Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Temmuz '14

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Ebeveyn olmak ya da olmamak...

Ebeveyn olmak ya da olmamak...
 

Hayatın en zor ama en keyifli, en önemli ama en eğlenceli işi bir bebek yetiştirmek. Özen, sabır, güç, özveri, metanet, olgunluk, anlayış ve bilgelik gerektiriyor ebeveyn olmak. Ama tüm bunların karşısında aldığın ödül muhteşem. Onun büyümesini izlemek, onun karakterini şekillendirmek, onun hayatına yön vermek ve bu çabaların karşılığını görmek inanılmaz bir olgu. Gerçekten çocuğa ne verirseniz genellikle onu alıyorsunuz. O kadar farklı bir duygu ki anlatılamaz...

Ebeveyn olmak anne-baba olmak gibi değil. Yani sadece o çocuğu dünyaya getirmekle bitmiyor iş. Aslında işin zor kısmı yeni başlıyor. O fidanı doğru olarak şekillendirmek, o hamuru yoğurup heykel haline getirmek en zor olanı. Ona öğretmen gereken o kadar çok şey var ki... Ona paylaşmayı, dostluğu, arkadaşlığı, sevmeyi, aşkı, onurlu olmayı, gururu, erdemli olmayı, iyi niyetli olmayı, vicdanlı olmayı, affedici olmayı öğretebilse her ebeveyn şu an dünyamız daha yaşanası bir hal alabilirdi. Ama dışarıda kendini çakal zanneden, bencil, insanlıktan bir haber iki ayaklı hayvanlar dolu.

Doğurdukları çocukları çöp kutularına atan, cami avlusuna bırakan, banyonun havandırmasından fırlatan vicdansızlar aklım ermiyor! Hiç mi sevgi, hiç mi insanlık yok içinizde? Bir insan yavrusuna nasıl kıyabilir? Ne olursa olsun, ne probleminiz olursa olsun dünyaya gelen bir bebeğe bunu yapmanın kimsenin hakkı yok. Madem bakamayacaksın kardeşim 10. Hamilelik haftan dolmadan, bebeğe can gelmeden bak çaresine. Masum bir cana annesi dahil böyle bir eziyet yapmaya kimsenin hakkı yok.

Öte yandan çok maharetmiş gibi art arda doğuran, doğurduğu çocukları kendi kendine büyümeye bırakan ya da büyük çocuğa küçüğünü baktıran, ilgisiz annelere de aynı oranda karşıyım. İş olan doğurmak değil şekerim, kediler de doğuruyor 8-10 tane. Bakamayacaksan, yetiştiremeyeceksen, ilgilenmeyecek, eğitemeyeceksen yapmayacaksın kardeşim. Korunmayı öğreneceksin. Allah hepimize akıl vermiş, yürek vermiş. Kullanmayı öğreneceksin. Kendini de yavrunu da boğmayacaksın cehaletinde. Başındakiler 3-5 tane istiyor diye yapmayacaksın, bakacağın kadar çocuk yapacaksın. Önemli olan kaç tane doğurduğun değil, kaç kişi eğittiğindir. Bunu unutma.

İşte tam bu sebeple önemli olan biyolojik olarak anne-baba olmak değildir. Ebeveyn olmak ya da olmamak işte bütün mesele bu...

Not: Henüz kızım 2 aylık. Az önce izlediğim bir haberde kadının birinin sevgilisinin evinin banyosunda doğum yaptıktan sonra bebeği havalandırma boşluğuna attığını anlatıyordu, bir sonraki haberde de kocasından gizli hamile kalan kilolu bir kadının bebeği doğurduktan sonra kimseye çaktırmadan bir poşette çöp kutusuna attığını gösterdi. Saatlerce ağladım. Bunlar insan olamazlar! Bu yazıyı onun için yazma gereği duydum. 

 
Toplam blog
: 74
: 8561
Kayıt tarihi
: 30.04.14
 
 

İsmim Emel, İstanbul doğumluyum. 29 yaşında, evli ve çocuklu bir satış yöneticisiyim. 8 senedir T..