Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Nisan '14

 
Kategori
e-Ticaret
 

E-ticaret sitesi nedir, eticaret yazılımları nasıl olmalıdır ?

E-ticaret sitesi nedir, eticaret yazılımları nasıl olmalıdır ?
 

Elektronik Ticaret Paketleri


Sanal ortamda yani internette tüketici ile işletmeleri birleştiren ve online alım satım işlemlerinin gerçekleştirilmesini sağlayan yazılımlara e-ticaret denir. E-ticaret sitesi fiziksel bir mağaza bulunan ya da firmalardan tedarik edilen ürünlerin internete eklenmesi ve online ödeme sistemleri aracılığı ile satış işlemlerinin gerçekleştirilmesini sağlamaktadır. Şu anda internette alışveriş yapılan her site e-ticaret sitesi olarak adlandırılır. 
 
KOBİ'ler başta olmak üzere büyük ve küçük ölçekli üreticiler, toptancılar ve işletmeler ürünlerini internette satışa sunmak istedikleri zaman profesyonel e-ticaret paketlerini kullanmaktadırlar. E-ticaret paketleri internette ticaret yapılabilmesi için gerekli bütün özelliklere sahip paketlerdir. 
 
Sanal Mağaza Kurulumlarının Yapıldığı E-ticaret Yazılımları Nasıl Olmalıdır
 
Güvenli Olmalıdır
 
Sahip olacağınız sitenin bütün güvenlik önlemlerinin alınmış olması gerekir. Kullanılan sunucularda sorunlarla karşılaşmamak için altyapısı sağlam olan firmalar ile çalışılmalıdır. Sunucuların kesinlikle Firewall ve IPS – IDS sistemlerine sahip olması gerekir. Bu sistemler ilerleyen zamanlarda oluşabilecek olan saldırı, tehdit vb. zararlı etkilere karşı anlık çözümler üretebilen programlardır.
 
Sadece saldırı ve tehdit değil aynı zamanda sunucularınızın yedekleme özelliğinin bulunması da yüksek derece de önem arz etmektedir. RAID5 periyodik olarak sitenizdeki bilgileri güncelleyen RAID5 özelliğinin bulunması veri kayıplarının önüne geçmektedir. Bununla birlikte ödeme sayfalarında müşterilerinizin kart bilgilerinin güvenliğini sağlayabilmek için 128bit ya da bir üst versiyonu olan 256bit SSL şifreleme sisteminin kurulu olması gerekir.
 
Arama Motorlarının İsteklerini Karşılayabilmelidir
 
Açacağınız e-ticaret sitesinde Google modüllerinin kullanılabilmesi gerekir. Otomatik google sitemap oluşturabilmeli ve bu sitemap (site haritası) in google ve diğer arama motorları tarafından tanınabilir halde olması önemlidir. Sitenize gelen kullanıcıların davranışlarını görebileceğiniz Google Analytcs eklentisinin kurulu olması onların sitenizde nasıl hareket ettiklerini görmenizi sağlayacaktır.
 
Siteye eklenen her içeriğin link uzantısı akıllı linkleme özelliği sayesinde içerik ile alakalı sonuçlar vermelidir. Örnek olarak Abc Ürününün Fiyatları başlıklı bir yazının bağlantı uzantısı www.siteadi.com/3a8dj3lll yerine www.siteadi.com/abs-urununun-fiyatları şeklinde arama motorları tarafından tanınabilmelidir. Aynı zamanda arama sorgularında karşınıza çıkan açıklama ve başlık alanlarının manuel olarak doldurulabileceği bir SEO eklentisi sitenizde var olmalıdır.
 
Geliştirilebilir Tasarım Özelliklerine Sahip Olmalıdır
 
Kullandığınız e-ticaret paketi hizmet almış olduğunuz firma tarafından belirli periyotlar ile geliştirilmelidir. Aynı zamanda özellikle tasarım başta olmak üzere, sizlerde e-ticaret sitenizde değişiklik yapabilmelisinizdir. Şu unutulmamalıdır. Bugün açacağınız ve size oldukça şık görünen bir e-ticaret sitesi birkaç sene sonra demode olabilir. İşte o zaman teknolojiye uyularak istenilen değişiklikler yapılabilmelidir.
 
Yönetim Paneli Kolay ve Rahat Anlaşılır Olmalıdır
 
E-ticaret sitelerinde en çok üç alanı kullanırsınız. Bunlar sırası ile ürün ekleme, sipariş kontrolü ve kargo takibidir. Özellikle bu alanların kolay ve rahat kullanılabilmesi gerekir. Müşteri sipariş analizi, rahat bri şekilde ürün ekleme çıkarma ve toplu ürün gönderebilme, kargonun nerede olduğunu saatlik öğrenme gibi özelliklerin detaylı bir şekilde rapor çıkartılabilecek halde sizlere sunulabilmesi gerekir.
 
Sanal Pos ve Alternatif Ödeme Sistemleri Sorunsuz Bir Şekilde Kurulabilmelidir
 
E-ticarette en çok önem verilen konu sitede kullanılacak olan ödeme sistemleridir. Eğer siteniz üzerinden kredi kartı ile ödeme almak istiyorsanız kullanacağınız sanal posların sorunsuz bir şekilde kurulumu sağlanmalıdır. Özel olarak sorunsuz sanl pos ve 3D secure kurulumu kısa sürede rahatlıkla yapılabilmelidir.
 
Kullanılan Paktin Sunacağı Ayrıcalıklar İyi Araştırılmalıdır
 
Kullanacağınız e-ticaret paketinde, bir e ticaret sitesinin gereksinimi olan her türlü detay ve özelliğin var olması gerekir. Gelişmiş opsiyon yönetimi, müşteri sipariş analizi, müşteri desteği, toplu mail gönderimi, site yönetimi, aktif ziyaretçiler, blog ve haber yönetimi, sanal pos ayrıntıları, kullanıcı güvenliği, anlaşmalı banka ve kargolar, hediyeler, indirim çekleri ve onlarca özelliğin bir arada size sunulmasına dikkat etmeniz gerekir.
 
Henüz bir e-ticaret site sahibi değilseniz ve internette elektronik ticaret sitesi açma düşüncesindeyseniz daha önce blog.milliyet.com.tr'de yazılmış olan " E-ticaret Sitesi Kurmak İçin Gerekli Evraklar " konu başlıklı makalemizi okuyabilirsiniz.
 
www.neticaret.com.tr

 

 
Toplam blog
: 77
: 1165
Kayıt tarihi
: 07.01.14
 
 

CEO - GSM İletişim ..