Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Şubat '14

 
Kategori
e-Ticaret
 

E-ticaret sitesi açmak istiyorum diyorsanız mutlaka okuyun!

E-ticaret sitesi açmak istiyorum ancak nereden başlamam gerekir bilmiyorum diyorsanız bu makalemizi detaylı bir şekilde okumanızda fayda bulunmaktadır. Yapacağınız yanlışlar, ilerleyen zamanlarda, ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalmanıza sebep olabilmektedir. Makalemize başlamadan önce niçin işletmelerin e-ticaret sitesi açmak istedikleri hakkında kısa bir bilgi verelim.

İşletmeler niçin e-ticaret sitesi açıyorlar ?

Fiziksel mağaza sahibi olan işletmeler, özellikle 2010 yılından sonra teknoloji odaklı çalışmalar yapmaya başladılar. Bu çalışmaların başında ise fiziksel mağazaların yanı sıra açılmakta olan sanal mağazalar gelmekte. Artık işletmeler sadece mağazalarına gelen müşterilerine değil aynı zamanda internette ürün satın almak isteyen müşterilerine de satış yapmak istiyorlar. 

İnternette yapılan alışveriş sayıları her geçen gün artmaya devam ediyor. İnsanlar alışverişlerini daha çok çeşidin ve indirimli ürünlerin yer aldığı e-ticaret sitelerinden yapıyor. Bütün bunlarla birlikte ev işleri ile meşgul olan hanımlar ya da çalıştıkları işlerden dolayı alışverişe fırsat bulamayan tüketiciler direk olarak elektronik ticaret sitelerine yöneliyorlar. Durum böyle olunca internetten ürün alma talebi artıyor. Aynı zamanda bütün bunlara bir de teknolojide yaşanan gelişmeler eklenenince ve tablet bilgisayarlar hatta cep telefonları üzerinden dahi alışverişleri yapılabilince sanal alışveriş oranları da gün geçtikçe artıyor.

Yukarıda yaşanan durumlardan ötürü e-ticaret siteleri internette de yer alabilmek için e-ticaret sitesi açıyorlar. Başarılı olanları da var başarısız olanlarıda. İşte bu makale başarılı bir e-ticaret sitesi ile başarısız bir e-ticaret sitesi arasındaki farklılıkları, e-ticaret sitesi açmak isteyenlere gösterebilmek için yazılmıştır. 

E-ticaret sitesi açabilmek için kullanılan sistemler bütününe e-ticaret paketleri denir. Kullanılan e-ticaret paketinde aşağıdaki özelliklerin bir arada olması önemlidir.

Yazılım ve donanım güvenliği
 
E-ticaret yazılımları güvenli olmak zorundadır. Çünkü oldukça yüksek meblağlarda para transferleri bu siteler üzerinden gerçekleşmektedir. Özellikle kredi kartı ile yapılan alışverişlerde 128bit ya da 256bit şifreleme sistemleri kullanılarak kart bilgilerinin şifrelenerek transferi sağlanmalıdır. Bununla birlikte kullanılacak olan sunucunun kapanmaması ve herhangi bir veri kaybı yaşamaması önemlidir. Sunucularda kesinlikle uluslararası güvenlik önlemleri Firewall (Güvenlik Duvarı), IPS, IDS, RAID5 olmalıdır.
 
Tasarımın geliştirilebilir olması
 
Güvenliğin yanında kullanacağınız e-ticaret sitenizin tasarımını isteklerini doğrultusunda değiştirebilmeniz önemlidir. E-ticaret paketleri ile birlikte sizlere ücretsiz olarak verilen temaların dışında kendinize özgü bir şekilde tasarım kullanmak isteyebilirsiniz. Bunu yapabilmeniz için ise tasarımlarınızın geliştirilebilir olma özelliğine sahip olması gerekir.
 
Müşteri ve teknik destek
 
Çalışacağınız e-ticaret firmasının size vermiş olduğu müşteri desteği en önemli konular arasındadır. Herhangi bir sıkıntı yaşadığınızda dilediğiniz gibi çalıştığınız firmayı arayabilmeli ve sorunlarınızın çözülmesini isteyebilmelisiniz. Telefonların açılmadığı ya da maillerinize cevap alamadığınız taktirde sorunlarınız büyümeye devam edebilir.
 
Arama motoru optimizasyonu, sosyal medya, reklamcılık
 
Kullanacağınız e-ticaret sitesinde SEO yani arama motoru optimizasyon eklentisinin olması oldukça önemlidir. Arama motorları en etkili satış aracıdır. İnsanlar direk olarak almak istedikleri ürünleri yazarlar. Sadece arama motorları değil aynı zamanda sosyal medya ve reklam sektörlerinin de satışlara etkisi büyüktür. En iyi eticaret yazılımını kullandığınız e-ticaret paketlerinde bu konular hakkında ücretsiz eğitim ve kursları verilebilmelidir.
 
Kolay ve rahat kullanıma sahip olan yönetim paneli
 
E-ticaret sistemlerinizde en çok yönetim panelini kullanırsınız. Çünkü ürün ekleme, sipariş takibi, kullanıcıları yönetme, yorum haber alanlarını görebilme, ödeme sistemlerinin ayaralarını yapabilme ve daha bir çok değişikliği bu paneller üzerinden gerçekleştirirsiniz. Bu sebeple yönetici panellerinin kullanımı rahat ve kolay olmalı sizlere bütünleşik çözümler sunabilmelidir.
 
Ödeme sistemlerinin kurulumu
 
E-ticarette müşterilerinizden tahsilatlarınızı online ödeme sistemleri sayesinde yapabilirsiniz. Havale, eft, kargpya kapıda ödeme tiplerinde özel form alanları sayesinde sipariş ve ödeme takibi yapabilmeniz gerekmektedir. Aynı zamanda kullanılmakta olan bütün ödeme sistemlerinin (kredi kartı ile ödeme, mobil ödeme, paypal, payu, ipara, paynet) kurulumu sıkıntısız bir şekilde gerçekleştirilebilmelidir.
 
Eğer yukarıda bulunan özelliklerdeki bir paketi kullanıyorsanız başarılı bir şekilde profesyonel bir e-ticaret sitesi açmışsınız demektir. Aksi taktirde kısa bir süre sonra istenmeyen sorunlarla karşılaşabilir ve sitenizi kapatmak bile zorunda kalabilirsiniz. E-ticaret siteniz kurulduktan sonra ise satışlarınızı arttırabilmeniz için yapmanız gereken çalışmalar aşağıdaki gibidir.
 
Site açılır açılmaz hızlı bir şekilde satış gerçekleştirmek zordur. Siteniz arama motorlarına henüz yeni kayıt olmuştur. Sosyal medyaya yeni giriş yapmış ve google adwords hakkında yeni bilgi sahibi olmaya başlamışsınızdır. Genel olarak bu konular e-ticaret paketi satın aldığınız firma tarafından sizlere özel eğitimler ile aktarılmaktadır. Neticaret e-ticaret paketlerini kullananlar için özel olara SEO, SEM ve Sosyal medya eğitimi verilmekte, sistem üzerinden toplu mail gönderimi yapılabilmesi verilen kurslar ile müşterilerine anlatılmaktadır. Bu makalemizde bir e-ticaret sitesi açıldıktan sonra siteye kullanıcı sağlayabilmek ve satışları arttırabilmek için hangi çalışmaların yapılmasını gerektiğini anlatmaya çalışacağız.
 
ARAMA MOTORU OPTİMİZASYONU
 
Search Enginee Optimization Türkçe çevrilişi ile arama motoru optimizasyonu bir siteye arama motorlarından gelecek olan kullanıcı sayısını belirleyen çalışmalara verilen isimdir. Genel olarak profesyonel seo uzmanları ile çalışılmakta ya da alınan eğitimler sonucunda site sahibi tarafından SEO çalışmaları yapılmaktadır. Bu çalışmalar arama motorlarının istemiş olduğu algoritmalara uygun bir şekilde yapıldığı taktirde kısa bir süre içerisinde siteye sağlanan kullanıcı sayılarında artışlar gözlenmektedir. Siteye sağlanan kullanıcılar arasında en çok dönüşüm oranı ise arama motorlarından gelen kullanıcılardır. Yani Google, Yandex, Bing, Yahoo’dan sitenize gelenler sizin en değerli müşterileriniz arasında yer almaktadırlar.
 
SOSYAL MEDYA
 
Son 5 yıldır sosyal medya kullanımı Türkiye’de hız ve hız büyümüş durumdadır. Özellikle Fcabeook, Twitter, Blog Siteleri, Tumblr, Google PLus gibi sosyal medya mecralarında milyonlarca internet kullanıcı zaman geçirmektedir. Yapılan araştırmalar sonucu sosyal medya da yer alan firmaların bu alanlarda yapılan satışlarının bir hayli yüksek bir ivme ile arttığı sonucu çıkartılmıştır. Saniyeler içerisinde yüz binlerce kişiye yapılabilen tanıtım ve reklamlar sayesinde, sitenize ekleyeceğiniz bir ürünün satışı maksimum derecede arttırılabilir. Dönüşüm oranları arama motorlarından gelen kullanıcı sayısı kadar olmasa da siteye sağlanan trafiğin daha fazla olması sebebi ile yapılan satışlar aynı seviyelerde seyredebilmektedir.
 
REKLAM ALANLARI
 
Bir e-ticaret siteniz var ise ve bu e-ticaret sitesinin daha fazla kullanıcı tarafından ziyaret edilmesini istiyorsanız reklam sektörüne mutlaka giriş yapmanız gerekir. Aylık olarak ayıracağınız belirli bir reklam bütçesi ile birlikte sitenize tahmin edebileceğinizden daha fazla kullanıcı sağlayabilir ve potansiyel müşteriniz olan bu kullanıcıların sitenizden alışveriş yapmasını sağlayabilirsiniz.
 
Genel olarak ilk tercih edilen tanıtım alanı arama motoru reklamcılığıdır. Hem arama motorları dizininde istediğiniz kelimelerde çıkabilir hem de arama motorlarının yayıncı olmalarına izin vermiş olduğu sitelerden görüntülü reklamlarınızı yayınlayarak sitenize kullanıcı sağlayabilirsiniz. Arama motorlarının dışında sektörünüze benzer sektörlerde işlev gören sitelerden ya da haber sitelerinden aylık bir bütçe ödeyerek reklam satın alabilirsiniz.
 
Umarız e-ticaret sitesi açmak isteyenlerin akıllarına takılan sorulara cevap olabilmişizdir. Herkese iyi satışlar.
 
Kaynak: Neticaret
 
 
 

 

 
 
Toplam blog
: 77
: 1165
Kayıt tarihi
: 07.01.14
 
 

CEO - GSM İletişim ..