çalışmaları sizlere aktaralım. Aşağıda bulunan açıklamalar aynı zamanda yapılan hataların da bir araya getirilmesi ile oluşturulmuştur.

1. Tekrarlanan içerik
 
Google güncellenen sitelere oldukça önem veriyor. Özellikle organik olan yani sizler tarafından ya da müşterileriniz tarafından yazıların değeri dünyanın en büyük arama motoru olan Google için oldukça önemli bir kriter. Bunun için blog sayfaları, haber alanları açılıyor ve siteye özgün içerikler girilerek güncel tutulması sağlanıyor. Ancak yapılan bir yanlış var. Bir çok firma e-ticaret sitelerinde kopya içeriğe yer veriyor. Şunu hiç bir zaman unutmamanız gerekiyor. Yazdığınzı bir içerikte google içeriğin yüzde kaçının kopya içerik olduğunu dahi görebiliyor. 
 
2. Siteye verilen bağlantılar
 
Yıllardır bütün sitelerde link satışları gerçekleşmekte. Yapılan link satışları sonucu bir süreliğine de olsa üst sıralara siteniz çıkabilmekte. Ancak Google'un akıllı örümcekleri bunu anladıkları taktirde ki bu süre çok uzun olmuyor ana kelimlerinizde sayfalarca düşmenize sebep oluyor. Eğer bir e-ticaret siteniz varsa uzun vadeli bir yatırım yapmışsınız demektir. Bu sebeple kesinlikle sitenize zarar verecek anlık yüzlerce link alımı yapmayın.
 
3. Sayfa ve yazı başlıkları
 
Sitenizde zamanla sayfa ve yazılarınızın sayısı artacaktır. Yazacağınız her içerikte dikkat etmeniz gereken konu başlık ve açıklama kısımlarını iyi seçmek olmalıdır. Örneğin İphone 5S cep telefonu sattığınızı ve bunun için uzun bir içerik yazıdğınızı düşünelim. Seo alanında yazmanız gereken doğru başlık örneği; "Yeni Nesil İphone 5s Fiyatları Ne Kadar" ve yazmanız gereken doğru açıklama örneği; "2013 yılında tanıtımı yapılan iphone 5s fiyatları ne kadar, iphone5s hangi özelliklere sahiptir". Dikkat edilirse ana kelime hem başlıkta hemde açıklamada yer almaktadır.
 
4. Sitenin barındırıldığı sunucu
 
Daha önceki yazılarımızda site hızının arama motoru optimizasyonu için ne kadar önemli bir kriter olduğundan bahsetmiştik. Bilmeniz gereken şey kullanacağınız sunucunun ne kadar hızlı olduğudur. Kullanacağınzı sunucu da maliyet geri planda olmalıdır. Çünkü sitenizin ana hızını belirleyen şey kullandığınız sunuculadır, kulandığınız sunucuların hızlı olması da organik aramalardaki yerinizin yükselmesinde en etkili özelliklerden bir tanesidir. 
 
5. Seo analizi
 
Seo analizi 100 üzerinden bir puanlama sistemidir. Arama motorlarının istekleri doğrultusunda yapılan çalışmalar sonucu sitenize bir puan verilmektedir. Bu puanın yüksek olması aramalarda çıkma hacminizi arttırmanın yanı sıra sitenize gelecek olan kullanıcı sayısını da arttırmaktadır.
 
6. Seo'ya uygun çalışmalar
 
Bunun en önemli konu ise siteye özgün bir şekilde yazılan içeriklerin girilmesi ve sitenin güncel tutulmasıdır. İçerikleri girerken yazım hataları yapılmamalı ve insanları doğru bilgilere ulaşatıracak makaleler yayınlanmalıdır. Kesinlikle kopya içerik bulundurulmamalı ve imkan varsa kelime sayısı fazla tutulmalıdır. Bunların yanında zamanla sitede karşılaşılabilecek olan kırık linklerin kaldırılması, site haritasının güncel tutulması, google webmaster tools kullanılarak yayınlanan makalelerin takip edilmesi de önemlidir.
 
Yukarıda anlatılanlar ile birlikte kullanmakta olduğunuz e-ticaret paketlerinin de arama motoru optimizasyonu ve sosyal medya çalışmalarınıza uygun bir şekilde dizayn edilmesi gerekmektedir. Özel seo eklentilerine sahip olmanın yanı sıra e-ticaret siteniz içerisinde sosyal medya alanlarının rahat bir şekilde kullanılması gerekir. Facebook store özelliğinin yani Fcabeook üzerinden de satış yapabileceğiniz bir mağazaya sahip olmanızı sağlayacak olan yazılımın da var olması önemli konular arasında yer almaktadır.
 
 
Toplam blog
: 77
: 1165
Kayıt tarihi
: 07.01.14
 
 

CEO - GSM İletişim ..