Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Mayıs '17

 
Kategori
Kültür Turizmi
 

Efes’teki Celsus Kitaplığı

Efes’teki Celsus Kitaplığı
 

Celsus Kitaplığı


Efes Antik Kenti, İzmir şehrimizin, Selçuk ilçesinde bulunan muhteşem bir antik şehir. Bir önceki blog yazımda, bu şehrin tarihini size aktarmaya çalışmıştım. Bu seferde ise, şehrin içerisindeki en önemli iki tarihi noktadan biri olan Celsus Kitaplığı'nı tanıtmaya çalışacağım. İkinci önemli eser hangisi diye merak ederseniz. Artemis Tapınağı...

Efes Antik Şehri, en refah dolu yıllarını Roma İmparatorluğu’na egemenliği altında iken M.S. 1. Ve 2. Yüzyıllarda yaşamıştır. Bu yıllarda Roma İmparatorluğu’nun Asya vilayetlerine vali olarak atanan Celsus Polemaeanus, bir süre Efes’te ikamet etmiştir.

Celsus’un ölümünü takiben, oğlu Tiberius Julius Aquila; babasının adını Roma’nın Asya’daki topraklarında ölümsüz kılmak için, Efes’e bir kütüphane inşa ettirmeye karar verir.

Roma nizamında inşa edilen muhteşem kütüphane, dev sütunlar ve onların arasındaki kaidelerin üzerine kondurulmuş nefis heykeller ile süslenmiştir.

Bu heykeller dört adet kadın heykeli olup, antik çağ bilgeliğinin en önemli ögelerini yansıtmaktadır. Heykellere sırasıyla Bilgelik, Bilgi, Zeka, Erdemlilik isimleri verilmiş ve bu isimler altlarına kazınmıştır.

Günümüzde Celsus Kitaplığı’nın sadece ön cephesi ayakta kalmış ve binanın büyük bir kısmı yok olmuştur. Ancak binanın genel karakteristiğini yansıtan ön cephenin günümüze ulaşmış olması büyük bir şanstır. Zira Efes’te ayakta kalan en belirgin yapı olduğu için, bir anlamda Efes’in simge eseri gibidir ve tüm Efes Antik Kenti resimlerinde ön plandadır.

Efes Celsus Kütüphanesi içerisinde ilk inşa edildiği zamanlarda 20.000’e yakın el yazması parşömen muhafaza edilmekteymiş. Maalesef Efes Kenti civarlarında vuku bulan depremden sonra hiçbir yazılı eser günümüze ulaşmamış.

Efes Antik Kenti’nin güncel giriş ücreti 40 TL. Oldukça yüksek bir fiyat. Ancak müzekart ile ziyaret edilebiliyor. Bu yüzden müze kart almanızı mutlaka öneririm. Efes Antik Kenti'ni ziyaret ederken sabah müze açıldıktan hemen sonrasını veya akşamüstü kapanmadan öncesini tercih edebilirsiniz. Çünkü gün ortası turist kalabalıkları ile dolu olduğu gibi, çok da sıcak oluyor.

 
Toplam blog
: 5
: 109
Kayıt tarihi
: 14.01.17
 
 

Profesyonel pasta ve ekmekçiyim. Mutfak Sanatları Akademisi mezunuyum. En büyük hobim mutfak işle..