Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Mayıs '14

 
Kategori
Üniversitelinin Sesi
 

Ebeveynlere doğru okul seçimi önerileri

Ebeveynlere doğru okul seçimi önerileri
 

Çocuğunuz için okul seçim zamanı geldiğinde aklınızı en çok meşgul eden sorulardan biri “Acaba en iyi okul hangisi?” olabilir.

Kuşkusuz ki bir ebeveyn için en büyük hediyelerden biri çocuğunun eğitimi için iyi bir okul bulmasıdır. . Her anne-baba, çocuğunu en iyi okula göndermek istiyor ve aradığı tüm okullarda mükemmellik için çaba sarf ediyor. En iyi okul için her türlü maddi imkânlar ortaya konuyor.

Doğru okul seçimi çocuğunuzun geleceğinde en büyük rollerden birini oynuyor. Bu nedenle ebeveynlerin çocuklarını gönderecekleri okulu seçmeden önce iyi düşünmeleri gerekir. Ancak çocuğunuzun kendini en iyi şekilde geliştireceği okulu bulmak sandığınız kadar kolay olmayabilir.
Çocuğunun gideceği okulun çok önemli olduğunun farkında olan anne-babalar, okul seçme sürecinde kendilerini baskı altında, karmaşık hatta stresli hissederler.

Ülkemizde tüm okullar milli eğitim sistemine bağlıdır. Ancak bu aralarında hiçbir fark olmadığı anlamına gelmez. Bir okulun eğitim kadrosu, altyapısı, konumu, tarihi, araç gereçleri ve veli ilişkileri okulun başarısını belirleyici etmenlerdir.
Her çocuk bir bireydir ve farklıdır. Çocuğunuzun yeteneklerine ve ihtiyaçlarına uyan okulu bulmak için birkaç ön araştırma yapmanız gerekebilir.

  

 

 

 

 

Oğlum Doruk, 2 yaşından itibaren anaokuluna gidiyor. Ben şanslıyım ki güzel bir anaokulu buldum. Fakat bir anne olarak anaokulu seçme sürecinde bile o kadar karmaşık ve stresli bir dönemden geçiyorsunuz. En iyiyi bulma stresi. Tabi burada herkesin “en iyi” algısı farklıdır. Kimi okulun dış görünümü ile ilgilenir, anne-babaya sundukları ile ilgilenir… Kimi yemeklerle, okulun hijyeni ile ilgilenir. Ben, daha çok oğluma nasıl bir eğitim verecekler? Oğlum burada mutlu olabilecek mi? güvende mi?  gibi konulara kafa yoruyordum. Dediğim gibi şanslıyım ki iyi bir anaokulu buldum. Ama önümüzde bir süreç daha başlıyor. Okul öncesi eğitim ve ilkokul.

Okul seçiminde elinizdeki alternatifleri değerlendirirken aklınızda bulunması gereken tavsiyeler:

İlki ve en önemlisi, çocuğunuzun yeteneklerini, yatkınlıklarını, ilgi alanlarını ve öğrenme yaklaşımlarını bilmeniz çok önemli. Çocuğunuza en 'uygun' okul onun ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayan okuldur. Çocuğunuzun yetenekleri ve kişiliğini göz önüne alarak ihtiyaçlarını karşılayabilecek okulları araştırın.

Çevrenizdeki okulları araştırın. İlginizi çeken bir okul varsa internet sitesinden veya okuldaki yetkili birinden bilgi sahibi olabilirsiniz.

Okulu ziyaret edin ve çocuğunuz için güvenli olup olmadığına bakın.

Okul yöneticileri ve öğretmenleri ile görüşerek okulun amacı ve uyguladığı eğitim yaklaşımları hakkında bilgi edinin. İyi bir okul amaçlarını belirlemiştir ve bu amaçları nasıl uyguladığını örneklendirebilir.

Belli bir okulla görüşürken öğretmenlerin tecrübelerini ve okulun başarılarını öğrenin. Seçeneklerinizi biraz daraltarak deneyimli, alanında uzman öğretmenlerin bulunduğu okullara indirin.

Sınıf mevcutlarının kalabalık olmadığı, öğretmenlerin çocuğunuzla bireysel olarak ilgilenebileceği okulları araştırın.

Ailelerin de eğitimin içinde yer almasının öğrenciye faydası büyüktür. Bu nedenle iyi bir okulda öğrenci-öğretmen-veli ilişkisi güçlü olmalıdır.

Çeşitliliğe önem veren ve toplumsal hizmete odaklanmış okulları araştırın.

Güçlü bir okul ruhu ortamında öğrenciler öğrenmeye motive olmuştur ve okula düzenli bir şekilde devam ederler. Bu, sizin çocuğunuzun başarısını da olumlu yönde etkiler.

Okulun dersler dışında spor, sanat ve sosyal aktivitelere önem vermesi o okul için artı bir puandır. Okulun öğrenci başarılarını ölçmek için araçları nelerdir? Daha önce mezun olanların yüzde kaçı üniversiteye gidebilmiştir? Okuldan mezun olanların başarı dereceleri nedir? Bu gibi soruların yanıtlarını da doğru okulu seçmeden önce araştırmanız yararınıza olacaktır.

 ·         

Hepsinden önemlisi küçüktür anlamaz demeyin çocuğunuzun fikirlerini dikkate alın. Çünkü gününün çoğunu orada geçirecek olan o. Çocuğunuz sizin seçtiğiniz okula gitmekten memnun olmayacaksa bütün uğraşlarınız boşa gider ve başarısız olur. Yine de okul seçimi tamamen çocuklara özellikle küçük yaştaki çocuklara bırakılmamalıdır.
İlköğretim ve orta-öğretimlerini aynı okulda devam ettirmek çocuğunuz için büyük bir avantaj olacaktır. Hem okul değiştirerek uyum sorunları yaşamaz hem de tutarlı bir eğitim almış olur.
Eğitim sürecinde çok önemli yer tutan öğrenci-öğretmen-veli ilişkisi okul seçme sürecinde de atlanmaması gereken bir noktadır. Bu üç tarafın karşılıklı fikir ve bilgi alışverişi ile çocuğunuza en uygun okulu bulacağınızdan eminiz.

Unutmayın ki iyi bir okul demek iyi bir gelecek demektir.

http://filgunluk.blogspot.com.tr/

 

 
Toplam blog
: 68
: 2103
Kayıt tarihi
: 20.01.14
 
 

Merhabalar,  Çocuk yaşlarda hissetmiş olduğum ve bastırdığım hislerim 2016 'da Theta Healing eğit..