Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Haziran '15

 
Kategori
Eğitim
 

Edebiyat LYS 2015 ve bir sorunun tahkiyesi

Edebiyat LYS 2015 ve bir sorunun tahkiyesi
 

.


Dün, 2015 LYS Türk Dili ve Edebiyatı sınavı yapıldı.

Zordu, kolaydı, sorular yayımlandı, yayımlanmadı, ÖSYM  ne yapmaya çalışıyor, kopya çekildi mi çekilmedi mi?

Liste uzun anlayacağınız…

Şimdi,  üniversite sınavlarında öğrencilerin   içinde bulunduğu mukavemet edilmesi oldukça zorlu  girdaba  dair  hipotetik bir örnek vermek istiyorum.

Varsayalım ki, bir öğrencimiz liseyi bitirmiş…  Ayrıca hem  üniversite sınavına hazırlanıyor, hem de Taksim’deki bir hukuk bürosunda harçlığını çıkarmak üzere  yarım zamanlı olarak çalışıyor.  Veee ayrıca sıkı da bir Milliyet gazetesi okuru.

Hukuk bürosu Taksim’de olduğu için, her sabah evinden  çıkıp İstanbul Metrosu'na doğru ilerliyor. Gazete bayiinden Milliyet’ini alıyor.  İstanbul Metrosu’na biniyor.  Milliyet’i okumak istiyor okumasına ancak  aklında işi var.  Bu yüzden Milliyet’in  “Levent Kırca’ya ünvan şoku” başlıklı haberini bile okuyamıyor…Erteliyor. 

Yolda ise, çantasındaki bazı evrakları  sıraya koyuyor.  Şirketlere ait hem de Türkiye Cumhuriyeti noterlerince onaylanmış imza sirkülerleri,  yine Türkiye Cumhuriyeti’ne ait Ticaret  Sicili  Gazetesi nüshaları…Tabii bunları sıraya dizerken, noter onaylı imza sirkülerlerinde  geçen, falan falan şirketin ticaret ünvanı, başlıklı büyük puntolarla yazılmış cümlelere gözü çarpıyor.

Sonra Türkiye Ticaret Sicili gazeteleri. Orada  da  falan falan şirketin ticaret ünvanı başlığı altında, bir takım şirketlere ait yönetim kurulu kararları, ortaklık payları ve sair ayrıntıları görüyor.

Devamında, metrodan inip  yürüyen merdivenlere doğru ilerlerken, bu sefer de gözleri duvardaki mermer üzerine ince bir işçilikle kazınmış  İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait yazıya takılıyor.

Orada  da   halka verilen bir mesaj  ve mesajın içinde geçen  “ünvan” kelimesini görüyor.

Türkiye’nin en çok okunan gazetesinde, Türkiye Cumhuriyeti noterlerinin basıp onayladığı imza sirkülerlerinde, Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nde, milyonlarca insanın yaşadığı Türkiye’nin en büyük metropolünün metrosunun duvarında, hem de mermer taş üzerine işlenmiş şekilde…

Her yerde ünvan, ünvan, ünvan…Ve bizim bu gencimiz dün üniversite sınavına giriyor.

Kim olursa olsun, dünkü üniversite sınavında karşısına çıkan  “ünvan” kelimesinin yazılışını doğru kabul eder  ve  bu durumda da o soruyu  yanlış işaretlemiş olurdu.

2010’daki  "Hepsine doğru cevabı verebilene şimdiden helâl olsun" başlıklı  yazımda,  şu unvan-ünvan konusuna  şöylece bir değinmiştim.  Oh ne güzel dün de sınavda aynısı çıktı.

Bakın şimdi başka bir uyarı yapıyorum gençlerimize.  Örneğin, limited  değil limitet !

Sınavda çıkarsa, hiç şaşırmayın. Sonra vay ben duymadım, vay niye haberim yoktu olmasın.

Sabrın sonu ile

 

**Levent Kırca'ya ünvan şoku başlıklı yanlış haber başlığını görmek için burayı tıklayınız.

**Hepsine doğru cevabı verebilene şimdiden helâl olsun başlıklı yazı için burayı tıklayınız.

 
 
Toplam blog
: 269
: 1885
Kayıt tarihi
: 08.01.07
 
 

Kabataş Erkek Lisesi Matematik (1992) Marmara Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Mak..