Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mart '13

 
Kategori
Kitap
 

Edebiyatımızda Kadın Yazarlar sözlüğü

“NERİMAN AĞAOĞLU VE ZERRİN SARAL ANKARA’DA OKURLARIYLA BULUŞTU.”

Neriman Ağaoğlu ve Zerrin Saral tarafından hazırlanan “Edebiyatımızda Kadın Yazarlar Sözlüğü” Phoenix Yayınevinden çıktı kısa bir süre önce.

16.03.2013 tarihinde de Ankara’da düzenlenen bir söyleşi ve imza gününde okurları ile buluşmanın mutluluğunu yaşayan  Neriman Ağaoğlu ve Zerrin Saral’ın heyecanı gözlerinden okunuyordu.

Bu sözlükte 1190 kadın yazar yer alıyor. Edebiyat alanında (şiir, öykü, roman, eleştiri, deneme, oyun vb.)  Osmanlı’dan günümüze kitap yayımlamış tüm kadın yazarları kapsama iddiasında olan bu çalışma 511 sayfadan oluşuyor. Soyadı sırasına göre yer alan kadın yazarların kısa özgeçmişlerine ve eserlerine rastlamak mümkün.

Kitapta yer alan Önsöz’lerinin bir bölümünde “Edebiyatımızda Kadın Yazarlar Sözlüğü,  Tanzimat’tan bu güne edebiyat alanında yazarak kamusal alana çıkan tüm kadın yazarları kapsama amacındadır. Bu nedenle, isimlerin edebi niteliklerini ve edebiyatta devamlılıklarını göz ardı ettik. Kendisini edebiyat alanında yazarak ifade eden kadınları, tarihsel süreçleri içinde açığa çıkarmayı amaç edindik. Tanzimat öncesi ise, sınırlı da olsa çalışmalarımızın kapsamındadır.” diyorlar Neriman Ağaoğlu ve Zerrin Saral.

Zerrin Saral konuşmasının bir bölümünde “Sanatın cinsiyetsiz olduğu söylense de ne yazık ki erkek egemen söylemin hakim olduğu bir gerçektir. Bu konu, günümüzde bir parça aşılsa da geriye dönüp baktığımızda yazdıklarını su yüzüne çıkaramayan nice kadın yazar olduğu aşikardır.Öte yandan kadın yazarlarımızın kendilerini yaşamlarıyla birlikte ortaya koyma hususunda çekimser kaldıklarını gözlemledik çalışmamız esnasında. Bazı bilgilere ulaşmamız hiç de kolay olmadı.Yazarımızın yaşayıp yaşamadığı, nerede, ne zaman gibi sorularımıza yanıt bulamadık. Buna rağmen, yani eksik olan bilgilerin varlığına rağmen edinebildiğimiz bilgiler çerçevesinde mevcut olanı paylaşabilme cesaretini gösterdik.” dedi.

Neriman Ağaoğlu ise “Çalışmamızın bizi yüz yüze getirdiği gerçek, kadın tarihinin yazısız bir tarih olduğudur. Çalışmamız, türü, içeriği ve kapsamıyla bir ilk olma iddiasındadır.İddiamız “Edebiyatımızda Kadın Yazarlar Sözlüğü” nün tamamlanmış olduğu anlamına gelmez. Devamı mutlaka gelecektir. Çünkü kadınlar yazmaya, yazarak kendilerini ifade etmeye devam ediyorlar.” şeklinde konuştu. 

Katılımcıların yönelttikleri soruları da cevaplayan Ağaoğlu ve Saral, konu hakkında görüşlerini paylaşan konuklarını can kulağıyla dinlediler.

Söyleşi sonrasında kitaplarını imzalayan Neriman Ağaoğlu ve Zerin Saral okurlarıyla bol bol fotoğraf da çektirdiler.

“Eli kalem tutan ve cinsiyeti kadın olan kişiler hakkında okurun baş vurabileceği, özlü bilgilerle donanmış bir kaynakça hazırlamak hem gerekli, hem  emekli, hem de yararlı bir çabadır. Neriman Ağaoğlu ve Zerrin Saral’ı kutlamak gerekir, kanısındayım.” diye sesleniyor kitabın ikinci Önsöz’ünden sevgili Erendiz Atasü.

Ben de O’nun bu görüşüne katılıyor ve bir kadın yazar olarak bu değerli çalışmanın içinde yer almaktan mutluluk duyduğumu söylemek istiyorum.

Teşekkürler Neriman Ağaoğlu…

Teşekkürler Zerrin Saral…

 

SİBEL UNUR ÖZDEMİR

 

 
Toplam blog
: 755
: 776
Kayıt tarihi
: 13.06.07
 
 

Ankara'da doğdum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi Ankara'da tamamladım. AÜİF iş idaresi b..