Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ağustos '12

 
Kategori
Yemek - Mutfak
Okunma Sayısı
417
 

Edalı güzelim; Manken biberim

Edalı güzelim; Manken biberim
 

Bir bilsen seni

Pek çok severim.

İncesin, zarifsin, kıvrım kıvrım güzelsin.

Ege’nin İncisi İzmir’de hüküm sürersin.

Pazarlarda bir edayla, tezgâhları süslersin.

Hem acısın, hem tatlı…

Kıyamam sana ben!

Doğrarım dilim dilim, bir de domates eklerim. Turşunu ikram ettiklerimden, methiyeler dinlerim. Daha yok mu diye isteyeceklerini, bakışlarından hissederim.

Eee bu kadar meth ettikten sonra, şu turşu tarifini, herkese verelim.

Efendim...

1 kilo manken yeşilbiber;)))

2 kilo domates

2 baş sarımsak

1 su bardağı sirke

2 demet maydanoz

1 çorba kaşığı toz şeker

1 çorba kaşığı tuz

 

Malzemeler bunlar…

İlk önce ellerinize eldiven takacaksınız ki biberleri doğradıktan sonra, saatlerce elleriniz acıyla yanmasın.

Güzelce yıkanıp, süzülen biberleri minik minik doğrayıp derin bir kabın içine aktaracaksınız. Domatesleri de rendeleyip, üzerlerine ilave ettikten sonra, soyulmuş sarımsakları da incecik incecik kıyacaksınız. Keza maydanozları da aynı şekilde…

Tüm malzemeleri birlikte kabın içerisinde harmanlayacak ve domatesin gök suyunu salması bakımından akşamdan sabaha kadar ya da en az 5-6 saat kabın içinde bekleteceksiniz. Daha sonra hazırladığınız turşuyu kavanozlara doldurup, kavanozların kapaklarını sıkıca kapatmadan önce de birer tatlı kaşığı zeytinyağını ilave ederek, kavanozları gölgede bir yerde muhafaza edeceksiniz.

Ne zaman ki turşularınız yemeye hazır hale geldi? Takriben 20, 25 gün kadar sonra…

Manken biberlerden yaptığınız turşuyu yemeklerinizin yanında, sevdiklerinize ikram edeceksiniz. Tabii yerken de beni anmayı ihmal etmeyeceksiniz;)))

Hadi önce pazara, sonra tatlı telaşlara karılmaya…

Eeee kış gelmeye hazırlanıyor, her ne kadar Ağustos’ta olsak da. Kapıda kapıda. Günler bir çırpıda geçiyor, göz açıp da kapayıncaya kadar.

Sofralarınız bereketli ve şen, tarif kârınız Ayşen.

Afiyet şeker olsun.

Sevgilerimle…

 

 

 

 

Ayşen Arslangiray Kura

17 Ağustos da/İzmir’den

 

 

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

İstanbul'da tatlı biber yok, bizim orada(Amasya)da acı biber yok.Küçük,taze,yemyeşil tatlı biber.O kadar güzel olur ki.Kazık gibi kart,kocaman çarliston hiç güzel değil.

Kerim Korkut 
 27.08.2012 15:03
Cevap :
Ege'de yetişen sebze ve meyvalar, çok çeşitli ve her yakaya da buradan gidiyor zaten. Teşekkürler.  28.08.2012 1:54
 

Hocam , o biberden yok burda. Laz kizina da kiyamam! En iyisimi sen bize bir kavanoz hazirla gonderiver! Saglik ve saygiyla

Newyorker 
 18.08.2012 4:39
Cevap :
Tamam canım kardeşim, eğer kargo ile yiyecek gönderilebiliyor ise mutlaka gönderirim. Bu arada tüm ailecek bayramınızı en içten sevgilerim ve sağlık dileklerimle kutluyorum. Sevgiler...  19.08.2012 11:43
 

Yani, biber biber olalı, bu kadar okkalanmamıştır:) Şimdi sizi yanlış anlayıp 5-10 mankeni tuzlu suya basmasınlar:) Sevgiler.

Ata Kemal Şahin 
 17.08.2012 22:34
Cevap :
Olur mu olur! Aslında iyi de olur;)))Turşu olmayı hak edenler de yok değil hani. Teşekkürler, dost selam ve saygılar...  18.08.2012 1:23
 

Ayşen Hanım'cığım ne hoş dizeler dökülmüş dilinizden bibere. Eminim daha bir ballanmıştır bunları duyunca. Şimdi yapmış olduğunuz o turşu yenmez mi? Çok severim ama yıllardır yapmıyorum artık, fazlaca iştah açtığından...:) Selamlar, mutlu kalın...

Ayşegül HAYVAR 
 17.08.2012 12:57
Cevap :
Canım Ayşegülcüğüm,ben o turşuyu sadece salata ile yiyorum.Zaten hep salata yiyorum ki:)))Bence dene, enfes bir turşu oluyor.Yalnız dikkat et, parmakların bu arada güme gitmesin.;))) Sevgilerimle canım.  18.08.2012 1:46
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 533
Toplam yorum
: 2840
Toplam mesaj
: 43
Ort. okunma sayısı
: 1360
Kayıt tarihi
: 14.11.10
 
 

Aydoğdu; kızgın güneşinde Ağustos'un, sararmıştı altın sarısı başaklar. Kırlangıçların göç dansın..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster