Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Aralık '15

 
Kategori
e-Ticaret
 

E-ticaret Sitesi Domain (Alan Adı) Seçimi

E-ticaret Sitesi Domain (Alan Adı) Seçimi
 

E-ticaret Domain


Bu seçim yaygın olarak çok da önemli sayılmayan, detaylar arasında en hızlı karar verilip geçilenidir. Ancak e-ticarete başladıktan bir süre sonra belli nedenlerle değiştirmek zorunda kalındığında, o güne kadar yapılan her şeyin yeniden yapılması gibi bir risk taşır. Seo, reklam ve yazılım adına yapılan her türlü yatırım domaine yapılmaktadır. Seçtiğiniz domaini değiştirdiğiniz an bütün o yatırımları sil baştan yapmak zorunda kalacağınızı düşünerek domain seçmelisiniz.
 
Domain seçerken dikkat edilmesi gereken noktalar:
 
Domaininizi seçerken, ilk anda satmayı düşündüğünüz ürün grubuna göre değil, ileride satmanız muhtemel ürün gruplarını da düşünerek domain seçmelisiniz. Örneğin; bayan ayakkabı ürünleri satacağınız bir e-ticaret sitesi kurmaya karar verdiniz. Yaygın olarak ilk akla gelen, bayanayakkabi.com, bayanayakkabireyonu.com, bayanayakkabistore.com gibi ürün grubunu içeren dominler ya da pembetopuklar.com, yuksektopuk.com gibi hedef kitleyi ve ürün grubunu çağrıştıran domainler olacaktır. Peki ya birkaç yıl sonra yüksek kâr marjlı erkek ayakkabısı ya da çocuk ayakkabısı tedariği imkânınız olursa bunu sadece başlangıçta yanlış domain seçtiğiniz için reddetmek kötü olmaz mı? yuksektopuk.com ya da bayanayakkabistore.com’da erkek ayakkabısı satabilirsiniz ama bu e-ticaret sitenizin imajı açısından hiç şık bir durum değildir. Bu nedenle bayan ayakkabıyla başlayacak bile olsanız ileride erkek ve çocuk ayakkabısı da satabileceğinizi düşünerek daha geniş düşünmeli, bayan ayakkabı domainine değil, ayakkabı domainine yoğunlaşmalısınız. Hatta daha da temkinli olup, aynı hedef kitleye hitabeden çanta, kemer gibi diğer deri aksesuar grubunu da rahatlıkla satabileceğiniz bir domain seçmeniz yerinde olacaktır.
Domain uzantısı olarak tercihiniz mutlaka “.com” olsun. Çok nadir durumlarda belki “.net” uzantısı da kabul edilebilir ancak bunun dışındaki uzantıları alternatifleriniz arasına almayın. Müşteriler e-ticaret sitelerinden başkalarına bahsederken çoğunlukla domainin uzantısını söylemezler. Bu bilgiyi alan kişiler de, bilgiyi hafızalarına yazarken “.com” olarak yazmaya meyillidir. Bu nedenle “.com” dışındaki domain tercihlerinizde müşteri tavsiyesi ile gelen müşteri kitlesinden yararlanmamayı göze almış olursunuz.
Alacağınız domainin diğer uzantılarına (.net, ,org, .com.tr) mutlaka bakmalısınız. Sizinle aynı ürün grubunu satan ve sizden çok önce kurulmuş aynı domain farklı bir uzantıya sahip olsa bile, daha eski olmasından dolayı arama motorları tarafından daha üst sıralarda gösterilecektir. Bu durumu aşmak imkânsız olmamakla birlikte çok güçlü bir SEO yapmanızı gerektirebilir. Bu nedenle mümkünse diğer uzantıları da boş olan bir domain seçmeye çalışın. Ve ilk fırsatta domaininizin diğer uzantılarını da alarak, rakiplerinizin alıp e-ticaret rsitesi kurma riskini ortadan kaldırın.
Seçeceğiniz domain mümkün olduğunca az Türkçe karakter içermelidir. Bu, alan adınızın müşterileriniz tarafından yanlış yazılması riskini azaltacaktır. Örneğin; “Çağrı İç Giyim & Çamaşır” ünvanlı bir firma cagriicgiyimcamasir.com domanini almıştı. Domainde 6 tane türkçe karakter bulunmaktadır ayrıca iki tane “i” harfi de yan yana gelmiştir. Ne kadar dikkat edilirse edilsin ilk seferde bu domainin doğru yazılması neredeyse imkansızdır. Daha önce siteyi ziyaret eden bir müşteri siteyi tekrar ziyaret etmek istediğinde alan adını hatırlasa bile doğru yazmakta zorlanacağı için hata sayfasıyla karşılaşma ihtimali yüksektir.
Alan adınızı mutlaka kendi adınıza açılmış bir hesaptan, kendi adınıza tescil ettirmelisiniz, domain herşeyden önce bir yatırım aracıdır. 25 TL ye aldığınız bir domaine e-ticaret sitesi kurduğunuzu düşünelim. 5 yıl sonra sitenizin aylık 20 bin TL kâr eden bir e-ticaret sitesi olduğunu ve bu siteyi satışa çıkardığınızı varsayalım. Sitenizin piyasa değeri bu rakamlara göre, sitenin bir yıllık kazancına göre belirlenir ve 20,000TL*12ay=240,000TL dir. Tabi bu satış hakkı domain sahibinindir. Bu nedenle ne kadar güvenirseniz güvenin alan adınızı başkasının adına tescil ettirmeyin.
Alan adınız, Türkçede bulunmayan İngilizce karakterler (q,w,x) içermemeli. İngilizce harfler bu dili bilmeyen müşterileriniz için zorluk oluşturacak, daha ötesi telaffuz noktasında pek çok yanlış anlaşılmaya ve ek açıklama yapma zorunluluğuna neden olacaktır. Örneğin, nextwayoto.com şeklinde bir oto aksesuar sitesi domaini hatırlıyorum. Anlam olarak “bir sonraki yol” anlamına gelen bu domaini telefonda bir müşteriye yazdırmak zorunda kalmıştım. Domaini söyledikten sonra “next” sözcüğünün “nekst” şeklinde olmadığını x harfiyle yazıldığını, “vey” olarak seslendirilen sözcüğün “way” olarak yazıldığını anlatmam gerekmişti.
Alan adınızı satın alırken en az 3 yıllık tescil ettirin. Sitenizi tarayan arama motoru botları için tescil süresinin uzunluğu artı bir özelliktir. E-ticaret sektörü her yıl binlerce e-ticaret sitesinin kurulup kapatıldığı bir sektör olduğu için, arama motoru botları ilk yıl e-ticaret sitelerine temkinli yaklaşır. Çok iyi bir SEO yatırımı yapılsa bile, sitenizi yeni kabul eder ve eski sitelerden sonraki sıralara yerleştirir. Oysa alan adınızı 3-5 yıl gibi bir süre tescil ederseniz, ileriyi hedeflediğinizi düşünecek ve sitenizi büyüme potansiyeli taşıyan siteler arasında sayacaktır.
İkinci el alan adı alıyorsanız mutlaka domainin banlı olup olmadığını kontrol edin. Daha önceki sahibi tarafından kural dışı çalışmalar nedeniyle ban almış olan domainler, ne kadar çalışma yapılırsa yapılsın, arama motorlarında üst sıralara yükselemezler. Domainin banlı olup olmadığını bannedcheck.com sitesinden test edebilirsiniz.
Domain satın alırken, domainin daha önce kullanılıp kullanılmadığına, daha önceden kullanıldıysa Google’da linkinin kalıp kalmadığına mutlaka bakmalısınız. Eski kurulumdan kalan eski indexler kırık link olacağı için, sitenizin yükselme açısından zaman kaybetmesine neden olabilir. Domainin eski indeksi olup olmadığını, google arama çubuğuna “site:www.domaniniz.com” yazıp arattırarak öğrenebilirsiniz.
Kaynak: http://www.dropship.com.tr/e-ticaret-sitesi-domain-alan-adi-secimi.html
 
Facebook : https://www.facebook.com/DropShipTurkiye
 
Twitter : https://twitter.com/DropShipTr
 
 
Toplam blog
: 2
: 304
Kayıt tarihi
: 03.03.13
 
 

1973 Aydın doğumluyum. 1990 yılında Bostancı Hayrullah Kefoğlu Anadolu Lisesi'nden mezun olarak, ..