Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ekim '14

 
Kategori
e-Ticaret
 

E-ticaret yöntemleri ve seçim

E-ticaret yöntemleri ve seçim
 

E-ticaret Yöntemleri ve Seçim


E-ticaret yapmanın birden fazla yolu mevcuttur. Kendinize özgü bir tasarım yaptırabilir, hazır bir e-ticaret sistemi alabilir ya da farklı bir site bünyesinde mağazanızı açabilirsiniz.

Özgün yazılım Google tarafından da sevilmekte olup diğer seçeneklere göre daha maliyetli bir seçenek olacaktır. Ayrıca tecrübesiz bir firma ile çalışmak gibi hatalarda bulunulduğunda -ki yaşanmıştır- ilerleyen süreçte teknik problemlerde sıkça çıkmaktadır. Bu yüzden kurulum yaptıracağınız firmalara aşağıdaki soruları mutlaka sorun.

1. Daha önce e-ticaret yazılımı gerçekleştirdiniz mi? Referanslarınız kimler?
 2. SSL gibi güvenlik sertifikaları kurulumunu biliyor musunuz?
 3. Barındırma hizmeti kim tarafından verilecek?
 4. 7/24 teknik destek veren bir ekibiniz var mı?
 5. SEO hakkında bilginiz var mı? Yapacağınız tasarım SEO ile uyumlu mu? Ne kadar?
 6. Tasarım tamamen özgün mü olacak? Yoksa benzer siteler üzerinden mi tasarım yapılacak?
 7. Tasarım + yazılım ücreti bu işi yapan diğer firmalara olan oranı nedir?

Bu sorulara tatmin edici cevaplar alabiliyorsanız verdiğiniz para ve emeğe değecektir diyebiliriz. Yalnız unutmamanız gereken ve sürekli tekrar ettiğim husus “hazır sistemlere oranla kişiye özel yazılımlar her daim daha pahalı olduğudur.

Hazır bir yazılım satın aldığınızda daha doğrusu kiraladığınızda -ki genellikle yıllık ücret ödersiniz, böylece güncelleme ve teknik destek almaya da hakkınız olur- rakip firmalarla aynı altyapıya sahip olduğunuz için daha çok çaba sarfetmeniz gerekecektir. Seo açısından aynı altyapıya sahip siteler ile rekabet etme şansınız düşüktür ancak backlink, sosyal ağ pazarlamaları ve güncel içerik gibi ekstra çalışmalar ile öne geçme şansınızı arttırabilirsiniz. Ayrıca güzel bir reklam planlaması da bu konuda sizi 1-2 adım da olsa öne çıkaracaktır.

Hazır sistemlerin sürekli güncellenmeleri ve teknik bir sorun ile karşılaştığınızda çok hızlı çözüme gidilebilmeleri ayrıca avantaj sağlamaktadır. Teknik departman karşılaştığınız sorunla -muhtemel de olsa- daha evvel karşılaşmış olacağından hem hızlı bir biçimde çözüm bulabilir hem de hatanın tekrarlanmaması için yardımcı olabilecektir.

Bir başka avantaj ise sürekli ilerleyen bilişim sektörüne daha hızlı ayak uydurabilmeleridir. Ayrıca bu iş için bir personel alacaksanız sistemi kullanmayı bilen bir çalışan bulması daha kolay olacaktır.

Peki doğru sistemi nasıl anlarsınız?

Aşağıdaki sorulara net cevaplar almanız çalışacağınız firmanın bu işte ehil olduğunu belirlemede yardımcı olacaktır.

1. Referanslarınız kimler?
 2. SSL gibi güvenlik sertifikaları tarafınızca mı karşılanmakta?
 3. 7/24 teknik destek ekibiniz var mı?
 4. Ne sıklıkta güncelleme yapılmakta?
 5. Paket içerikleri sektör için yeterli mi? Değilse hangi paketi önerirsiniz?
 6. Verdiğiniz yazılım ne oranda değiştirliebilir?
 7. SEO altyapısına uygun bir yazılım mı?
 8. Hangi bankalarla çalışıyorsunuz? Bana ne gibi yardımınız dokunabilir?

Bu tür sorulara aldığınız cevaplar olumlu ise seçtiğiniz firma başarılıdır diyebiliriz.
Bu tür sitelere örnek olarak Hemenal, İdeasoft, Kobimaster, Platinmarket gibi firmalar verilebilir.

Farklı bir sitede dükkan açma seçeneğinde ise genellikle daha düşük bütçeli olmasına karşın, rekabet daha yoğundur. Ayrıca rakip firmaların yaptığı hatalar çoğu kullanıcı tarafından size de mal edilebilmektedir.

Satışlarınızdan komisyon vermeniz dezavantaj gibi görünmesine karşın, kendi sitenizde de banka kartlarına aynı komisyonları ödeyeceğinizi hatırlatmak isterim.

Bu tarz sitelere örnek olarak gittigidiyor, sahibinden ve sanalpazar sitelerini örnek verebilirim. Ayrıca e-ticaret hakkında çok yeniyseniz ve bu iş için ekip kuracak bütçeniz yok ise bu seçenek, sizin için daha doğru bir seçim olacaktır.

Son olarak piyasada Opencart ya da osCommerce gibi ücretsiz e-ticaret yazılımları bulunduğunu belirtmeliyim ancak bunları kullanmanız durumunda tüm sorumluluk tarafınızda olup, teknik bir ekibinizin olması kaçınılmazdır çünkü barındırma hizmeti, güvenlik sertifikası gibi özellikler hazır gelmediğinden tarafınızca karşılanmakta ve herhangi bir hata ile karşılaştığınızda kendi bünyenizde çözüm bulmanız gerekecektir.

Kaynak: http://www.ademaltan.com.tr/e-ticarete-giris-bolum-3-e-ticaret-yontemleri-ve-secim/

Twitter: http://www.twitter.com/altanadem

Facebook: http://www.facebook.com/aademaltann

İletişim: bilgi@ademaltan.com.tr

 
Toplam blog
: 17
: 1201
Kayıt tarihi
: 12.11.12
 
 

Bir eticaret uzmanı olarak uzun süredir e-ticaret, SEO ve Google Adwords gibi konulara kafa yoruy..