Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Birgül Parlak Mavi Kitap

http://blog.milliyet.com.tr/birgulparlak

25 Temmuz '16

 
Kategori
Edebiyat
 

Editöryal yazım ve editörlerinin görevleri

Editöryal yazım ve editörlerinin görevleri
 

Editörlerinin görevleri


Editöryel Yazım
Editöryel yazım sık sık yazma stiliyle karıştırılır. Yazma stili bir yazarın “sesi” ya da dili kullanma biçimini anlatırken, editöryel yazım, kullandığınız sözcüklerin tutarlılığını ve sağlamak ve metnin etkileyiciliğini arttırmak için editörün metne uyguladığı bir dizi kuralı anlatır.
Yayın evleri hangi editöryel kurallara uyar?
* Tarihler ve Sayılar
* Büyük harf kullanımı
* Noktalama
* Virgül
* Noktalı Virgül (;)
* İki Nokta (:)
* Üç Nokta (...)
* Kısa Çizgi, Uzun Çizgi
* Eğik Çizgi ( / )
* Ters Eğik Çizgi ( \ )
* Tırnak İşareti ( “ ” )
* Tek Tırnak İşareti ( ‘ ’ )
* Yay Ayraç ( ( ) )
* Köşeli Ayraç ( [ ] )
* Kesme İşareti ( ‘ ) gibi.
Kitap Yayımlamak/
 
Kitap editörlerinin görevleri nelerdir?
 
Editör kitabın bütünün inceler, bölümler halinde ayrılmış ise bölümlerin kısalığını ve uzunluğunu inceler. Kitapta yer alan konular ile ilgili yanlış ve eksik bilgileri inceler, var ise ilave edilmesi gerekenleri belirtir? Tekrar var mı? Konu dağınık mı anlatılmış ayrıntılar gereksiz mi verilmiş inceler. Editörler mezun oldukları bölümden kaynaklı alışkanlıkları ile çok okur ve sürekli gündemi takip ederler. Takip edilen ve tutulan kitapları ve içeriklerini bilir ve yazarı buna göre yönlendirirler.
 
Editör kitabın konusunun anlatım tutarsızlıklarını ve yanlışlıkları yazar ile paylaşır ve yazara fikir verir. Mantık ve kurgu hataları var mı?
       
Yazar kitabını yazarken heyecan ile yazdığında ve kendini doğru eleştiremeyeceğinden kitabına dışardan bakamaz. Mantık ve kurgu hatalarını görmesi de pek mümkün olmaz. Editör kitabı inceler ve hataları bulur. Kitabın anlatım dili akıcı mı? Editör anlatım dilinin akıcı olmasına önem verirler, kitabın sürükleyici ve ilgi çekici olmasını anlatımın akıcı olabilmesi için gerekir ise yazara kurgunu değişmesini de önerebilirler. Kitabınız için seçtiğiniz isimi sorgular ve eğer içeride uygun, ya da ilgi çekici değil ise yazara önerilerde bulunur. Bu konuda editörünüze ve bize güvenmenizi tavsiye ederiz.
       
Kapak ve arka kapak her okurun bildiği gibi kitabın en önemli ve dikkat çekici bölümü kapağı ve arka kısım yazısıdır. Okurunuz kitabınızı eline aldığında ilk olarak kapağına ve arkasına bakacak ve izlenimi doğrultusunda okuyup okumamaya kara verecektir. Bu aşamada editörümüz yazarı ve tasarım ekibimizi yönlendirir. Son okuma Editörümüz yukarıdaki işlemleri bitirdikten sonra kitabınızı son bir kez daha okur ve tasarım ekibimize teslim eder. Böylece tüm hatalar minimuma iner. İşi burada bitmez tabi ki editörümüz kitabın pazarlama aşamasında yazara, tanıtım ve pazarlama ekibimize görüşlerini bildirir. Kitabın doğru kitleye ulaşması için gerekli desteği sağlar. Yazarlar çoğunlukla editöre para vermektense öğretmen bir yakınına inceletmek gibi bir çare bulur.
Mavi Kitap Yayıncılık
 
Editöryel Ana Hatlar hiçbir şekilde editöryel gözden geçirme ya da herhangi başka editöryel bir hizmete bir alternatif değildir; bununla birlikte kitabınızın editöryel hazırlığının bir parçasıdır. Editöryel Ana Hatlar kitabınızın daha kusursuz ve daha iddialı bir hale gelmesi için temelde sizin yapabileceklerinizle ilgilidir: Kitabınızı düzenlemesininin derli toplu ve anlaşılır olmasını sağlar.
 
Paragrafları, bölüm başlarını, dipnotları vb. içerikle ilgili öğeyi doğru yerlere, doğru bir şekilde yerleştirmenizi sağlar. Yayınevi editörlerince yapılan gözden geçirme sonucu, editörlerin yaptığı düzeltileri daha iyi anlayabilmenizi sağlar. Kısacası Editöryel Ana Hatlar kitabınızın oluşturulması aşamasında olup biteni daha iyi takip edebilmenizi ve daha etkileyici, kusursuz ve iddialı bir sonuç alabilmenizi sağlar.
 
Toplam blog
: 12
: 5331
Kayıt tarihi
: 24.08.15
 
 

..