Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Aralık '10

 
Kategori
Doğal Tedaviler
 

Eczacılar Neden Mesleklerine Sahip Çıkamıyor?

Eczacılar Neden Mesleklerine Sahip Çıkamıyor?
 

Salvia officinalis= Adaçayı


Bitkisel ürünlerle tedavi yöntemleri, tedaviye destek amaçlı yöntemler arasında son yıllarda ilk sıraları alıyor. İnsanlar doğal olanın aynı zamanda zararsız olduğuna da inanarak, kimyasal içerikli ilaçlardan bitkisel ürünlere ( DROGlara ) yöneliyor.

Kimyasal olarak elde edilen ilaçların kökeni tabii ki doğadan geliyor. Yıllarca farklı tedavilerde kullanılmış bitkilerden, etkili olan maddenin ayrıştırılmasıyla kimyasal ilaç kavramı ortaya çıkıyor. Bitkide bulunan onlarca organik- inorganik madde arasında, etkin olan maddenin çekip çıkarılması, belli tedavi dozlarında kimyasal ilaca dönüştürülmesi gayet mantıklı. Mantıksız olan doğal tedavi yöntemlerine kendimizi bilinçsizce kaptırmış olmamız.

İnsanlar doğal yöntemlerle tedavi olurken, farkında olmadan bitkideki etkin madde yanında farklı içerikleri de vücutlarında depo edebiliyor. Basit bir örnekle somutlaştıralım: ADAÇAYI halk arasında, üst solunum yolu enfeksiyonlarında tedaviye destek amaçlı kullanılır, içeriğindeki uçucu yağlar ve tanenlerin etkisiyle öksürüğü hafiflettiği, nefes alımını kolaylaştırdığı doğrudur. Fakat adaçayının diğer muhteviyatlarından olan östrojen kökenli maddeler, vücudun hormonal dengesine olumsuz etki edebilir ya da tanenlerin damar büzücü etkisi hastanın tansiyonunu yükseltebilir.

Kısacası doğal yöntemlerle tedavi olayım derken, aslında vücuda gereksiz ya da zararlı maddeleri de almış olabiliyoruz. Bitkisel tedaviyi olumsuzladığımı zannetmeyin, çünkü benim de en çok tercih ettiğim ve ilgi duyduğum yöntemlerden biri. Sadece doğru şekilde uygulanmadığında her türlü tedavinin zararlı sonuçlar doğurabileceğini, onun için de işin uzmanlarına danışarak kullanmakta fayda olduğunu söylemeye çalışıyorum.

Maalesef bu konunun uzmanları olan eczacılar her zamanki gibi sessizliklerini koruyor. Ülkemizde ilaç olarak kullanılan bitkisel ya da hayvansal kaynaklı ürünleri, yetiştiği bölgeden toplanmasına, saklama koşullarından kullanıldığı alanlara, etkin maddesinden ayrıştırılmasına kadar her aşamasıyla ilgilenen bilim dalları ( FARMAKOGNOZİ- FİTOTERAPİ ) sadece Eczacılık Fakülteleri' nde ders olarak okutuluyor. Buna rağmen TV lerde, gazetelerde bu konuda açıklama yapan uzmanlar arasında eczacıları göremiyoruz, çünkü onlar kendi alanlarına sahip çıkmak yerine, Sosyal Güvenlik Kurumu' nun prosedürlerine gömülmeyi tercih ediyorlar.

Buna ne denir? Kendi işimizi yapmazsak, yapacak birileri çıkar elbet.

Selam ve Saygılarımla...

 
Toplam blog
: 26
: 4041
Kayıt tarihi
: 06.10.10
 
 

1974 Tunceli doğumluyum. 1996 Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi mezunuyum. Folklorik müzik ..