Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ağustos '09

 
Kategori
Efsaneler
 

Efsane otomobil Anadol

Efsane otomobil Anadol
 

EFSANE OTOMOBİL ANADOL


Bugün; şööyleee! biraz geçmişe çeyrek asır öncelere, bi zaman yolculuğuna çıkmak istedi yüreğim. Size de iyi gelir mi bilmem ama ara sıra nostalji yaşamak, geçmiş zamana dair yaşanmışlıkları anımsamak, kimi zaman sevinçle karışık sessiz bir çığlık, bazen de buruk bir tebessüm yaşatsa da iyi hissettirir kendimi bana.

70 li yılların ortalarında Türkiye de hususi otomobil henüz lux gereksinim konumunda değerlendirildiğinden, o dönemde orta gelir düzeyine göre fiyatları astronomik olduğu için belki toplum olarak alım gücü yetersizdi .Bu yüzden sanırım hususi otomobil 10 aileden birinde vardı ancak. O dönemi hatırlayanlar bilirler Vehbi Koç tarafından İstanbul da kurulan Otosan fabrikasında , Türkiye'nin seri olarak üretilen ilk otomobil markasıdır. ANADOL.

Ortaokula başladığım yıllarda bir hafta sonu dedemin o zamanlar İş ve İşçi Bulma Kurumunda (şimdi ki adı İş Kurumu) görev yaptığı yıllarda, av merakı olan o günkü tabiriyle Umum Müdürü Yünlü beyin (ismini de ilginç bulduğum için unutmamışım!) Anadol marka arabasıyla balık tutmak üzere Çankırı Kızılırmak’a gittiğimiz seyahat sonrasında Babam ve Dedem öylesine tesirinde kaldılar ki dönüş yolculuğunda karar verdiler Anadol almaya…

Çok geçmedi üzerinden 68 model, üstü siyah, kenarları beyaz renkli ve tek kapılı, müzik sistemi ise 9o ların teknolojisi VHS video kaset formatına benzer bir görünümde kalın kartuşlu bir kasetçalardan oluşan Anadol marka otomobille tanıştık böylece. Ne mantıkla yapıldığını bilmediğim, kaportası cam elyaf ve polyesterden yapılmış, motor olarak da Ford motoru kullanıldığını söylerdi babam. Ailece İlk defa hususi bir otomobil sahibi olmanın mutluluğunu paylaşıyoruz. Artık o bizim için aile fertlerinden biri gibi olmuştu. öyle kıymetli ki gözümüz gibi bakıyoruz adeta! Cadde de çocuklar çizmesinler diye gözden uzak bir yere park edilir, Tozlanmasın diye üzerine de branda kumaşından örtü bile dikilmişti. Gerçi sadece araba mı o yıllarda televizyon bile özenle korunur, kütüphane tarzı, kapaklı özel tasarlanmış televizyon dolaplarında muhafaza edilir

Bugün az sayıda kalan örnekleri, günümüzde artık klasik kabul edilmek de. Yeni teknolojiye uygun ve daha konforlu, full aksesuar dediğimiz özelliklere haiz araçların hayatımıza girmesiyle hususi otomobil özelliğini yitirse de bu kez orta ölçekli taşımacılık sektöründe, ortadan kesilerek adını aldığı Anadolu'nun küçük şehirlerinde halen Pick-up olarak kullanılmaktadır.

Bu arada belirtmeden geçmeyelim. Anadol aynı zamanda Türkiye’nin ilk ralli arabasıdır. 43 yıllık geçmişi olan, ülkemizin ilk seri üretimi yapılan markası Anadol’u yaşatmak, ve Türkiye’nin dört bir yanından Anadol’a gönül vermiş dostları bir araya getirmek için “Anadol Otomobil Derneği” bilem kurulmuş, İlgililere duyurulur!

Beni o günlere götüren şimdilerde komik videolar kategorisinde izlenen Anadol reklamı ile noktalamak istiyorum.

http://www.videoizle.net/video/Anadol.reklami-izle18615.htm

 
Toplam blog
: 48
: 1807
Kayıt tarihi
: 17.07.09
 
 

Bir Nisan akşamı kışı uğurlayan, baharla gelmişim dünyaya…  Hobi olarak çeşitli tasarım etkinlikl..