Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ekim '20

 
Kategori
Müzik
 

EFSANE SAKSAFONCU HAWKINS

Bu yazımda sizlere La Rosita parçasıyla bana hayattan zevk  almayı öğreten, her dinlediğimizde huzur veren Amerikalı caz müzik üstadı, saksafoncu “hawk” lakaplı Coleman Hawkins’i tanıtacağım.

 

Coleman Randolph Hawkins "Tenor saksofonun babası" olarak kabul edilen, "Hawk" ya da "Bean" lakaplı Amerikalı saksofoncudur. Joachim E. Berendt`in ifadesiyle, "kuşkusuz ondan önce de bazı tenorcular vardı, ancak bu alet pek makbul bir caz enstrümanı sayılmazdı". Özellikle swing ve big band dönemiyle özdeşleştirilmesine karşın kırklı yıllarda modern caz doğduğunda geleneksel cazın genç bopçularla birlikte çalan ilk müzisyeni olma onurunu da taşıyan Hawk güçlü tonu, hızlı parçalarda sert ve kavrayıcı, baladlarda erotik dışavurumcu, ancak hepsinde canlı ve insanı kendine çeken, anlatım ve notayı bol bol kullanmaktan çekinmeyen tarzıyla caz müziğinin Rubens`i olarak gösterilir.

 

Hawkins, 21 Kasım 1904 tarihinde Saint Joseph, Missouri'de doğmuştur. Bazı kaynaklar 1901 yılında doğduğunu iddia etmektedir. Gençliğinde Piyano çalmayı 5 yaşında, Viyolonsel ise 7 yaşında öğrenmiştir. 9 yaşına geldiğinde Saksofon çalmayı öğrenmiş, on dört yaşına geldiği zamanda Doğu Kansas etrafında çalmıştır.  İlk kayıtlarını 1924 tarihinde Flecher Henderson orkestrasıyla yapmıştır. 1934 yılında Avrupa'ye turneye çıkmıştır. 1937 yılında Benny Carter Django Reinhardt ve Stephane Grappelli ile bir albüm çıkarmıştır. 19 Mayıs 1964 tarihinde New York, ABD'de ölmüştür.

AlbÜmlerini toplamak isteyenlere aşağıdaki listeye bir göz atmalarını öneriyorum.

april in paris
at ease with
bean & the boys
big band august 1940
blues wail: coleman hawkins plays
body & soul
complete-keynote recordings
cool groove
desafinado
genious of
good old broadway
hawk eyes
hawk flies high
hawk in europe
hawk relaxes
hawk returns
hawk takes flight
hawk talk
high & mighty hawk
high school hawk
hollywood stampede
in a mellow tone
jazz tones
live from the london house

 
Toplam blog
: 45
: 271
Kayıt tarihi
: 28.09.11
 
 

İktisat fakültesi mezunuyum.1995 den beri Kuşadası'nda çeşitli yerel gazetelerinde deneme, makale..