Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Nisan '15

 
Kategori
Güncel
 

Efkar-ı medarımız

Efkar-ı medarımız
 

google


Bu sıralar seçim nedeniyle, kamuoyu araştırmaları gırla gidiyor.

Bir tane daha yapılmış. Ancak bu, beçim hakkında değil, genel durum hakkında.

İlginç sonuçlar çıkmış:

“Ankete katılanların yüzde 54,4 borçlu çıktı. Yüzde 47,8’i de borçlarının 2 yıldan önce bitmeyeceğini ifade etti.”

http://www.taraf.com.tr/yasam/turkiyenin-yarisindan-fazlasi-borclu/

Eh, halkımız hala sınıf atlamak istiyor ama bunu yapacam derken, gırtlağına kadar batağın içine girmiş ve hala duruma aymamış.

“Katılımcıların yaklaşık yüzde 60’ı Türkiye’nin AB üyeliğini destekliyor.”

Demek ki insanlar, AB’ye göre borçlarının biteceğini sanıyor ama bu kadar borcu bize AB malları ve ideolojisi yaptırdı. AB’ye girersek de, Yunanistan gibi batacağız. Oysa millet sanıyor ki borçları bitecek veya silinecek. Yinanistan da, ödemeyeceğini sandı ama iktidar değişti yine öpe öpe ödeyecek, biz de taa Osmanlı borçlarını taa 1954’te kadar ödedik.

Yani efkar-ı medarımız, burada babayı alıyor.

“Ankete katılanların yüzde 89,7’si IŞİD’i ‘terör örgütü’ olarak tanımlıyor. Yüzde 54’ü IŞİD’ın Türkiye’yi hedef alan şiddet eylemi yapabileceğine inanıyor.

Ankete katılanların yüzde 64’ü, Türk askerinin IŞİD’e karşı karadan sınır ötesi operasyonlarda yer almasını istemiyor. Her 4 kişiden 3’ü Türkiye’nin Esed rejimine yönelik askeri operasyona sıcak bakmıyor.”

Ancak kimse, önce Esed’i, sonra IŞİD’İ Tayiyp’in desteklediğini söylememiş.

IŞİD’in TC’yi hedef alacağına halkın ayması ise ilginç, çünkü alacak ve iktidar seçkinleri henüz buna ayamadı. Aysalardı, şimdikinden epeyi farklı davranmaları gerekirdi. Bi red, sürü sürü IŞİD’e katılan TC vatandaşları, fikirle uyuşmuyor: Tipik bir tutum-davranış farklılığı. Bu arada IŞİD’e katılacakken yakalanan TC vatandaşlarının neredeyse tamamının bunu kişisel inisiyatifleriyle yapmışlığı da ilginç. İş başa düştü, diye düşünüyorlar olabilir.

Devam:

“Katılımcılar ‘En çok neden kaygı duyuyorsunuz’ sorusuna yüzde 87,4 ile ‘Uyuşturucu kullanımının artması’ cevabını verdi. Bu oranın değişmediğini ifade edenlerle birlikte değerlendirildiğinde katılımcıların yüzde 96,4’ü uyuşturucu kullanımının aynı kaldığını veya artış eğiliminde olduğunu düşünüyor.”

Çingene kapıyı ssoyulduktan sonra kilitlermiş. Bu ülkede 1985-2005 arasıdaki 20 yıl boyunca konunun uzmanları sürekli iktidar seçkinlerini ve halkı uyardı. Kimse dinlemedi, şimdi bu nokatdayız ve bunun geri dönüşü yok. 20-40 yıl daha böyle gidecek. Yani, bu da mesnetsiz / medarsız bir efkar.

Gelelim katılımcıların demografisine:

“Katılımcıların yüzde 52’sini erkek, yüzde 48’ni kadınlar oluşturdu. 18 ile 84 yaş arasında değişen katılımcıların çoğunluğunu 25-34 yaş grubundakiler oluşturdu.

Katılımcıların yüzde 35’i lise, yüzde 30,3’ü ilkokul, yüzde 20,7’si üniversite ve yüzde 1,2’si yüksek lisans mezunu. Soruları yanıtlayanların yüzde 26’sı kendisine muhafazakâr diyor. Kendisini milliyetçi görenler yüzde 26,6, Atatürkçü diyenler yüzde 26.”

Son üçünü birarada olabilirler. Atatürkçülük artık tam miliyetçi ve muhafazakar bir siyasal görüş durumuna düşürüldü.

Ancak, soruda liberalizm şıkkı yok. O da, geriye kalan % 15 olabilir. Ki bu da, her durumda liberalliğin artık bu ülkede demode olduğunu imler. Yine ancak, liberallik gitmiş olabilir ama sınıf atlama hayali kalmış; CHP’nin seçim vaatlerine baksanıza, Uzan’ı geçti.

Dolaylı sonuçlar elde edilen ilginç bir araştırma olmuş. Yapanların eline sağlık.

Dipnot: Asıl, böylesi çapraz sorulu araştırmalar gerekli ki halkımız 35 yıldır salladığı geyik / klişe yanıtlar veremesin.

Sözkonusu araştırmanın linki de şu:

http://globalpse.org/global-turkiye-toplumsal-egilimler-anketi-2015/

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..