Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ekim '08

 
Kategori
Edebiyat
 

Edebiyat ve Yazı Hataları

Edebiyat ve Yazı Hataları
 

Dilin yapısal gövdesi edebiyattır. Dilde zenginliğin dinamiğini edebi eserler oluşturur. Anlaşabilmenin kolaylaşması için edebiyat kültürünün zengin olması gerekir.

Okunanın doğru anlaşılması için de yazının doğru yazılmış olması gerekir. Edebi kültürü ve bilimsel dağarcığı dolu olanlar okuduklarındaki yanlışlıklar görünce fark edip doğrusunu bilir; ya doğrusunu bilmeyenler yanlış olanı okuduğunda öğrendikleri de yanlış olacaktır.

Bu yanlışlığa neden, yazanın yanlış bilmesinden olmaz çok zaman, yazarken kelime hece veya çoğunlukla harf atlama nedeniyle olabilmektedir. Unutulmaması gerekir ki diğer imla araçları noktalama işaretleri de yazıda önemli anlam değişiklikleri yaratmaktadır.

İmla hataları çoğunlukla yazarı aklından geçtiği gibi yazdığı kanısı ve göz aldanmasıyla kendisi tarafından imlaya odaklı dikkat etmeyince, sadece okumak için baktığında farkında olamamaktadır. Kelime içinde harf düşmeleri ve bazen hecelerin hatta kelimelerin dahi atlandığı durumları konu akışı kontrollerinde fark etmek mümkün olamamaktadır.

Bu atlama hataları kadar yanlış harf yazımları veya tuşlanması da önemli yanlışlıklar doğurduğu gibi kelime imla hataları da ayrı bir bilinç hatası oluşturmaktadır, bu duruma örnekler : “yalnız” kelimesinin “yanlız” şeklinde,
“yanlış” kelimesinin “yalnış” şeklinde, “kulüp” kelimesinin “klüp” şeklinde, “herkes” kelimesinin “herkez” şeklinde, “grup” kelimesinin “gurup” şeklinde, “sürpriz” kelimesinin “süpriz” şeklinde, “çare” kelimesinin “çağre” şeklinde, yazılmasıyla yine buna yakın hataları veren bağlaçların de, da, veya soru oluşturan mı, mıyım eklerinin bitişik yazılması.

Yine diğer bir imla hatası kelime birleştirmeler veya ayırmalar; Yanlış: bilirmisinki Doğru: bilir misin ki, bir şey kelimesinin “birşey” şeklinde yazılması,

Diğer taraftan anlamdaş kelimelerin birlikte kullanılması, belki vurgu etkisi için kullanıldığı varsayılsa da yine de yazılım ve ifade hatasıdır. Geri iade” çok sık yapılan bir hata, iade, zaten geri vermektir. Yazım hataları nedeniyle anlatım hataları da kendiliğinden meydana gelmekte, bu durum yazı mesaj ve temasının yanlış anlaşılması yanında kişisel ilişkilerde de anlaşmazlıklara neden olabilmektedir.

Yanlış yazım ve anlatımdan kaçınmak için temel nitelikleri, esas prensipler olarak benimseyip anlatımda; duruluk, sadelik (yalınlık), Doğallık (tabilik), açıklık ve sağlamlık ilkelerine dikkat edilmeli. İmla yanlışlarının yapılmaması kadar, anlatımı dilbilgisi yanlışları da bozmaktadır. Bu sorunları karmaşıklaştıran yanlışlar, yazım hataları olmaktadır.

Bu hatalar okuyucularda yanlış bilgilenmeye neden olmakta, ancak elle yazılan yazılarda bu durumlar çok az olmakla birlikte bilgisayar-klavye kullanımında daha çok olmaktadır. Bu duruma neden birazda düşünce ile parmakların daha iyi uyum göstermelerine rağmen harfler parmakların arasında ki kalemden çıkması yerine klavyeden harf seçiminde uyumsuzluk daha çok olmaktadır. Bu hatalarda bitişik harf tuşlarının tıklanması da bu hatalara bir diğer örnektir.

Bu durumun onarımı ve telafisi için de bilgisayar teknolojik kolaylığı devreye girmekte; yazı programları içinde imla kontrol bellekleri devreye sokularak önemli bir hata kaynağı bertaraf edilmiş (Önlenmiş) oluyor. Bu nedenle yanlış anlama veya bilgilenmenin önüne geçilmiş olmaktadır. Fakat hata motu olmayan int. Sayfalarında ki metin, yorum ve form yazımlarında bu hataların farkına varılmamaktadır. Son sanal yazım ve edebiyat aracı olan klavye kullanımındaki akıldan geçenlerle parmakların tuşlar içinde gezintisi bu aşamada uyumun önemini gerçekten öne çıkarmaktadır.

Eğitim ve öğretimde dikkat edilmesi gereken en önemli konu bu uyum alışkanlığının kazanılmasıdır.

Aslında en önemli hata, imla hatalarının umursanmamasıdır. Bu konuda tabii ki benim de yanlışlarım çok olmaktadır. Dikkat edilmesi gereken yanlışların farkında olmaya çalışarak hataları önemsemektir. Bu konu oldukça kapsamlı ancak kısaca özetlemeye çalıştım.

 
Toplam blog
: 376
: 1841
Kayıt tarihi
: 06.07.07
 
 

Hayat herkes için aslında yalnızlıktır. hiç kimsenin doğal garantisi yoktur. (Günlük atüel haberl..