Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Uzm Pedagog Hemşin Adıgüzel

http://blog.milliyet.com.tr/hemsinadiguzel

23 Ekim '16

 
Kategori
Çocuk Psikolojisi
 

Ebeveynler dikkat!

Ebeveynler dikkat!
 

Kiron Psikoloji


Her ebeveyn çocuğunu farklı saldırılardan korumaya çalışır. Yaşanılan olaylar açık ve net olarak yakınlarımızdaki bireylerden bile korkmamıza neden olmaktadır.  En yakınımızdaki akrabamız, komşumuz tehlikeli bir potansiyelmiş gibi korkarken çocukları nasıl koruyabiliriz?

Bu kadar emin olmadan, en yakınında olan komşusunun, belki de amca, dede, dayı dediği bireyin kurbanı olan bir çocuğun haberi ile sarsılıyoruz bir süredir.  Yabancılarla konuşma, kimseden şeker alma, sana dokunmaya ya da konuşmaya çalışan yabancılar oldu mu bağırarak oradan uzaklaşabilirsin gibi klasik koruyucu cümleler artık etkin olmamakla birlikte çerçevenin biraz daha farklı bir boyutta değişmesi gerekliliği de net olarak anlaşılmaktadır.

Yabancılarla sakın gitme cümlesi eskiden aldığımız uyarılardan biridir. Çocuklarımıza söylediğimiz bu cümle, onları korumayı amaçlasa da yeterli değildir. Çünkü yaşanılan istismarların çoğunun yakın çevreden geldiği ve çocukları tanıyan bireyler oldukları net olarak istatistiklerde görülebiliyor.

Bu süreçte dikkatli olmak gerekiyor. İlk olarak ebeveynlerin iyi dinleyiciler olması önemli. Çocuklar bu tür durumlarla karşılaştıklarında anlatmaktan korkarlar, çekinirler, anlam vermeye çalışırlar. Ebeveynlerine anlattıklarında ebeveynlerinin tepkisini ölçmeye çalışırlar. Bu tür konuları anlatan çocukların yanında sakin kalarak sadece dinlemek ve onları anlamak çok önemlidir. Çocuklarınıza sevildiklerini ve her durumda kabul edildiklerini hissettirin.

Ebeveyn sakin kalmak için kendisine zaman vermeli. Herhangi zorlayıcı bir durumda ebeveynin endişe ve dehşet ile hareket etmesi çocuğu korkutacaktır. Ebeveynler sakinleşmek için derin nefesler almalı.

Eğer çocuğunuz bazı kişilerden uzak durmak istediğini, komik oyunlar oynadığını söylüyorsa bunları ciddiye alarak bu oyunların nasıl oyunlar olduğunu mutlaka sormalısınız.

Çocuklarınıza bedenleri ile ilgili bilgiler vermeniz önemlidir. Özel bölgelerin açıklanması, o bölgelerin sadece kendilerine özel oluşu, sarılmak isteyen ya da dokunmak isteyenlere karşı nasıl tepki vermesi gerektiği açıklanmalı. Bedeninin kendisine ait olduğunu belirterek, doktor kontrollerinde de olsa yanında olacağınızı ve kontrol amaçlı olduğunu belirterek bunun bir oyun olmadığını da belirtmelisiniz.

Çocuğunuzu herkes tarafından sevilen, öpülen, başı okşanan bireyler haline getirmemeye dikkat etmelisiniz. Böylece sınır koymayı ve uzak durabilmeyi de öğrenecektir.

Çocuğunuzu girdiği ortamlarda muhakkak gözlem altında tutmalısınız.  Oyunlar oynayarak tehlikeli bir durumda neler yapabileceğini önceden düzenleyebilirsiniz. Örneğin: ne yapardın, eğer süper markette bizi kaybetseydin? Gibi oyunlar etkili korunma ve yardım çağrısı öğretilerini açıkça öğretebilir. Bu oyunları tekrar tekrar oynamak çocuğunuza da güven verecektir.

Çocuklarınıza ‘’hayır’’ kelimesini öğretin. Bu tür saldırılarda ya da kandırmaya çalışma olaylarında net bir ‘Hayır’ kelimesi ürkütücü olabiliyor. Bu yüzden, sesli şekilde tepkisini koyabileceği hayır durumlarını çalışmalısınız. Arkadaşlarıyla birlikte olması çocuğunuzu güvende tutacaktır.

Çocuğunuzun okulu, kreşi ya da oyun evi ile iletişiminizi devam ettirin ve davranış değişikliklerini sık sık gözlemleyin. Davranışlarında büyük değişiklikler varsa bunlara dikkatle yaklaşın.

İnternete olan ulaşımına ve girdiği sayfalara dikkat edin. Sanal tacizler ve suiistimaller günümüzde gerçekleşebiliyor.

Çocuğunuzla iletişimde zorlandığınızı hissediyorsa kesinlikle deneyimli bir uzman ile görüşün ve destek alın.

Uzm. Pedagog Hemşin Adıgüzel

 
Toplam blog
: 6
: 150
Kayıt tarihi
: 23.07.16
 
 

Almanya'nın Berlin kentinde Pedagoji, SHU ve Psikoloji alanlarında yüksek başarı bursu ile lisans..