Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Mayıs '17

 
Kategori
Çevre Bilinci
 

Ecological Literacy

“ÇEVRE OKURYAZARLIĞI” PROJESİ

HIRVATİSTAN HAREKETLİLİĞİ

Vali M. Lütfullah Bilgin Ortaokulu’nun ortak olarak yer aldığı Erasmus+ “Ecological Literacy” projesinde üçüncü durağımız, Hırvatistan’dı. İkinci kısa süreli öğrenci değişimi hareketliliğine katılmak üzere, 23-29.04.2017 tarihleri arasında üç öğrencimizle birlikte, Hırvatistan’ın  Cakovec şehrinde bir hafta geçirdik.

Yolculuğumuz, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı sabahı başladı, havaalanı transferiyle birlikte yaklaşık yedi saatlik bir yolculuktan sonra başkent Zagreb’e vardık. Zagreb’e, yaklaşık 100 km. mesafedeki Cakovec’e doğru yola koyulduk. Otele vardığımızda dostlarımız ve ev sahibi aileler bizi bekliyordu. Sıcak bir karşılamadan sonra, tüm ekip çevrenin bitki ve hayvan çeşitliliğini inceleme fırsatı bulduğumuz Mura bölgesindeki Mura Nehri gezisine çıktık. Bölgenin geleneksel el sanatlarını ve nehir üzerindeki değirmenleri gördük. Gezi, akşam yemeği ile son buldu, öğrenciler evlere; öğretmenler otele gitmek üzere ayrıldık.

İkinci günün sabahı, ekibimizin, Cakovec belediye başkanı, Stjepan Kovac tarafından belediye binasında kabul edilmesiyle başladı. Keyifli geçen bir sohbet ve iyi uygulamaların paylaşımından sonra, bir turist rehberi eşliğinde Cakovec şehrini keşfetmek üzere tekrar yola çıktık.

Öğle yemeğinden sonra, muhteşem bir ekolojik bahçesi olan Novo Selo Rok okuluna uğradık. Burada öğrenciler yanlarında getirdikleri tohumları arkadaşlarına tanıtıp değiş tokuş yaptılar. Aynı zamanda birlikte 15 tane elma ağacı diktiler. Ev sahibi okulun öğrencileri tüm katılımcılar için kültürel bir program ve geleneksel oyunlar hazırlamışlardı. Programın ardından Sivica’da bulunan güneş panellerini görmeye gittik, yenilenebilir enerjinin önemini ve güneşten enerji üretimini öğrendik.

Aynı gün son durak, tüm Elit ekibinin karışık olarak eşleştirildiği ve çekişmeli takım oyunlarının oynandığı Accredo Adrenalin Parkı’ydı. Öğrencilerimiz harika zaman geçirdiler.

Üçüncü gün ev sahiplerimizin hazırladığı resepsiyonla başladı. Geleneksel şarkılar ve danslar eşliğinde okul müdürü Sinisa Stricak ve Hırvat proje koordinatörü Ivana Ruzic tarafından karşılandık. Resepsiyona hazırladıkları geleneksel yemeklerle ev sahibi veliler de katıldı. Daha sonra, okulu keşfetmeye başladık ve farklı atölye çalışmaları gerçekleştirdik. Öğle yemeğinden sonra, hepimiz Drava Nehri’nde düzenlenen bot gezisine katılıp keyifli anlar geçirdik.

26 Nisan Çarşamba günü, Avrupa’nın en güzel kalelerinden biri olan Trakoscan Kalesi’ni ziyaret ettik ve Hırvatistan bölgesini tarihini öğrenme fırsatı bulduk. Öğle yemeğinden sonra başkent Zagreb’e doğru yola çıktık. Orada, Katedral, Mandusevac Çeşmesi, Ban Jelacic Meydanı, Ilica Caddesi, Taş Kapı ve diğer önemli yerleri gezip, şehrin tarihini öğrendik.

Beşinci gün, proje etkinliklerinin, ortaklar arası etkileşimin ve ara raporların tartışıldığı bir koordinatörler toplantısı gerçekleştirdik. Okulda, doğal malzemelerden dekoratif eşyalar, geleneksel oyun ve eşyalar ve eski kıyafetlerin geri dönüşümü adlı üç farklı çalıştay gerçekleştirdik. Öğle yemeğinden sonra, barok Varazdin kasabasını görmeye gittik ve tarihi, kültürü ve uluslararası önemini öğrendik. Akşam olduğunda, öğrencilerimiz kendileri için düzenlenen yüzme etkinliğine katılıp eğlenceli anlar yaşadılar.

Altıncı gün, ev sahiplerimiz bizi bölgenin geri dönüşüm alanında öncü kuruluşlarından olan Tehnix d.o.o şirketine ve Drava Nehri’ne altın aramaya götürdüler. Öğleden sonra, ortak ülkelerden öğrenciler, hazırladıkları okulları, şehirleri, ülkeleri ve yerel etkinlikleriyle ilgili sunumları arkadaşlarıyla paylaştılar. Sunumların ardından koordinatörlerin yeni etkinlikleri planladıkları, yaygınlaştırma yollarını tartıştığı bir toplantı daha düzenlendi. Tüm katılımcılar için düzenlenen sertifika töreninin ardından, veda partisi ile geceyi sonlandırdık.

Yedinci gün, sabah erkenden kalktık ve ev sahibi veliler öğrencilerimizi getirir getirmez, dostlarımızla vedalaşıp Zagreb’e havaalanına doğru bir kez daha yola koyulduk.

Hareketlilik boyunca, yanımızda olan Hırvat koordinatör Ivana Ruzic, okul müdürü Sinisa Stricak, proje ekibinin değerli üyeleri ve öğrenci velilerine gösterdikleri ilgi ve hazırlamış oldukları harika program için teşekkür ederiz.

 
Toplam blog
: 6
: 560
Kayıt tarihi
: 10.10.16
 
 

Gaziantep'te İngilizce öğretmeni olarak görev yapmaktayım. Bir süredir çevre bilinci, geri dönüşü..